Презентація "Перелітні птахи"

Про матеріал
Перелітні птахи – це птахи, які мігрують на великі відстані, часто відлітаючи навіть на інший континент. З настанням осінніх холодів багато хто з птахів, що жили влітку в наших лісах і на полях, зникають і прагнуть скоріше дістатися в теплі краї
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перелітні птахи

Номер слайду 2

– це птахи, які мігрують на великі відстані, часто відлітаючи навіть на інший континент. З настанням осінніх холодів багато хто з птахів, що жили влітку в наших лісах і на полях, зникають і прагнуть скоріше дістатися в теплі краї. Для одних птахів це переліт на далекі відстані, для інших на ближчі. Перелітні птахи відлітають у теплі краї не тому, що їм холодно, а тому, що з похолоданням зникає доступ до їжі і води, зникають комахи, трав’янисті рослини в’януть, водойми замерзають.

Номер слайду 3

Найбільш поширені види перелітних птахів. Багато хто думає, що з настанням зими птахи відправляються в теплі краї, оскільки їм стає холодно. Але така думка є помилковою. Більшість крилатих під пір’ям мають щільну пухову подушку, яка зігріває їх навіть при мінусовій температурі. Основною причиною еміграції є відсутність достатньої кількості їжі. Взимку зникає більшість комах, ягід і плодів, які використовуються в якості їжі. Це змушує їх перебиратися на інше місце.

Номер слайду 4

Цікавий факт: середня швидкість перелітних птахів під час подорожі становить 70 км/год. Коли птах відправляється в подорож, він шукає місця з такими ж умовами, як і вдома. Наприклад, особини, що живуть у лісових пущах, намагаються відшукати ліси з таким же кліматом. Більшість дорослих членів зграї вже знають, куди слід тримати шлях, оскільки зимували хоча б один раз. Молодняк відправляється слідом за ними і запам’ятовує дорогу.

Номер слайду 5

Грак. Птах є єдиним представником Воронячих, який покидає своє житло в зимовий період. І то вчені відзначають, що в останні роки все менше особин відправляються в подорож, воліючи краще облаштовувати гніздо на зиму і робити запаси їжі. Більшість кочівників граків відправляються в шлях в жовтні і повертаються назад у березні. Де птах буде зимувати, залежить від його місця проживання. Особини з європейської частини відправляються до Туреччини, минаючи Чорне море. Граки із західної частини відправляються в Італію і Францію.

Номер слайду 6

Ластівка сільська. Даний вид трохи відрізняється від звичайних ластівок. На зимівлю вони відправляються в той же період, летять в Південну Азію і Туреччину. Перельоти сільські птахи виконують на невеликих висотах, роблячи великі відстані за один раз. Цікавий факт: сільські ластівки подорожують і живуть парами. Зблизившись, самка і самець не розлучаються один з одним ніколи.Іноді в якості місця для зимівлі можуть обирати Китай і Гімалаї. Але найчастіше віддають перевагу Азії.

Номер слайду 7

Гусак. Коли починається кінець жовтня, гуси відправляються в шлях, щоб перечекати зиму в теплих країнах. Цих птахів легко дізнатися в небі, оскільки вони летять клином, тримаючись чіткої побудови. В одному одвірку летять більше 10 особин, у самому центрі знаходиться ватажок, який веде інших за собою. В якості території для зимівлі гуси воліють вибирати європейські країни з помірним кліматом. Там для них існують комфортні умови, що імітують місцеві. Після закінчення холодів птахи повертаються на колишнє місце проживання.

Номер слайду 8

Сіра чапля. Ці птахи відлітають у теплі краї одними з перших. Особини збиваються в зграї ще в кінці серпня і відправляються в шлях. Володіючи великими крилами, чаплі за один раз долають величезні відстані, а висота їх польоту може досягати до 2 км над землею. З-за цього вони практично недоступні для людського ока під час подорожі, і лише вчені навмисно відстежують їх переміщення. В якості країн для зимівлі вони вибирають Шотландію і Голландію. Сірим чаплям подобається місцевий клімат і велика кількість їжі.

Номер слайду 9

Чорний стриж. Чорні стрижі на зимівлю відправляються на початку серпня. Щоб дістатися до теплих країн, вони витрачають приблизно 3-4 тижні. Перебираються вони зграями, періодично зупиняючись на відпочинок. Крилаті подорожують по повітрю на великій швидкості, і відмінна реакція дозволяє ловити комах прямо на льоту. Це позбавляє від необхідності робити додаткові зупинки для пошуку прожитку. Процес полювання на їжу спрощується тим, що стрижі летять в основному вдень, тому прекрасно бачать здобич. В якості країн для зимівлі птахи вибирають острів Мадагаскар і особливо теплі африканські країни. Їх приваблює жаркий клімат і велику кількість комах.

Номер слайду 10

Білий лелека. Цей птах мешкає по всій території України. Зараз крилаті на зиму відлітають в Індію та Африку. Цікавий факт: під час польоту лелеки піднімаються високо в небо і намагаються маневрувати завдяки супутнім повітряним потокам, щоб менше втомлюватися. Люди без проблем можуть спостерігати лелек в небі в період міграції. Птахи під час маршруту намагаються не літати над морями, а воліють подорожувати над рівнинами і населеними пунктами. Це робиться для уникнення проблем при екстреній посадці.

Номер слайду 11

Лебідь. Птахи живуть біля водойм і відлітають на зиму в теплі краї через замерзання води. Володіючи великими крилами, вони без проблем добираються до берегів Чорного і Каспійського морів, також часто прилітають до водойм Азії. Лебеді прекрасно переносять холод, тому якщо вода на їх постійному місці проживання не замерзає, вони можуть жити і в зимових умовах, не відлітаючи на південь.

Номер слайду 12

Журавель. Журавлі подорожують зграями, утворюючи під час польоту косяк, де на чолі летить ватажок. Оскільки ця птиця поділяється на безліч підвидів, кожен зимує в певних теплих країнах. Журавлів можна зустріти в Іспанії, Африці, Індії та інших державах із сприятливим кліматом.

Номер слайду 13

Інтерактивна вікторина Дзьоб червоний і панчішки,Дуже довгі, тонкі ніжки,Жабок ловить на болоті,Тямить добре у дрібноті!Має ноги коротенькі,Два пера в хвості довгенькі,У повітрі все літає,Безліч мошок поїдаєЧорномазий, білодзьобий,Він за плугом важко ходить,Черв’ячків, жучків знаходить –Сторож вірний, друг полів,Перший вісник теплих днів. Дивний ключ у небі лине,Не залізний, а пташиний. Цим ключем в осінній мліВідлітають…Довгі ноги, довгий ніс,По болоті ходить. Не сорока, і не шпак,Біла грудка, чорний фрак,Як літає над землею,То чекайте дощу за нею. Ось хатина, в ній – співак. Як цю пташку звати?

Номер слайду 14

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
31 січня 2022
Переглядів
15574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку