Презентація "Пам'ятники найвизначнішим діячам Київської Русі та Галицько-Волинської держави"

Про матеріал
Київська Русь – могутня давньоукраїнська держава, що проіснувала з IX ст. до її завоювання в середині XIII ст. монголо-татарами. Галицько-Волинська держава, була гідною спадкоємицею Київської Русі. Важливу роль у збереженні минулого, формуванні історичної пам'яті і національної свідомості народу відіграють пам'ятники найвизначнішим діячам
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам'ятники найвизначнішим діячам Київської Русі та Галицько-Волинської держави Пам'ятник святим Кирилу та Мефодію у Мукачево. Пам'ятник княгині Ользі (Київ)Пам'ятник Володимиру Великому (Київ).

Номер слайду 2

Пам'ятник княгині Ользі, святому апостолу Андрію Первозваному та просвітителям Кирилу і Мефодію — пам'ятник в Києві, розташований на Михайлівський площі поруч із Михайлівським Золотоверхим собором.

Номер слайду 3

Пам'ятник Володимиру Великому (Київ). Один із символів міста. Розташований на нижній терасі Володимирської гірки.

Номер слайду 4

Ярослав Мудрий. Софійський собор – найдавніший руський храм

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Софійський собор було прикрашено фресками та мозаїками. Фрескою називають живопис водяними або на вапняному розчині фарбами по свіжій вогкій штукатурці Мозаїка-це зображення зроблене з окремих, щільно припасованих один до одного різнокольорових шматочків скла, мармуру, камінців тощо

Номер слайду 7

Богоматір Оранта. Мозаїка у склепінні центрального вівтаря Софіївського собору. Стоїть на чотирикутному золотому камені з піднятими руками. Оскільки ж у Софійському храмі Києва за десять століть збереглася незмінною саме стіна з образом, то його стали називати «Нерушимою Стіною» .

Номер слайду 8

Христос Вседержитель. Мозаїка центральної бані Софіївського собору в Києві. Христос Вседержитель, який царює над усім простором. Навколо знаходяться чотири архангели, з яких лише один— мозаїчний, а інших наприкінці XIXст. домалювали олією. У лівій руці Євангеліє, права в благословляючому жесті.

Номер слайду 9

Фреска Софіївського собору в Києві із зображенням музик. Справжній оркестр. Кожен з музикантів має свій інструмент. Тут і ліра, й орган, і флейта.

Номер слайду 10

Пам'ятник Данилу Романовичу — монумент у Львові, споруджений на честь засновника міста короля Данила Романовича. Корона короля Данила Романовича (Галицького), надіслана йому Папою Римським. Коронований нею він був у 1253 році у місті Дорогичин.

Номер слайду 11

1. Першу державу на наших землях чужоземці знали під назвою А. Україна Б. Русь В. Галицько-Волинське князівство Г. Константинополь2. У якому році відбулося хрещення Русі? А. 892 р. Б. 988 р. В. 1015 р. Г. 1019 р.3. За якого князя християнство стає державною релігією? А. Ольга Б. Олег В. Володимир Г. Ярослав4. Як звали єдину жінку-княгиню, яка почала володарювати в Києві в 945 р.? А. Ольга Б. Анна В. Ярина Г. Анастасія5. Як називають живопис водяними або на вапняному розчині фарбами по свіжій вогкій штукатурці А. ікона Б. фреска В. мозаїка Г. Картина6. У якому році княгиня Ольга здійснила подорож до Царгорода — столиці Візантійської імперії? А. 957 р. Б. 966 р. В. 945 р. Г. 988 р.

Номер слайду 12

7. В якому році Ольга почала володарювати в Києві? А.957 Б. 966 р. В.945 р. Г. 988 р. 8. Ким було заложено Собор Святої Софії? А. Ольга Б. Олег В. Володимир Г. Ярослав9. Зображення зроблене з окремих, щільно припасованих один до одного різнокольорових шматочків скла, мармуру, камінців тощо. А. фреска Б. картина В. мозаїка Г. ікона 10. В якому році було заложено Софіївський Собор? А. 892 р. Б. 1037р. В. 1015 р. Г. 1019 р. 10. Хто об’єднав Галицьке й Волинське князівства? А. Ярослав Мудрий Б. Роман Мстиславович В. Володимир Великий 11. Хто із діячів отримав титул короля? А. Володимир Великий Б. Данило Романович В. Ярослав Мудрий 

pptx
Додано
14 січня
Переглядів
468
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку