Презентацію можна використовувати при вивченні теми "Види обробки продуктів харчування" при роз'ясненні нового матеріалу для більш ефективного зорового сприйняття.
Краматорська спеціальна школа№18 донецької обласної ради Первинна та теплова обробка Вчитель трудового навчання Чегринець Юліана Валентинівна
Номер слайду 2
Кулінарна страва – це їжа, готова для споживання. Щоб приготувати кулінарну страву, харчові продукти мають пройти кулінарну обробку. Процес кулінарної обробки складається переважно із первинної і теплової обробки.
Номер слайду 3
Номер слайду 4
У процесі теплової обробки харчові продукти підлягають впливу високої температури. Змінюється вигляд, колір і запах продуктів, знищуються мікроорганізми. Такі продукти стають смачнішими, ароматнішими, краще засвоюються організмом. Неправильний режим теплової обробки може призвести до утворення в продуктах речовин, які погано засвоюються організмом. Страва може набути неприємного смаку та запаху.
Номер слайду 5
Основні способи теплової обробки: Варіння – це нагрівання харчових продуктів у рідині (воді, бульйоні, молоці) або на парі з доведенням їх до готовності.
Номер слайду 6
Смаження – це вид теплової обробки, при якому продукт нагрівається жиром або розігрітим повітрям. Під час смаження на поверхні продукту утворюється рум’яна ароматна кірочка.
Номер слайду 7
Тушкування – комбінований спосіб теплової обробки, під час якого продукти найчастіше спочатку обсмажують, а потім припускають (варять у невеликій кількості рідини).
Номер слайду 8
Запікання – один з поширених комбінованих способів теплової обробки, у процесі якого продукти, доведені до напівготовності (варені, припущені, смажені) або сирі запікають при температурі 200-300⸰С до утворення рум’яної кірочки. Запікати можна з додаванням соусів, яєць, сметани.
Номер слайду 9
Випікання – теплова обробка виробів із тіста (пирогів, пиріжків, печива тощо).