Презентація "Педагогічна майстерність"

Про матеріал
Дана презентація може бути використана для виступу на педагогічній раді, засіданні методичного об'єднання вихователів, а також може бути корисною. якщо у педагогічному колективі є молоді педагоги. Містить інформацію про основні теоретичні аспекти педагогічної майстерності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Педагогічна майстерність Підготуваввихователь КЗ КОР «Боярська спеціальна школа»Васьковський О. О.

Номер слайду 2

Теоретичні основи. Педагогічна майстерність - це досконале, творче виконання педагогами своїх професійних функцій на рівні мистецтва, в результаті чого створюються оптимальні умови для становлення особистості вихованця, забезпечення його інтелектуального та морального розвитку. Педагогічна майстерність – це комплекс властивостей педагога, що забезпечує високий рівень самоорганізації професійної діяльності на професійній основі

Номер слайду 3

Складові педагогічної майстерностіПрофесійна компетентність. Педагогічні техніка. Гуманістична спрямованість. Педагогічні здібності

Номер слайду 4

Гуманістична спрямованість – спрямованість на іншу людину (слухач - центр уваги педагога). Це виявлення професійної ідеології вихователя, його ціннісного ставлення до педагогічної діяльності, її змісту, мети, засобів, суб'єктів. Професійна компетентність – це знання, вміння, навички, критичні погляди і оцінки, постійне самовдосконалення і високий рівень загальної культури.

Номер слайду 5

Педагогічні здібності: комунікативність, перцептивність (розуміння інших), динамізм особистості (активність, гнучкість впливу), емоційна стабільність (саморегуляція), оптимістичне прогнозування (віра в позитивне в кожній людині, у перспективу її розвитку), креативність (творчість) тощо…Педагогічна техніка, що включає в себе вміння використовувати свій психофізичний потенціал як інструмент виховного впливу (вміння володіти своїм фізичним, психічним, емоційним станом; голосом, мімікою, пантомімікою), а також вміння і здатність включати впливати на інших , застосовуючи вербальні та невербальні засоби спілкування.

Номер слайду 6

Критерії майстерності педагогадоцільність (за спрямованістю)продуктивність (за результатами)діалогічність (характер взаємовідносин з усіма учасниками навчально-виховного процесу)оптимальність (у виборі засобів навчання)творчість (за змістом діяльності)

Номер слайду 7

Рівні педагогічної майстерностіЕлементарний рівень (наявні лише окремі якості профдіяльності) Базовий рівень (володіння основами педагогічної майстерності, педагогічні дії є гуманістично зорієнтованими, стосунки з вихованцями і колегами розвиваються на позитивній основі)Досконалий рівень (характеризується чіткою спрямованістю дій педагога, їх високою якістю, діалогічною взаємодією у спілкуванні. Він самостійно планує і організовує свою діяльність на тривалий проміжок часу, маючи головним завданням розвиток особистості здобувача освіти (вихованця). Творчий рівень характеризується ініціативністю і творчим підходом до організації професійної діяльності: педагог самостійно конструює оригінальні педагогічно доцільні прийоми взаємодії.

Номер слайду 8

Чинники, що зміцнюють і підкріплюють педагогічну майстерність: Совість. Честь. Справедливість. Об’єктивність

Номер слайду 9

Якості педагога, які сприяють досягненню успіху

Номер слайду 10

Психологічні:прагнення до лідерства, успіху, готовність до розумного ризику, здатність до домінування в екстремальних умовах, володіння комбінаторно-прогностичним типом мислення (варіантність, темп, гнучкість, інтуїтивність, логічність, прогностичність), сильні вольові якості, стійкість проти стресу, швидка пристосованість до нових умов.Інтелектуальні: прагнення до постійного самовдосконалення; схильність до сприйняття нових ідей і досягнень, широта мислення, мистецтво швидко опрацьовувати інформацію і приймати рішення, здатність до самоаналізу, вміння розуміти, сприймати і використовувати корисну думку, психологічна освіта.

Номер слайду 11

Професійні:вміння ефективно використовувати досягнення прогресу, ефективно розподіляти завдання і час, здатність віднаходити резерви людського чинника, вміння заохочувати вихованців до навчання, роботи, і справедливо критикувати, мистецтво приймати нестандартні рішення, діловитість, постійний вияв ініціативи. Соціальнівміння враховувати наслідки рішень, попереджати і розв’язувати конфлікти, підтримувати стосунки з людьми, брати на себе відповідальність, керуватися принципами соціальної справедливості, заохочувати дітей. Тактовність і ввічливість, демократичність у стосунках з людьми, дотримання правил поведінки – життєві принципи хорошого педагога.

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
2065
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку