Презентація "Педагогіка й освіта козацької доби"

Про матеріал
Загальновідомо, що козацька педагогіка - один з витоків вітчизняної педагогіки, невід’ємна складова української етнопедагогіки. Мала значний вплив на становлення та розвиток національної системи виховання. Козацька педагогіка акумулювала в собі вироблені віками та апробовані часом традиції виховання молоді
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Козацька педагогіка. Педагогіка й освіта козацької доби

Номер слайду 2

Козацька педагогіка. Козацька педагогіка - один з витоків вітчизняної педагогіки, невід’ємна складова української етнопедагогіки.

Номер слайду 3

Козацька педагогіка. Головним завданням була підготовка фізично загартованих, мужніх воїнів, захисників рідного краю від чужеземного поневолення. Ідеалом була вільна, незламна людина.

Номер слайду 4

Козацька педагогіка Парафіяльні та монастирські школи. 2. Січові школи. 3. Братські школи. 4. Спеціальні школи. 5. Колегіуми. 6. Академії. Типи навчальних закладів в козацьку добу:

Номер слайду 5

Козацька педагогіка. Покровська церковно-парафіяльна школа, Батурин. Парафіяльні школи в серединіПочаткові церковно-парафіяльні школи У цих школах дякі або ченці навчали учнів грамоті, письму, церковному читанню, співу, молитвам, закону божому.

Номер слайду 6

Козацька педагогіка. Перша початкова січова школа була відкрита в 1576 p., а вже з початку XVII ст. вона існувала як монастирська школа при Самарському монастирі. Вчилися учні читанню, співам і письму та засвоювали суворий курс фізичного та військового виховання Самарський монастир та школа, Запоріжжя. Січова школа в середині

Номер слайду 7

Козацька педагогіка. У 1659 р. за часів Богдана Хмельницького на Чортомлицькій Січі було відкрито середню школу (школа підвищеного типу). Школа мала назву Січова центральна. В школі викладалися піїтика, математика, риторика, географія, астрономія, військова справа. *Піїтика – теорія поезії.*Риторика – ораторське мистецтво.

Номер слайду 8

Козацька педагогіка. Загальне управління всіма школами зосереджувалося у руках кошового отамана.

Номер слайду 9

Козацька педагогіка. Кошовий отаман Калнишевський дбав, аби школи мали відповідні умови для навчання й життя, своєчасно забезпечувалися приміщенням, харчами, книгами. Вся справа освіти була взята «на кошти війська».

Номер слайду 10

Козацька педагогіка. У повісті «Тарас Бульба» М. Гоголь дає повну картину традиційної козацької освіти того часу.

Номер слайду 11

Козацька педагогіка. У козацьких реєстрах, починаючи з ХУІ ст., трапляються записи, в яких, крім прізвища та роду занять козака, є слово «бакалавр».

Номер слайду 12

Козацька педагогіка. Гетьман Запорозького війська Петро Конашевич-Сагайдачний, приділяв значну увагу розвитку Київської братської школи та Кисво-Братського училищного монастиря.

Номер слайду 13

Козацька педагогікаІснували міцні зв'язки козацтва з духовенством, особливо в часи Гетьманщини, що зумовило відкриття перших українських академій. У 1700 р. колегіум з’явився у Чернігові, в 1726 р. - у Харкові, у 1738 р. - у Переяславі.

Номер слайду 14

Козацька педагогіка. Як Запорозька Січ була унікальним явищем у світовій історії, так і козацька педагогіка - феноменальне явище і складова української етнопедагогіки.

Номер слайду 15

Козацька педагогіка. Любов і вірність;Відданість та сміливість;Повага; Цілеспрямованість;Справедливість та правдивість;Прагнення волі та свободи;Турбота про культурну спадщину народу; Благодійність;Натхнення та саморозвиток;Шляхетність у вчинках;Героїзм;Працелюбство. Вона в усній формі зберегла, передаючи з покоління до покоління, найкращі духовні цінності народу:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Полетай Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
2364
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку