Презентація "Перша долікарська допомога при епілепсії"

Про матеріал
Розробка пам'ятки симптомів та алгоритму дій надання першої долікарської допомоги при епілепсії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перша долікарська допомога при епілепсіїПідготувала. Пересада Карина Григорівна

Номер слайду 2

Епілепсія — це захворювання мозку, яке характеризується нападами, чи приступами. Зазвичай напад триває до п’яти хвилин.

Номер слайду 3

У людини в звичайному стані генерують всі нейрони, і якщо у деяких активність перевищується за всіма показниками, то виходить електричний розряд, що поширюється на весь головний мозок. В результаті цього трапляється епілептичний припадок.

Номер слайду 4

Симптоми нападу епілепсії: підвищена дратівливість, зміна звичних стереотипів поведінки — надмірна сонливість чи підвищена активність, короткочасні напади м'язових посмикувань, але які проходять самостійно, рідше може з'явитися плаксивість і стан тривожності.

Номер слайду 5

На початку припадку хворий несподівано падає з особливим неприємним криком і одночасно втрачає свідомість. Починається тонічна судома, через 30 секунд змінюється короткими (клонічними) судомами. Особа блідне, розширюються зіниці, з рота з'являється піна. Наступний етап - розслаблення м'язів, свідомість хворого порушено, і воно переходить у нетривалий сон. Після нападу чоловік зовсім не пам'ятає, що з ним відбувалося. 

Номер слайду 6

1. Укласти хворого на плоску і краще м'яку поверхню, щоб уникнути травм і синців.2. Зняти всі стягуючи предмети одягу — краватку, ремінь, комір сорочки, розстебнути гудзики і т.п.3. Повернути голову на бік, щоб хворий не міг вдихнути свої блювотні маси або слину.4. Притримувати руки і ноги, але перешкоджати судорогам не можна, так як це може обернутися переломами або іншими травмами.

Номер слайду 7

5. Якщо під час нападу відкритий рот, то потрібно вставити між зубів щось м'яке (складену в кілька разів серветку, носовичок, рушник), це попередить прикушування язика, щоки, крошения або перелому зубів. Твердих предметів краще уникати. Але якщо щелепи зімкнуті, не треба намагатися з силою відкривати рот і вставляти між зубами якийсь предмет.6. Не можна давати пити воду або інші ліки, так як вони можуть потрапити в дихальне горло.7. Після припадку не намагайтеся розбудити хворого.

Номер слайду 8

Безпечне положення тіла. Після того як конвульсії припинилися: Станьте навколішки біля хворого, зігніть у лікті його руку і покладіть її на підлогу на рівні голови хворого. Обережно піднесіть долоню іншої руки хворого до його щоки. Вільною рукою зігніть у коліні ногу хворого і, помалу тягнучи це коліно до себе, переверніть хворого на бік. Потім опустіть коліно хворого перед ним на підлогу. Трошки відхиліть назад голову хворого, щоб він міг вільно дихати

Номер слайду 9

Після нападу треба дати людині можливість добре відпочити, виключити з харчування всі продукти, які можуть змінювати швидкість процесів у нервовій тканині. Для цього краще відмовитися від кави (навіть кави без кофеїну), міцного чаю, занадто солоних продуктів, спецій, копченостей і маринадів.

Номер слайду 10

У 2-3% хворих на епілепсію великий припадок переростає в епілептичний статус. Це значить, що проходить серія нападів, повторюваних протягом години до 5-6 разів. Стан хворого стає дуже важким, тому його необхідно терміново госпіталізувати. У перервах між нападами хворий не приходить у свідомість, у нього підвищується температура до 40?, а може бути і вище. Виникнення епілептичного статусу має різні причини: перенесені різні захворювання, інфекційні хвороби, хворий перестав приймати протисудомні препарати, неконтрольоване вживання алкоголю. 

Номер слайду 11

Надання допомоги при епілепсії не завжди вимагає виклику бригади медиків. Напад закінчиться до їх приїзду. Однак існують неухильні правила виклику лікарів невідкладної допомоги, аж до приміщення хворого в реанімаційне відділення, коли напад:первинний;трапився з дитиною, вагітною жінкою або старим;триває понад 3 хвилин;спричинив сильну травму;супроводжується втратою свідомості, що триває більше 10 хвилин.

pptx
Додано
5 жовтня 2022
Переглядів
1258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку