Презентація "Перпендикулярність прямих у просторі"

Про матеріал
Перпендикулярність прямих у просторі. Перпендикулярність прямої і площини. Перпендикуляр і похила. Теорема про три перпендикуляри
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема : Lozinska D. M.

Номер слайду 2

Яким може бути взаємне розміщення двох прямих на площині? Які прямі в планіметрії називаються перпендикулярними? а а b а b а b b Lozinska D. M.

Номер слайду 3

Взаємне розміщення двох прямих в просторі а b с d k m m n Lozinska D. M.

Номер слайду 4

Означення перпендикулярних прямих Lozinska D. M.

Номер слайду 5

α b a Теорема 1 Через довільну точку прямої у просторі можна провести перпендикулярну до неї пряму. X A a ┴ b Скільки таких прямих можна провести? Безліч Lozinska D. M.

Номер слайду 6

Ознака перпендикулярності прямих в просторі Теорема 2 Якщо дві прямі, які перетинаються, відповідно паралельні двом перпендикулярним прямим, то вони теж перпендикулярні. Lozinska D. M.

Номер слайду 7

α a Теорема 3 Через будь-яку точку простору, що не належить прямій, можна провести пряму, перпендикулярну до даної. a ┴ b b A O Lozinska D. M.

Номер слайду 8

α a Теорема 4 Якщо пряма перпендикулярна до однієї з двох паралельних прямих, то вона перпендикулярна і до другої прямої. a ║ c і a b с a ┴ b, то с ┴ b Lozinska D. M.

Номер слайду 9

Отже, у просторі до прямої можна провести безліч перпендикулярних прямих, що проходить через дану точку цієї прямої. Lozinska D. M.

Номер слайду 10

Перпендикулярність прямої і площини. Перпендикуляр і похила. Теорема про три перпендикуляри Lozinska D. M.

Номер слайду 11

Пряма називається перпендикулярною до площини, якщо вона перпендикулярна до будь-якої прямої, яка лежить в цій площині Lozinska D. M.

Номер слайду 12

Якщо одна з двох паралельних прямих перпендикулярна до площини, то й друга пряма перпендикулярна до цієї площини. Твердження 1. Твердження 2. b х Якщо дві прямі перпендикулярні до площини, то вони паралельні b , || || , Lozinska D. M.

Номер слайду 13

Ознака перпендикулярності прямої та площини Якщо пряма перпендикулярна до двох прямих, які перетинаються та лежать у площині, то вона перпендикулярна до цієї площини b c , O Lozinska D. M.

Номер слайду 14

Запитання №1 №3 Сторона АВ правильного трикутника АВС лежить у площині . Чи може пряма BC бути перпендикулярною до цієї площини? Чи можуть бути перпендикулярні до площини дві сторони трикутника одночасно? Чи правильне твердження: пряма перпендикулярна до площини, якщо вона перпендикулярна до прямої, яка належить площині? №2 Lozinska D. M.

Номер слайду 15

Пряма a перпендикулярна до площини , пряма b не перпендикулярна до площини . Чи можуть прямі a і b бути паралельними? Чи правильне твердження : якщо пряма перпендикулярна до площини, то вона перпендикулярна двом сторонам трикутника, які лежать в цій площині? Чи правильне твердження : якщо пряма перпендикулярна двом прямим, які лежать у площині, то вона перпендикулярна до даної площини? №4 №6 №5 Lozinska D. M.

Номер слайду 16

Перпендикуляр та похила до площини А А1 В Пряма проходить через точку А перпендикулярно до площини. Точка - проекція точки А на площину . Відрізок називається перпендикуляром до площини. Точка - основа перпендикуляра. Відстань від точки А до площини дорівнює довжині цього перпендикуляра. Точка В – довільна точка площини. Відрізок АВ- похила до площини. Точка В-основа похилої. Відрізок - проекція похилої АВ на площину . Lozinska D. M.

Номер слайду 17

Розв'язання задач за готовими кресленнями Дано: AH , AB – похила. Знайти AB. Дано: AH , AB – похила. Знайти AН, ВН. №1 №2 Lozinska D. M.

Номер слайду 18

Розв'язання задач за готовими кресленнями №4 №3 Дано: AH AB та АС – похилі. AB=12, HC= . Знайти AС. Дано:M (ABC), ABCD – ромб. Довести: пряма BD (AMC) Lozinska D. M.

Номер слайду 19

С А В a Дано:  АС  ; С   АВ - похила ВС - проекція a   a  ВС ТЕОРЕМА ПРО ТРИ ПЕРПЕНДИКУЛЯРИ Якщо пряма, яка проведена на площині через основу похилої перпендикулярна до її проекції, то вона перпендикулярна і до самої похилої. І навпаки: якщо пряма на площині перпендикулярна до похилої, то вона перпендикулярна і до проекції похилої. * Lozinska D. M.

Номер слайду 20

Тест (відповідь: так або ні) Якщо пряма перпендикулярна до площини, то вона перпендикулярна до будь-якої прямої, яка лежить в цій площині Якщо пряма перпендикулярна до площини, то вона перпендикулярна до будь-якої прямої, яка паралельна до цієї площини Пряма, яка перпендикулярна до яких-небудь двох прямих, які лежать в площині, перпендикулярна до цієї площини Пряма, яка перетинає круг у центрі та перпендикулярна до його діаметру, перпендикулярна до площини круга Пряма, яка перетинає круг в центрі і перпендикулярна до його двох радіусів, які не лежать на одній прямій, перпендикулярна до площини круга Пряма, яка перпендикулярна до двох не паралельних хорд круга, перпендикулярна до його площини Якщо площина перпендикулярна до однієї з паралельних прямих, то вона перпендикулярна і до другої Якщо пряма перпендикулярна до однієї з двох паралельних площин, то вона перпендикулярна і до другої Якщо дві площини перпендикулярні до однієї і тієї ж прямої, то вони паралельні Якщо дві прямі перпендикулярні до однієї і тієї ж площини, то вони паралельні Lozinska D. M.

Номер слайду 21

Домашнє завдання: 1. Вивчити опорний конспект; 2. Виконати тест; 3. Опрацювати параграф 6; 4. Виконати №6.12; 6.17; 6.21. Lozinska D. M.

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.7
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
3.7
Загальна:
3.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Приходько Наталія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мольцан Вікторія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Tokar Svetlana
    Загальна:
    1.3
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    1.0
ppt
Додано
23 грудня 2020
Переглядів
18637
Оцінка розробки
3.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку