Презентація "Пам’ятки історії як джерело історико-культурної інформації. Пам’ятник як витвір мистецтва для увічнення пам’яті про подію або особу."

Про матеріал
В презентації використано матеріали інтернет-ресурсів, підручників з історії України для учнів 5 класу. Для використання на уроках та для дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам’ятки історії як джерело історико-культурної інформації. Пам’ятник як витвір мистецтва для увічнення пам’яті про подію або особу.

Номер слайду 2

Розумію: пам’ятку історії як скарб, гордість інадбання народу; поняття «історична пам’ять»,«пам’ятка історії», «пам’ятник», як і навіщотурбуватися про пам’ятки історії рідного краю. Умію: розпізнати історичні пам’ятки іпам’ятники; описати пам’ятку історії; показатина карті місцевість, де розташовані вказанівчителем пам’ятки історії України; визначитиепоху, в яку вони виникли; відшукати (убібліотеці, за допомогою електронних ресурсів) івпорядкувати (поставити запитання, скластиплан) інформацію про пам’ятки і пам’ятники,що встановлені в Україні, у рідному краї;

Номер слайду 3

Організаційний момент Актуалізація опорних знань Бесіда:1. Пригадайте, що таке історичне джерело?2. Які види історичних джерел ви знаєте?

Номер слайду 4

Гра «Музеєзнавець»До музею привезли пам’ятки, вам потрібно їх розсортувати, щобпередати на дослідження: Археологам. Архіваріусам. Етнографам. Фольклористам. Мистецтвознавцям Згрупуйте пам’ятки за їх видом. Аудіозапис історичної пісні, літопис, давньокитайський одяг, газета,поховальна статуетка, збірка прислів’їв, українські шаровари,вишиті народні рушники, кремінний ніж, ікона, щит, указ міністра,ескіз української хати всередині, давньогрецька амфора, портреткнязя, оголошення про продаж, скляний келих, бухгалтерська книгаторговців, альбом з малюнками, записи легенд, стародавня карта,коралове намисто, аудіозапис міфів про появу людини, уламокстатуї, копії графіті зі стін церкви, фотографія невідомої родини.

Номер слайду 5

Мотивація навчальної діяльностіБесіда. Як ви думаєте, усі ці речі, що були привезені до музеї – звідки взяли їх вчені (розкопали, знайшли…, передали інші люди ) Мозковий штурм Навіщо люди здавна збирали та зберігали старовинні речі та оповіді про минуле?- цікавились- щоб знати своє минуле- щоб знати про свою родину, її походження …

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу1. Історична пам'ять. Пам’ятки історії та пам’ятники. Учитель.   Україна має багатовікову історію та культуру. Свідченнямцього є пам’ятки історії та культури, які допомагають зберегтиісторичну пам’ять. Вони є в кожному регіоні України. Це справжнійскарб і гордість нашої Батьківщини. Завдяки пам’яткам місто або селостає відомим у світі. З усіх куточків земної кулі приїздятьтуристи, щоб побачити ці безцінні скарби. До наших днів збереглисязамки, фортеці, палаци та садиби, парки, монастирі й храми, промисловіпідприємства та багато інших архітектурних витворів мистецтва.Іноді із сукупності пам’яток постають цілі ансамблі, які відтворюютьатмосферу минулих часів. Найвідомішими з них, зокрема, є ансамбліпам’яток історичного центру Львова, старої частини міста Кам’янця. Подільського, Києво-Печерської лаври тощо. Проте не лише споруди є пам’ятками історії. До них належатьтакож пам’ятні місця й предмети, пов’язані з історичними подіями,розвитком суспільства й держави, твори матеріальної та духовноїтворчості, які становлять історичну, наукову, художню або іншукультурну цінність. Це можуть бути археологічні пам’ятки (залишкидавніх поселень, укріплень, поховань, кам’яні скульптури, наскельнізображення тощо).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Робота з поняттямІсторична пам'ять – це усі знання та уявленнясуспільства про спільне минуле. Історична пам'ять — сукупність знань та уявленьсуспільства про спільне минуле. Вона покликанапередавати досвід та знання про минуле длясамоусвідомлення. Важливу роль у збереженніісторичної пам'яті відіграють пам'ятки історії.  

Номер слайду 9

Історичну цінність мають місця масовихпоховань померлих та загиблих у війнах і підчас трагічних подій, місця загибелі бойовихкораблів, залишки бойової техніки, озброєння. Цікавими є твори різних видів мистецтв,документальні пам’ятки — акти органівдержавної влади й управління, інші письмові таграфічні документи, наприклад ОстромировеЄвангеліє, Пересопницьке Євангеліє, Руськаправда, Конституція П. Орлика тощо. Ціннимитакож є кіно-, фотодокументи й звукозаписи,стародавні рукописи й архіви, записи фольклоруй музики, рідкісні друковані видання. Тобто всете, що становить історичну й культурно-мистецькуцінність.

Номер слайду 10

Одна з найзагадковішихпам'яток природи та історії це «Кам'яна могила»,розташована в Запорізькійобласті. Насправді це непоховання, а природненагромадження каменів заввишки 15 метрів, які утворюють чималогротів. Із давніх-давен людивважали цю місцевість таємничою. Тут проходили релігійні обряди. Гроти розписані наскельнимималюнками, які залишили жителіцих степів ще з Первісної доби. Вони є цінними історичнимиджерелами.

Номер слайду 11

Робота з поняттями: Меморіал — архітектурний ансамбль, скульптурна композиція, яка є витвором мистецтва і, як правило, увічнює трагічні події. Пам'ятник — споруда, яка є витвором мистецтва, призначена для увічнення і створення образу людей, подій, об'єктів, іноді тварин, літературних і кінематографічних персонажів тощо.

Номер слайду 12

Збереження історичної пам'яті. Пам'ятники. Усі пам’ятки історії та культури, розташовані на територіїУкраїни, перебувають під охороною держави. Лише Державнийреєстр нерухомих пам’яток України налічує близько 56 тисячоб’єктів історичної спадщини. Пам’ятки історії та культури, щорозташовані на території України, є невід’ємною складовоюсвітової культурної спадщини. Вони є безцінними історичнимиджерелами, які допомагають розвитку науки, освіти йкультури. Крім того, вони сприяють формуванню почуттяпатріотизму та естетичному вихованню. У той самий часпам’ятки потребують охорони й захисту від руйнування тазнищення. Це важливе завдання державних органів ігромадських організацій. Дбайливе ставлення до пам’ятокісторії та культури — обов’язок кожного громадянина. України.

Номер слайду 13

Збереження історичної пам'яті. Пам'ятники.Із давніх часів людина намагалася зберегти пам’ять про певнівизначні події (перемоги, етапи розвитку, важливі зрушення вжитті тощо). Ще із часів Античності склалася традиціяувічнення подій у вигляді монументів (споруд), меморіалів (людині абоподії), пам’ятників. Кожен монумент не тільки зберігає, але йстворює образ людини, події. Крім того, монументам належитьважлива функція організації життєвого простору громади. Пам’ятники споруджували в центрі міста, площі, на пам’ятнихмісцях, вони були орієнтирами. Проте не завжди символи й образи,які були відтворені в монументі, відповідали дійсності. Траплялисявипадки, коли за допомогою монументів правителі намагалисянав’язати людям певну думку про минуле. Метою цього булобажання зміцнити владу, показати велич свого правління. Колиобман викривали й народ скидав правителів, то нищили і пам’ятникитієї доби. Також пам’ятники гинули під час іноземного вторгнення,коли загарбники для придушення опору намагалися знищити пам’ятьпідкореного народу.

Номер слайду 14

Збереження історичної пам'яті. Пам'ятники. Пам’ятники на українських землях відомі з давніх часів. Із тих, щозбереглися, виділяються ідоли. їх використовували під час релігійних обрядів. У кочових народів були поширені скульптурні зображення — «кам’яні баби». Вони були встановлені на курганних похованнях, у важливих місцях якорієнтири в степу. Перші «кам’яні баби» з’явилися близько 6 тисяч роківтому. їх зводили вже перші жителі степів: кіммерійці, скіфи, сармати,половці та інші народи. Найбільшу кількість таких пам’ятників зібрано в. Дніпропетровському історичному музеї імені Д. Яворницького. Тамналічується 67 «кам’яних баб». Традицію кочівників продовжили йукраїнські козаки у вигляді козацьких хрестів. Також у грецьких містахдержавах на узбережжі Чорного моря існували пам’ятники, які наслідувалиантичну традицію. Проте після зруйнування міст загинули й вони, їхнізалишки знаходять археологи. Найбільш величним пам’ятником Античноїдоби на українських землях є могила царя Митридата VI Євпатора в. Керчі. Масове поширення пам’ятників на українських землях у звичному длянас вигляді припадає на XVIII—XX ст. 

Номер слайду 15

Закріплення та узагальнення вивченого матеріалу. Бесіда за запитаннями:1. Які бувають історичні пам'ятки?2. Як історичні пам'ятки зберігають історичну пам'ять?3. Для чого створюють меморіали, пам'ятники?4. Свідченням якої доби історії України є «кам'яні баби»?5. Чи можна за пам'ятниками простежити взаємозв'язок різних епох історії України?Діаграмма Венна . Порівняйте пам'ятку історії та пам’ятник {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Пам'ятка історіїПам'ятник. Відмінне. Спільне. ВідміннеЄ свідком подіїСтворена у давнину Не зажди є твором мистецтва. Не завжди викликає почуттяЄ історичним джерелом Увіковічнює подію. Створений сучасниками. Сам пам’ятник є окремою пам’яткою історіїЄ твором мистецтва. Викликає почуття пошани

Номер слайду 16

Підсумки уроку. Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника ст. 52-53, виписати з презентації основні поняття,Складіть пам’ятку ( напишіть звернення) до учнів школи: “ Як і навіщо турбуватися про пам’ятки історії рідного краю”

pptx
Додано
12 квітня 2021
Переглядів
1907
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку