Презентація "Непарнокопиті. Кінь"

Про матеріал
Матеріал подано в доступній формі. Можливо використовувати під час вивчення теми "Непарнокопитні. Коні", а також для виховних басід
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Непарнокопиті. Кінь.

Номер слайду 2

Кінь — це свійська тварина, поширена в більшості країн світу. Тривалий час коні відігравали значну роль у житті людей. За їх допомогою пересувалися, орали землю, перевозили вантажі тощо.

Номер слайду 3

Існує багато порід коней. Вони відрізняються за розмірами, кольором і призначенням. У наш час коней використовують переважно в гірській місцевості. Адже там не проїде автомобільна техніка.

Номер слайду 4

Коней тримають заради м’яса та шкіри. З кобилячого молока виготовляють корисний кисломолочний продукт — кумис.

Номер слайду 5

Дуже популярним є кінний спорт. У цьому спорті наїзники на конях змагаються на швидкість і на вміння долати перешкоди. Коней розводять на племінних кінних заводах. Приміщення, де утримують коней, називається стайнею або конюшнею.

Номер слайду 6

Кінь — це велика тварина. Голова в нього витягнута, з великими очима, широкими ніздрями, загостреними й досить рухливими вухами. У коней добре розвинений слух, зір і нюх. Шия в коней довга, м’язиста. На ній росте довге волосся — грива.

Номер слайду 7

Тулуб округлений. Ноги високі, стрункі. На ногах розвинений один палець. Він вкритий твердим роговим утворенням — копитом. Хвіст довгий. Волосся на хвості росте від основи.

Номер слайду 8

Тіло коней вкрите короткою шерстю. Колір шерсті може бути різним — чорний, бурий (темно-коричневий), рудий, білий, сірий. Можуть бути тварини з плямами на голові, тулубі та ногах.

Номер слайду 9

Коні — це травоїдні тварини. Влітку основним джерелом для них є свіжа трава. У спеку необхідно регулярно їх чистити й купати. Особливо ретельно слід доглядати за хвостом і гривою.

Номер слайду 10

Якщо коней багато, їх випасають табунами. Табун — це група коней.

Номер слайду 11

Узимку коней годують 3-4 рази на день. Їм дають сіно, буряки, овес, пшеницю, жито та ячмінь. У цю пору року коней необхідно регулярно вигулювати. Адже тривале перебування в тісній конюшні може негативно позначитися на їхньому здоров’ї. А також на здатності перевозити вантажі й виконувати сільськогосподарські роботи.

Номер слайду 12

Зазвичай кобила народжує одне дитинча. Рідко двійню. Дитинча коня називають лошам. Через декілька годин після народження лошата стають на ноги й тягнуться до вимені кобили. Протягом 5-6 місяців лоша перебуває на грудному вигодовуванні. Поступово привчається їсти траву.

Номер слайду 13

Порід домашніх коней в світі безліч. Виділяють і кілька типів коней, кожен з яких має своє призначення. Для дозвілля, розваг, кінних прогулянок на природі - використовують прогулянкових коней. Для туризму, верхової їзди - спортивних коней, для іподромних випробувань - скакових і рисистих. Східний кінь

Номер слайду 14

Норійський кінь Монгольський кінь

Номер слайду 15

Маланки Клейдесдальська порода

Номер слайду 16

Аппалуза Хакне

Номер слайду 17

Американський кучерявий кінь Андалузький кінь

Номер слайду 18

Орловський рисак Якутська - найпівнічніша порода коней

Номер слайду 19

Фалабелла — найменша порода коней Арде́нський кінь – найбільша прода коней

Номер слайду 20

Цікаво знати... Домашні коні вміють розрізняти емоції людей за голосом. Вони дуже прив’язуються до господарів. Коні страждають, якщо їм не приділяють уваги. Ці тварини здатні ображатися, причому можуть робити це довго. Якщо коней не навантажувати, не вигулювати та неправильно їх годувати, вони можуть страждати від ожиріння. Стан здоров’я та їхній вік можна визначити за зубами. Коні прекрасно бачать у темряві. Ці тварини вміють спати стоячи. Проте глибокий сон можливий лише лежачи. Сплять коні приблизно 4 години на добу й роблять це уривками, ділячи сон на частини по 20- 30 хвилин. Переважно коні сплять рано-вранці. Можуть вони заснути і в інший час, якщо відчувають себе в безпеці.

Номер слайду 21

Коні на волі Табун коней, яка краса, Яка чудова грація коняча, На волі, з-під копит – роса Виблискує рубінами неначе. Спокійний поступ – шия-тятива, Пасуться коні, роблять крок за кроком, Легкий туман їм спини покрива, Трава духмянить незабутнім соком. А цей ось, красень, ніби вартовий, Вслухається, вдивляється у простір, Щоби табун не турбував чужий І щоб зненацька не з’явились гості. Ви лиш погляньте на таку красу, Вони щасливі і радіють долі, З трави збивають ранішню росу, Вони пасуться і вони на волі. Віталій Назарук

Номер слайду 22

Отже, кінь — це свійська непарнокопитна тварина-ссавець. Кінь — помічник людини. Харчується рослинною їжею. Запам’ятайте! Непарнокопитні — ряд тварин з непарною кількістю пальців на кінцівках (один або три). Кумис — кисломолочний напій із кобилячого молока. Копито — рогове утворення на кінцях пальців у деяких тварин. Стайня — приміщення для утримання худоби. Грива — довге волосся в коня. Табун — група коней.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

https://uahistory.co/pidruchniki/textbook-special-needs-educational-f70-geography-8-class-2021-kosenko/56.php https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=295356