Презентація "Перша допомога при задусі та утопленні"

Про матеріал
Презентація доповнить урок знаннями про першу допомогу при задусі та утопленні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРША МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ ЗАДУСІ ТА УТОПЛЕННІ                                                      Презентацію підготувала Шестопалова Марина

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Розрізняють декілька різновидів утопленняІстинне, якщо вода або будь-яка інша рідина виявляється в легких.​Асфіктичне утоплення- вода в легені не проникає. Спрацьовує захисний механізм дихальних шляхів,змикання голосової складки. Повітрю також немає доступу і людина гине від асфіксії. Синкопальне утоплення характеризується рефлекторною зупинкою серця і дихання. Подібна ситуація зазвичай відбувається в крижаній воді.

Номер слайду 5

  Короткий алгоритм допомоги при утопленні:перш ніж стрибати в воду, переконайтеся, що немає загрози для рятувальника;після вилучення потерпілого з води- слід перекинути його через коліно головою вниз, це дозволить воді вийти з дихальних шляхів;прочистити ротову порожнину від слизу або блювотних мас;викликати швидку допомогу;простежити реакцію зіниць на світло, присутність дихання і пульсу;якщо дихальна активність і серцебиття не промацуються, надати першу медичну допомогу при утопленні;непрямий масаж серця при утопленні потрібно проводити паралельно зі штучним диханням, поки людина не зможе дихати самостійно;покласти людини в бічне становище, укрити, допомогти зігрітися;до приїзду «швидкої допомоги» для проведення відновлення дихальних шляхів контролювати стан хворого.

Номер слайду 6

Перша домедична допомога                                            при утопленніБезпека рятувальника2. Викликати швидку, покликати на допомогу. Первинний огляд потерпілого для оцінки стану свідомості. Очистити дихальні шляхи.3. Якщо постраждалий дихає, але знаходиться без свідомості, перевести в стабільний стан та накрити ковдрою.

Номер слайду 7

Перша домедична допомога                                         при утопленні4. Якщо пульс, дихання і реакція зіниць на світло відсутні - негайно приступайте до серцево-легеневої реанімації. Продовжуйте реанімацію до прибуття медичного персоналу або до відновлення самостійного дихання і серцебиття.5. Після відновлення дихання і серцевої діяльності покладіть потерпілого на бік. Укрийте і зігрійте його. Забезпечте постійний контроль за його станом!

Номер слайду 8

               Неприпустимоприпиняти реанімаційні заходи, поки не з’являться достовірні ознаки смерті (при правильному проведенні масажу серця і штучної вентиляції легенів вдається повернути потерпілого до життя навіть через 20 хвилин після витягання його з води); не викликати швидку допомогу, навіть, якщо ознаки життя відновилися.

Номер слайду 9

Задуха - це стан, коли раптово виникає нестача кисню. Воно може виникнути через спазми, викликані зовнішніми подразниками. Приступ задухи вночі застає людину зненацька. Прокидаючись від нестачі повітря, вона не розуміє, що відбувається і чому у неї це сталося. До недостачі повітря додається панічний страх, і стан може стати ще гірше. Такі напади можуть бути ознакою багатьох серйозних захворювань. Тому, якщо таке сталося хоча б раз, необхідно інформувати про це лікаря.

Номер слайду 10

Якщо  виникає часткове або цілковите порушення прохідності ДШ, то організм не отримує достатньої кількості кисню. Кисневе голодування головного мозку призводить до непритомності, а серця — до зупинки серцевої діяльності. За повної непрохідності ДШ виникає загроза для життя. Цей стан називають задухою, або асфіксією. Якщо не відновити дихання, то через 1—1,5 хв зупиниться серцебиття, а за 3-5 хв - настає смерть.

Номер слайду 11

    Причини непрохідності дихальних шляхів1. Западання кореня язика в разі непритомності в положенні на спині.2. Потрапляння у ДШ сторонніх предметів, блювотних мас або крові.3. Набряк слизової оболонки та надлишкова секреція слизу верхніх ДШ у разі травм та запалення.4. Набряк слизової оболонки гортані під час алергічної реакції.5. Спазм бронхів і голосових складок під час деяких захворювань і отруєнь.

Номер слайду 12

Потрапляння у ДШ сторонніх предметів,                                                       блювотних мас або крові. Випадки:* спроба проковтнути великі шматки їжі без старанного пережовування або вживання їжі похапцем;* одночасне вживання їжі й жвава розмова, кашель, несподіване падіння та різкі вияви емоцій (сміх, плач, переляк тощо), які супроводжує глибокий вдих;* надмірне вживання спиртних напоїв, адже алкоголь притупляє блювотний рефлекс, тому ризик удавитися під час їжі значно збільшується;* за наявності зубних протезів, які заважають відчувати, чи достатньо пережована їжа;* ходіння, гра або біг, коли в роті є їжа або сторонній предмет.

Номер слайду 13

         Правила безпечного харчуванняЇжте, не поспішаючи; відчуйте смак їжі, перед ковтанням ретельно її пережуйте.* Намагайтеся не розмовляти і не сміятися, поки їжа в роті.* Не поєднуйте з прийманням їжі іншу діяльність (читання, фізичні вправи тощо).* Дотримуйте порад народної мудрості: «Під час їжі я глухий і німий».* Не будьте байдужими: звертайте увагу на те, щоб їжа ваших молодших братиків і сестричок та їхніх друзів була без кісточок. Не пригощайте дітей насінням!Крім того, під час господарських робіт, не беріть до рота сторонніх предметів, які можуть потрапити в дихальні шляхи. Пам'ятайте, що, потрапивши в дихальні шляхи, блювотні маси, слиз, слина або кров спричиняють розвиток тяжкої пневмонії (запалення легенів).

Номер слайду 14

Лікування задухи призначається індивідуально в кожному окремому випадку, в залежності від захворювань і факторів, які його спровокували. Регулярні відчуття задухи – привід негайно звернутися до лікаря-терапевта. Той призначить комплексне обстеження, що дозволяє встановити справжню причину спазму і дефіциту кисню. Задуха і спазм мускулатури гортані в горлі є наслідком травматичного, температурного і механічного впливу. В окремих випадках мають місце захворювання внутрішніх органів.

Номер слайду 15

          Щоб запобігти задусі, необхідно:вести здоровий спосіб життя, відмовитися від куріння і алкоголю;спати близько 8 годин на добу;стежити за своїм раціоном, забезпечивши себе необхідними вітамінами і мікроелементами;уникати фізичних і емоційних перевантажень;у разі виникнення неврозів - приймати седативні препарати;при появі нездужань - звертатися до лікаря.

Номер слайду 16

pptx
Додано
29 грудня 2022
Переглядів
380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку