Презентація.Перші князі.Ольга ,Святослав.

Про матеріал
Презентація-конспект для групових,індивідуальних та класних робіт..З використанням тестів,схем,таблиць та посилань на відео уроки та онлайн тести.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Руські князі середини ІХ-Х ст.(Ольга ,Святослав)Картку підготувала Мотенко І. О. Запишіть тему уроку

Номер слайду 2

Мета:розкрити особливості зовнішньої та внутрішньої політики княгині Ольги та князя Святослава встановити причино - наслідкові зв ’язки, аналізувати факти,події,працювати з термінами,робити висновки.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань. Князь Олег1. Коли правив князь Олег?2. Які племена приєднав до Руської держави?3. Розповісти про зовнішню політику князя Олега.4. За яких обставин помер князь Олег?Князь Ігор1. Коли правив князь Ігор?2. Основні заходи внутрішньої політики.3. Походи проти Візантії.4. Коли і як загинув князь Ігор?Вправа «Склади прогноз»Спрогнозуйте ситуацію, що склалася у Київській Русі і дайте відповідь на запитання: «Як ви думаєте, хто стане на престол Київської Русі і чому?» Вправа «Власне покладання» «Чому княгиню Ольгу називають «Мудрою»?», «Чому Грушевський назвав Святослава «козаком на престолі»?». 

Номер слайду 4

Спробуй відгадай На воротях Царгорода. Руський щит прибив. За легендою давньою. Вірний кінь його згубив.(.......) Він пливе на Чорне море Облягає Царгород, Та зустрів він лихо – горе Не повівсь йому похід.(.............) Де стоїть наш Київ Там була сама гора, Жив там перший князь з братами і найменшая сестра.(.....................) У легендах і літописних джерелах Називався пригордим каганом І у славному градові Києві Був убитий із братом обманом.(...................)

Номер слайду 5

Згідно з літописом, у 945 році князь Ігор гине від рук древлян після кількаразового стягування з них данини. Спадкоємцеві престолу Святославу тоді було тільки 3 роки, тому фактичним правителем Київської Русі в 945 році стала Ольга

Номер слайду 6

Літописець описав кілька варіантів помсти княгині Ольги деревлянам. Ось один з них. Сказала ж їм (деревлянам) Ольга, [...] дайте мені від кожного двору по три голуба та по три горобці. Я ж не хочу покласти на вас тяжкі данини, як чоловік мій, тому-то і прошу у вас мало […]». Деревляни ж, зрадівши, зібрали від двору по три голуби і по три горобці і послали до Ольги з поклоном. […] Ольга ж, роздавши воїнам — кому по голубу, кому по горобцеві, наказала прив’язати кожному голубу і горобцеві трут, завертаючи його в невеликі хустинки і прикріплюючи ниткою до кожної птиці. І коли стало сутеніти, наказала Ольга своїм воїнам пустити голубів і горобців. Голуби ж і горобці полетіли до своїх гнізд: голуби в голубники, а горобці під стріхи. […] І не було двору, де б не горіло. […]І так взяла місто (Іскоростень) і спалила його, міських же старійшин забрала в полон, а інших людей убила, третіх віддала в рабство мужам своїм. 1. Які риси характеру княгині Ольги відобразив літописець? 2. Дайте власну оцінку діям княгині Ольги.

Номер слайду 7

 Ольга. Наступницею князя Ігоря стала його дружина Ольга (зі шведської — Helga), яка правила Руссю до змужніння їхнього сина Святослава. За часів княгині Ольги на Русі фактично закінчився період «вождівства» та розпочався період «князівства». «Вождівство» існувало завдяки невнормованій данині (полюддю) підкорених племен і вряди-годи присутності князівської влади на підкорених територіях. Тепер же з’являється держава-князівство з погостами — осередками центральної київської влади на місцях. Київ утвердився як столиця держави. На тебе чекає кросворд Перегляньте відео і дайте відповіді на запитання. 1. Які факти біографії княгині Ольги повідомляють автори? 2. На яких рисах характеру княгині вони наголошують? 3. У чому, на думку авторів, полягає історичне значення діяльності княгині Ольги? Відео «Таємна історія княгині Ольги» (тривалість 04 хв 44 с) https://cutt.ly/8i4 JTv5

Номер слайду 8

Ольга. Розбудовувала та прикрашала стольний град Києв. Створено перші державні кордони та їх охорону «Богатирські застави»Нові принципи збирання податків«Уроки». Встановлювала ценральну владу на місцях. Встановила чіткі розміри данини. Поширення єдиної державної релігії християнства. Створила «погости» - спеціально укріплені місця для збору данини.«І управляла княгиня Ольга підвладними їй областями Руської землі не як жінка, але як сильний і розумний чоловік, твердо тримаючи в своїх руках владу і мужньо обороняючись від ворогів. І була вона для останніх страшна, своїми ж людьми любима. По всіх справах управління вона виявила далекоглядність і мудрість. При цьому Ольга, милосердна до душі, була щедра до жебраків, убогих і незаможних; до її серця скоро доходили справедливі прохання, і вона швидко їх виконувала».

Номер слайду 9

Об'їхавши всі землі з кінця в кінець і побачивши різницю в житті і звичаях язичників і християн, княгиня Ольга у 955р., сама вирішує прийняти християнську віру. В Константинополі, в Соборі святої Софії, патріарх Феофіліктій і Костянтин VII Багрянородний особисто хрестили княгиню. 957 рік. Які ще причини були,щоб Ольга прийняла християнство? Повернувшись до Києва, княгиня Ольга насамперед намагалася навернути до християнства свого сина Святослава. «Якщо ти охрестися, то і всі зроблять те ж саме», - говорила вона синові. Але войовничий Святослав боявся глузувань з боку дружини і не хотів розлучатися з язичницькими звичаями.

Номер слайду 10

Коли Святослав, син Ольги й Ігоря, досяг повноліття, мати передала йому управління державою. В історію Святослав увійшов під різними прізвиськами — Завойовник, Хоробрий, Славний. Хоча Ігор та Ольга мали норманські імена, проте свого сина вони назвали слов’янським іменем. Це свідчить про достатньо швидку слов’янізацію норманської верхівки руського суспільства. Літописець характеризує Святослава як князя-воїна, оборонця рідної землі: «У походах він ходив легко, мов пардус (гепард) і багато воював. Не возив він за собою у походах ні воза, ні казанів… Не мав ні шатра. А коли князь виступав, то посилав [послів] у інші землі зі словами: «Іду на ви» (Іду на вас)». Подумайте, на кого був схожий князь Святослав. Печатка Святослава

Номер слайду 11

Святослав (964 - 972р.)Розгром Волзької Булгарії - 965 р. Завдав поразки Хазарському каганату. Захопив столицю Ітіль - 965 р. Вплив на Північний Кавказ, підкоривши ясів та касогів. Прихильник язичництва. Посадив своїх синів намісниками. Було зруйновано християнські храми. Походи на Болгарію 968 р. 969-971 р. Невдала спроба залишитися в Болгарії972 р. потрапивши у засітку і загинув. Меч Святослава

Номер слайду 12

 Переглянь відео за посиланням“Ігор,Ольга,Святослав” сайт Ed. Erahttps://youtu.be/o. Eivy. NFb_e. EУявіть ,що княгиня Ольга живе в сучасний час . Заповніть її профіль на сторінці “Фейсбук”

Номер слайду 13

Домашнє завдання1. Опрацювати параграф 42. Вивчити діячів,роки їх правління3. Заповнити біографію княгині Ольги (слайд12)Успіхів

pptx
Додано
5 липня 2021
Переглядів
4744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку