Презентація "Перша долікарська допомога"

Про матеріал
Подана розробка містить матеріал закріплення та систематизації умінь з надання долікарської допомоги. Розвиває життєво необхідні знання в умовах надзвичайних ситуацій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перша долікарська допомога. Гурток “Історичне краєзнавство”Богородчанської філії ОДЦТКУМ

Номер слайду 2

Мета Систематизувати, узагальнити та закріпити знання надання долікарської допомоги. Формувати такі риси характеру як патріотизм, милосердя, відповідальність за доручену справу, уміння працювати в колективі. Розвивати життєво необхідні знання в умовах надзвичайних ситуацій.

Номер слайду 3

Допомога при кровотечах. Потерпілого не роздягають, а тільки звільняють від одягу ділянку, що кровоточить. Артеріальну кровотечу можна зупинити пальцевим притисненням артеріального стовбура, круговим перетягуванням кінцівки джгутом, максимальним згинанням її в суглобі. При артеріальній кровотечі спочатку слід негайно притиснути артерії пальцем в певних анатомічних точках. При травмах голови, обличчя, кровотечу зупиняють пальцевим притисненням загальної сонної, зовнішньої щелепної, скроневої артерій. При ушкодженні артеріальних судин верхньої та нижньої кінцівок кровотечу зупиняють пальцевим притисненням у відповідних місцях, де судини розташовані неглибоко і можуть бути притиснені до найближчої кістки. При кровотечі з підключичної або з плечової артерії руки заводять за спину та фіксують їх пов'язкою. При кровотечі зверхньої кінцівки використовують тугий валик який підкладають у під пахвову ділянку, плече щільно фіксують до тулуба до повної зупинки кровотечі. Якщо кровоточать судини передпліччя, руку згинають у ліктьовому суглобі. При кровотечі із рани гомілки або ступні ногу згинають у колінному суглобі. Перетягування кінцівки джгутом використовують тільки при артеріальній кровотечі із судин кінцівок, використовуючи кровоспинний джгут. В залежності від локалізації джерела крововиливу джгут накладається на верхню третину плеча або на середню частину стегна.

Номер слайду 4

Допомога при внутрішній кровотечіЗабезпечення спокою потерпілому. Хворого слід покласти на рівну поверхню, в напів сидячому положенні. Заборонити вживання їжі та пиття. Застосувати холод, наприклад, міхур з льодом на живіт. Транспортують хворого в положенні лежачи на ношах.

Номер слайду 5

Допомога при носовій кровотечіГолова має бути у вертикальному положенні злегка відхилена назад. На перенісся кладуть міхур з льодом або хустинку, змочену холодною водою. Забезпечують достатній приток повітря. Хворого треба заспокоїти, пояснити, що різкі рухи і спроби очистити ніс посилюють кровотечу. При безрезультатності цих засобів проводять міні-тампон порожнини носа, для чого в ніздрі вводять тампони з вати, змочені 3% розчином перекису водню.

Номер слайду 6

Надання допомоги при проникаючому пораненні грудної клітки. Попросити постраждалого зробити глибокий видих. Накласти на рану чисту, стерильну серветку та матеріал, який не пропускає повітря (наприклад, шматок поліетиленового пакета тощо). Зафіксувати пов’язку лейкопластиром, залишивши один її край вільним. Надати постраждалому напівсидяче положення. Вкрити постраждалого покривалом. Забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття швидкої.

Номер слайду 7

Якщо у постраждалого закрита травма грудної клітки:надати постраждалому напівсидяче положення;вкрити постраждалого покривалом;забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття медиків.

Номер слайду 8

Допомога при проникаючому пораненні черевної порожнини. Надати постраждалому зручне положення. За наявності ознак шоку надати постраждалому протишокове положення;Вкрити постраждалого ковдрою;Забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття бригади екстреної медичної допомоги; При погіршенні стану постраждалого до прибуття бригади екстреної медичної допомоги зателефонувати до диспетчера екстреної медичної допомоги;При закритій травмі живота:

Номер слайду 9

При проникаючій травмі живота: Надати постраждалому зручне положення. За наявності ознак шоку надати постраждалому протишокове положення. Накласти чисту, стерильну пов’язку на рану та зафіксувати її за допомогою лейкопластиру. Не вправляти внутрішні органи в черевну порожнину. Не виймати з рани сторонні предмети. Вкрити постраждалого ковдрою. Забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної медичної допомоги;

Номер слайду 10

Перша допомога при травмах черепа

Номер слайду 11

покладіть його на спину; верхні кінцівки вкладіть над його головою, станьте на коліна біля потерпілого, підкладіть свою руку під його ближче плече, охоплюючи долонею потилицю, так щоб забезпечити шийний відділ хребта, а другу руку підкладіть під ближче стегно, охоплюючи долонею друге стегно, після чого оберніть пацієнта. Відновіть прохідність дихальних шляхів без відгинання голови – станьте на колінах за хворим, стабілізуйте його голову та шию та висуньте щелепу вперед або потягніть щелепу за зуби вперед, піднімаючи її.

Номер слайду 12

Перша допомога при переломі ключиці Слід дати знеболювальні. Під пахву підкладають маленький валик. Руку згинають у лікті і примотують до грудної клітки від плеча до кисті. Передпліччя повинне розташовуватися паралельно підлозі. Кисть підвішують в пов’язку, що кріпиться на шиї. Важливо, щоб передпліччя було повністю зафіксовано пов’язкою. Місце перелому можна знеболити, приклавши лід.

Номер слайду 13

Схема надання першої допомоги при ушкодженні хребта: Перевірте наявність ознак життя. Зупинить зовнішню кровотечу у разі її наявності. Обережно покладіть постраждалого на спину на тверду поверхню, іммобілізувавши голову постраждалого руками з двох боків у тому положенні, в якому ви його знайшли. Під шию покладіть щільний валик з одягу. Слідкуйте за наявністю свідомості та дихання. Підтримуйте нормальну температуру тіла постраждалого.

Номер слайду 14

Схема надання першої допомоги при ушкодженні тазових кісток: Перевірте наявність ознак життя. Зупинить зовнішню кровотечу у разі її наявності. Обережно покладіть постраждалого на спину на тверду поверхню, іммобілізувавши його тіло з двох боків у тому положенні, в якому ви його знайшли та утримуючи його тіло у горизонтальному положенні. Під коліна покладіть валик з одягу (у такому положенні постраждалий повинен перебувати до приїзду лікаря);Викличте швидку допомогу. Слідкуйте за наявністю свідомості та дихання. Підтримуйте нормальну температуру тіла постраждалого.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Допомога при уражені блискавкою Постраждалого слід терміново покласти на рівне місце. Оглянути його, перевірити дихання, пульс,. Забезпечити доступ свіжого повітря. Підняти ноги на 15-30 см за допомогою підручних засобів. При повній зупинці дихання та серцебиття настає клінічна смерть. І все ж, можна повернути до життя. Не гаючи ні хвилини слід почати робити штучну вентиляцію легень та непрямий масаж серця. Якщо з’явилося слабке дихання та серцебиття, слід піднести до носа ватку з нашатирним спиртом,. При поверненні свідомості необхідно напоїти теплим чаєм, по-можливості, дати знеболювальне та заспокійливе. Отримані відураження блискавкою опіки, обережнообробити перекисом водню та накласти стерильнупов’язку.

Номер слайду 17

Допомога при обмороженнях. Усунути дію негативного фактору – холоду. Зігріти відмороженні ділянки тіла . При цьому важливо дотримуватись наступних умов: зігрівання слід проводити поступово "зсередини". Для цього рекомендують рясне гаряче пиття, препарати, що покращують кровообіг та накладання термоізолюючих пов'язок;для зігрівання та відновлення кровообігу можна використовувати розтирання з використанням спирту або горілки.при більш серйозних пошкодженнях слід використовувати ванну з теплою водою. Переодягти постраждалого в суху теплу одежу, дати гарячій напій. При появі болю застосувати знеболюючі засоби.

pptx
Додав(-ла)
Паранюк Марія
Додано
12 травня 2020
Переглядів
967
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку