Презентація "Первоцвіти - провісники весни".

Про матеріал
Презентація "Первоцвіти - провісники весни" містить змістовну інформацію про ранньоквітучі рідкісні рослини Дніпропетровської області. А саме морфологічні особливості, поширення, розмноження, статус і значення первоцвітів. Матеріал зацікавить вчителів біології, класних керівників під час проведення природоохоронних заходів, уроків, виховних годин. Презентацію підготувала Годько Ольга Петрівна, вчитель біології СЗШ №19 м. Кам'янське Дніпропетровської обл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРВОЦВІТИ –ПРОВІСНИКИ ВЕСНИВ рамках акції «Первоцвіти Дніпропетровщини»ЗНАЙ, ЛЮБИ, БЕРЕЖИ!

Номер слайду 2

Первоцвіти – це найпрекрасніші творіння при-роди зазвичай виявляються найбільш вразливими ланками живого . Вимирання одного виду рослин веде до зник-нення близько 20 видів безхребетних тварин. Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцві-тів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку.

Номер слайду 3

Проліска дволиста (Scilla bifolia L.) Проліска в перекладі з старо-грецької "сцілла" означає "морська цибуля". Часто її називають блакитний підсніж-ник. Народ дав їй чимало назв: синітка, синій ряст, рястик, скороліска, небесник та інші. Надто гарна німецька назва рослини - "блаустер", що означає "блакитна зірка". Багаторічна трав’яниста ранньовесняна цибулинна рослина 10-20 см заввишки. Має два листки і прямостоя-чий пагін з 2 — 10 квітковим суцвіттям з блакитними квіт-ками. Квітне рослина у кінці березня - на початку квітня. Це і декоративна красуня на-ших лісів, але й щирий медо-нос та лікар. Живий барометр. Тіньовитривала рослина, тому гарно себе почуває у листяних та мішаних лісах.

Номер слайду 4

Проліска сибірська На Дніпропетровщині поширеними є 2 види проліски. Проліска сибірська, яка має декілька квітконосних пагонів з 1—3 пониклими темно-голубими квіт-ками, її пагони на час дозрівання насіння полягають. За короткий проміжок часу ці рослини встига-ють нагромадити запасні речовини у підземній цибулині і після від-мирання листя переходить у стан спокою. Восени в цибулині почи-нають розвиватися квітконосні пагони, а протягом зими під снігом формуються бутони. Ці види є малопоширеними на території області і зникають внаслідок зборів на букети, викопуванням цибулинок, підлягають регіональ-ній охороні.

Номер слайду 5

Підсніжник білосніжний (Galanthus nivalis )Наукова назва рослини означає "молочна квітка". Народні назви: скорозріст, снігурка, проліска, ярник, сніжноцвіт, тарас, мартенка та інші. Англійці називають сніговою сереж-кою, французи – снігопросвердлю-вачем, німці – сніговим дзвіночком. Ця багаторічна трав’яниста рослина зав-вишки 8-15см, яка живе лише березень-травень над землею. Такі рослини називають ефемероїдами. Це декоративна і лікарська рослина. Розмножується він насінням і цибулинками. Протягом 3-12 років насіння знаходитися у спокої, а молоді рослини заквітують лише на 4-8 рік. Квіти підсніжника можуть бути біоіндикаторами марганцю у грунті. Квіти підсніжника — провісника тепла — символ сподівань . Вони занесені до Червоної книги і потребують охорони.

Номер слайду 6

Сон чорніючий (Pulsatilla pratensis (L.))Одна з найкращих весняних квітів — сон-трава. Інколи її називають диким тюльпаном. Назва походить від латинського слова "пуль зоре", що означає "приводити у рух" або «дзвонити». У погану погоду та на ніч квіти сону закриваються; враження таке, наче вони справді засинають. А може назва пов’язана зі стародав-нім слов’янським повір’ям, що коли покласти сон-траву на ніч під голо-ву, то уві сні побачиш своє майбут-нє. Пухнаста сон-трава зникає з природи через свої лікувальні і декоративні властивості. В Україні всі види сон-трави суворо охороняються і занесені до Червоної книги України.

Номер слайду 7

Брандушка різнокольорова (Bulbocodium versicolor) Їх називають крокусами, бандурами, брандушками, весни-ками. Наукова назва пов’язана з давньогрецьким міфом, за яким квітка крокуса утворилася з краплі крові Крокоса - друга бога Меркурія, що випадково потрапив у нього диском. Аби зберегти пам’ять про Крокоса, боги перетворили краплі його крові у ніжні квітки. В наші дні шафран викорис-товують у медицині, кулінарії, парфумерії. Брандушка різнокольорова - багаторічна цибулино-бульбова рослина до 8 см заввишки. Квітки 5-6 см в діаметрі, лілово-рожеві. Квітне в березні-квітні, кожна квітка – 8-10 днів. Росте на відкритих сонячних схилах, степах, луках. Рідкісна рослина занесена до Червоної книги .

Номер слайду 8

Ряст ущільнений (Corydalis solida (L.) Clairv. Ряст ущільнений - це багаторічна рослина з про-стим стеблом, яке досяга-ють 20 см заввишки, з під-земною порожнистою буль-бою. Починає квітувати цей вид в березні. Ряст щіль-ними куртинками вкриває ще вільну від рослин землю. Насіння розтягують по всьо-му лісу мурашки. Рослина, яка виросте з насінини, за-цвіте тільки на 4-й-5-й рік жи-ття. Саме цей вид рясту є найбільш поширеним в на-ших лісах. Є регіонально – рідкісним видом.

Номер слайду 9

Горицвіт весняний (Adonis vernalis L.)Латинську назву "Adonis" рослина дістала від імені бога сонця Адону. Ніби підтверджуючи цю легенду, квітки горицвіту зав-жди звернуті до сонця. Сонце зій-шло — квітки відкрились, а настав вечір — щільно замкнулись. Адоніс весняний –багаторічник з родини жовтецевих, стебла якого мають великі, розсічені на вузьколінійні частинки листки та багатьма квітками. Коли навесні, у квітні-травні, розквітає ця рослина, то, здається, схили пагорбів загоряються золотистим сяйвом від безлічі великих квіток. Горицвіт — чудова декоративна рослина і гарний медонос. Її занесено до Червоної книги України

Номер слайду 10

Пшінка весняна (Ficaria verna Huds.) Народна назва: маслянка. Ранньою весною з м'ясистих шиш-коподібних бульб розви-ваються листя прикореневій розетки серцеподібної форми, соковиті, з маслянистої блискучою поверхнею. У пазухах верхніх листків часто утворюють-ся виводкові бульби (вони як пшеничні зерна), які слугують для вегетативного розмноження. Чистяк є одним з перших весняних рослин, що містять вітамін С, його давно викорис-товують як кровоочисне для весняного салату. Харчова, медоносна, лікарська, отруйна, декоративна рослина. Рослина тіньовитривала. Цвіте в квітні-травні.

Номер слайду 11

Зірочки малі (Gagea minima (L.) Ker.)Народна назва-гусяча цибулька мала. Рослина зовсім малень-ка, іноді висотою 5-10 см заввишки. Має вузенькі прикореневі листки, а листок під суцвіттям роз-ширений біля основи. Зонтиковидне суцвіття розгалужене з 2-3 квіток. Квітує з середини квітня до середини травня. Ростуть зірочки жовті в лісах, по пагорбках Дніпропетровщини. Медоносна рослина , декоративна.

Номер слайду 12

Фіалка запашна (Viola odorata L.) Фіалка з давніх-давен вважалася символом пробуд-ження природи. Невисокі, від 5 до 15 см, трав’янисті кущики фіалки запашної мають кулясті, яйцепо-дібні листки . Синьо-фіолетові, іноді білі, квітки складаються з 5 пелюсток, нижня видовжена в шпорку, в якій нагромаджується нектар. У вологу погоду квітко-ніжки вигинаються, і квітка ховає-ться під листком, зберігаючи пилок від намокання . Насінини мають придатки, їх пої-дають мурашки і розносять насіння фіалки. Запилюють фіалку запашну комахи, які беруть у неї нектар і пилок. Рослина багаторічна, повзуче кореневище зі сланкими паго-нами, що зацвітають на 2й рік. Цвіте в квітні — травні. Росте по всій України в лісах і по чагарниках.

Номер слайду 13

Гіацинтик блідий (Hyacinthella leucophaea) У другій половині квітня — на початку травня на степових схилах Верхньодніпровського району Дніпропетровщини зацвітає гіа-цинтник блідий, перетворюючи їх ніби в невеличкі озерця з дрібних біло-блакитних суцвіть. Його квіт-ки дзвоникоподібні, зібрані у довгасту китицю на верхівці стрункого квітконосу. Листків 2, рідше 3. Вони вузькі, світло-зелені, з ковпачкоподібною верхівкою. Плоди дозрівають за 2 тижні, після чого листки швидко засихають. Розмножуються насінням та моло-дими дочірніми цибулинами. Цей вид - цінна декоративна рос-лина, яка охороняється законом, але придатна для вирощування в садах.

Номер слайду 14

Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комах, які захищають ліс від шкідників. Дерева почнуть хворі-ти й всихати…Цей ланцюжок неважко продовжити й до самої людини, яка, образно кажучи, рубає гілку, на якій сидить.

Номер слайду 15

Звернення первоцвітів до людей. Ми, квіти, не розмовляємо і не можемо втекти від Вас, як тварини. Тому люди можуть робити з нами, що їм заманеться: нівечити або доглядати, знищувати або оберігати. «Не рвіть первоцвіти даремно, охороняйте беззахисні й мужні рослини, бо без них і прихід весни буде безрадісним і похмурим. Збережемо первоцвіти, бо вони - неповторний витвір природи. Втрата кожного рідкісного виду - незворотна, тому збереження біологічного різноманіття є однією з найважливіших екологічних проблем! Пам’ятайте, любов до нашого краю, любов до України починається з бережного ставлення до витворів природи. Зберігаючи життя первоцвітів – прикрашаємо своє!»

pptx
Додано
16 квітня 2019
Переглядів
1938
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку