Презентація "Пам'ятники Шевченку у світі"

Про матеріал
Майстри каменя різних країн і континентів зуміли відтворити образ Кобзаря у граніті, мармурі, бетоні, бронзі. Саме їм вдалося вихопити хвилини задуми, натхнення, захвату, роздумів, суму, молодечого запалу, відпочинку Тараса Григоровича. Завдяки невтомній праці скульпторів, архітекторів, різьбярів були створені шедеври, якими захоплюються в усьому світі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам’ятники Шевченку у світі

Номер слайду 2

Любіть свою Батьківщину і рідну мову так, як любив покійний Тарас Шевченко. Для його пам’яті це буде найкращою нагородою і нерукотворним пам’ятником. А. Р. Церетелі

Номер слайду 3

Майстри каменя різних країн і континентів зуміли відтворити образ Кобзаря у граніті, мармурі, бетоні, бронзі. Саме їм вдалося вихопити хвилини задуми, натхнення, захвату, роздумів, суму, молодечого запалу, відпочинку Тараса Григоровича. Завдяки невтомній праці скульпторів, архітекторів, різьбярів були створені шедеври, якими захоплюються в усьому світі.

Номер слайду 4

Думка про пам’ятник Т. Шевченку вперше виникла одразу ж пойого смерті. Вже під час похорону студенти Київського університету в своїх промовах висловлювали мрії про час, коли «над могилою сього великого мужа воздвигнеться пам’ятник, що буде свідчити про славу його».

Номер слайду 5

Через деякий час простий дерев’яний хрест над могилою поета на Чернечій горі звалився. 1883 року брат Тараса Шевченка, Варфоломій, подолавши багато труднощів, нарешті одержав від київського губернатора дозвіл поставити нового хреста. Хрест-пам’ятник заввишки в 6 м був вилитий з чавуну в Києві у грудні 1883 року.

Номер слайду 6

З одного боку на хресті були дати народження й смерті поета, а з іншого — Шевченкові слова: Свою Україну любіть,Любіть її… Во время люте, В останню тяжкую минуту. За неї Господа моліть. Генерал-губернатор наказав затримати видачу хреста з ливарні, поки не буде знищено «крамольні слова».

Номер слайду 7

У 1925 році територію навколо могили Тараса Шевченка оголошено державним заповідником. Сучасного вигляду Шевченківський меморіал набув 18 червня 1939 року після встановлення на могилі Кобзаря величного бронзового пам’ятника і спорудження літературно-меморіального музею.

Номер слайду 8

Загалом, в Україні та світі налічується 1384 пам'ятники Кобзареві.

Номер слайду 9

В Україні нараховується 1256 пам'ятників, найбільше - в Івано-Франківській області (199), Львівській (187), Тернопільській (165) та Черкаській (102).

Номер слайду 10

За кордоном встановлено 128 пам'ятників, найбільше -  у Росії (30), Казахстані (16), США (9), Канаді (9), Білорусі (6), Польщі (5), Молдові (4), Бразилії (3), Аргентині (3), Франції (3).

Номер слайду 11

 Перший пам’ятник Т. Шевченку було відкрито у 1881 році до 20-річчя від дня смерті митця у м. Форт-Шевченко (Казахстан) під керівництвом І. О. Ускова, який був комендантом Новопетровського укріплення, коли Шевченко перебував там на засланні. Споруджений він на кошти прогресивного офіцерства і проіснував до 1920 року, коли був зруйнований басмачами.

Номер слайду 12

Вважається, що перший в Україні пам'ятник Кобзарю — мармуровий бюст — встановлений в Харкові в 1881 році. Ініціаторами створення першого пам'ятника Шевченкові в місті (і Україні) виступила родина Алчевських, а автором — відомий російський скульптор В. О. Беклемішев. Саме у саду О. Алчевського і стояв перший пам'ятник Кобзарю. Нині він зберігається у Київському музеї Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 13

Найдавніший з існуючих донині пам'ятників стоїть у селі Лисиничі біля Львова. Його встановили ще у 1911 році.

Номер слайду 14

Найважчим пам'ятником є монумент поета в Харкові. Його вага становить 30 тонн. Урочисте відкриття монумента відбулося 24 березня 1935 року. Він вважається одним з найкращих у світі. На момент відкриття він був найвищою бронзовою композицією в усьому Радянському Союзі. Загальна висота монумента - 16 метрів, а висота статуї - 5,5 метрів.

Номер слайду 15

А найвище місце на Землі, де встановлений монумент поетові, на піку Шевченка в Кабардино-Балкарії - 4200 метрів над рівнем моря. Підкорили вершину і встановили пам'ятник альпіністи з Дніпропетровська ще у 1964 році.

Номер слайду 16

В столиці США, на трикутному майдані, що межує з респектабельною Массачусетс-авеню, стоїть на гранітному постаменті бронзовий Тарас Шевченко, споруджений 1964 року. На пам’ятнику викарбувані слова: Коли. Ми діждемося Вашингтона. З новим і праведним законом?А діждемось-таки колись!«Юродивий», 1857 рік

Номер слайду 17

27 червня 1964 року стало Українським днем в Америці. У святі взяли участь 100 тис. осіб, делегації з Канади, Аргентини, Бразилії, Великої Британії, Німеччини, Франції, Бельгії, Австралії. Були присутні представники уряду США та посли закордонних держав. Президент Айзенгавер, відкриваючи монумент Тарасові Шевченку, назвав його героєм України: «Він запалить тут новий світовий рух [...] невпинний рух до незалежності й волі всіх народів і всіх поневолених націй у світі».

Номер слайду 18

Пам'ятник українському письменникові та художнику Тарасові Шевченку в Буенос-Айресі відкритий у 1971 році. Він подарований українською громадою в Аргентині за два роки до 75-ї річниці прибуття перших емігрантів з України на знак подяки за наданий притулок. На постаменті пам'ятника з червоного граніту викарбувана історія його відкриття: «Цей пам'ятник Тарасові Шевченку, видатному українському поетові, невтомному поборнику свободи своєї Батьківщини і всіх пригноблених народів…» Праворуч від пам'ятника встановлено алегоричний барельєф, який зображає борців за свободу.

Номер слайду 19

Мистецтвознавці називають оригінальним пам'ятник Кобзареві у Римі, де поет зображений в образі античного філософа. Розташовано пам’ятник перед греко-католицьким собором Святої Софії. Відкриття відбулося 1973 року за участю вищого греко- католицького духовенства та великої кількості українців.

Номер слайду 20

У Франції пам’ятник Кобзарю встановили в самому серці Парижа – на бульварі Сен-Жермен 1978 року. Сквер, де знаходиться монумент, носить ім’я Тараса Шевченка. Поруч – храм святого Володимира Великого. Це серце української греко-католицької громади Франції. Пам’ятник був подарований французькій столичній мерії від імені українського народу.

Номер слайду 21

24 серпня 1992 року в річницю прийняття декларації про незалежність України відбулося урочисте відкриття пам’ятника у Львові. Це найновіший пам’ятник Шевченка у цьому місті. А рівно через чотири роки був відкритий бронзовий елемент пам’ятника «Хвиля національного відродження» - 12-метрова символічна стела з фігурними рельєфами.

Номер слайду 22

22 грудня 2000 року було урочисто відкрито пам’ятник Шевченку в Санкт-Петербурзі. І не випадково! Адже Т. Шевченко навчався тут в Академії мистецтв і Петербурзькому університеті, тут написав багато творів, тут і помер.

Номер слайду 23

13 березня 2002 року у столиці Польщі Варшаві був відкритий пам’ятник Шевченку. На постаменті висічена цитата з вірша «Полякам» польською та українською мовами. Перед пам’ятником ростуть кущі калини, які, відповідно до української традиції, увічнюють пам’ять про жертви великого голодомору.

Номер слайду 24

Найбільший у світі пам'ятник Шевченку, висотою 7 метрів, вагою 21 тонну, знаходиться у м. Ковель, що на Волині. Пам’ятник встановили 22 серпня 2005 року.

Номер слайду 25

8 серпня 2008 року у Пекіні у парку Чаоян перед офіційним відкриттям Олімпійських ігор відкрито пам’ятник Шевченку, єдиний не лише в Китаї, а й в усьому азіатсько-тихоокеанському регіоні!

Номер слайду 26

У місті Оттава в Канаді 26 червня 2011 року відкрито пам’ятник канадського скульптора українського походження Лео Мола. У лівій руці поет тримає палітру та три пензлика. Три барельєфа, що доповнюють композицію, зображують гайдамаків, Катерину з немовлям і бандуриста.

Номер слайду 27

Тарас Шевченко був і залишається для нас тим українцем, з якого можна писати портрет Нації, адже він був непересічною особистістю. Не кожна людина заслуговує на пам’ятник, не кожна залишає по собі вагомий внесок у розвиток історико-літературного процесу держави.

Номер слайду 28

Саме через те, що Т. Г. Шевченко був виразником думок і прагнень українського народу, мав незламний, бунтарський характер, пристрасну натуру й духовну красу, у багатьох країнах світу в маленьких і великих містах йому було встановлено пам’ятники, стели, погруддя, символічні знаки, монументи, барельєфи.

Номер слайду 29

Таким чином, незважаючи на часову відстань, образ незалежної людини, бунтаря, пророка й будителя нації Т. Г. Шевченка буде захоплювати, надихати на творчі проекти не одне покоління.

Номер слайду 30

І скільки б часу не минуло, нові покоління будуть для себе відкривати нового Т. Г. Шевченка, по-новому прочитуватимуть його твори й осмислюватимуть біографію. І будуть створюватися нові пам’ятники як данина шани Великому Українцю.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Толста Ірина Альбертівна
    Дякую!!!!!!! Чудово, саме те, що шукла!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Григоришина Вікторія Леонідівна
    Щиро дякую! Дуже змістовно та пізнавально.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кравченко Лідія Миколаївна
    Дякую за цікаву та змістовну презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
4 квітня 2019
Переглядів
10576
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку