Презентація "Первоцвіти Талалаївщини".

Про матеріал
Дана презентація може бути використана при проведенні виховного заходу на екологічну тематику.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини первоцвіти

Номер слайду 2

Рослини первоцвіти Талалаївщини Підготувала учитель біології Плугатарського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Талалаївської ОТГ Прилуцького району Чернігівської області Бовкун Ірина. Миколаївна.

Номер слайду 3

Царство зелене усім нам відомо Зовсім воно недалеко від дому Вийти в садок чи на луг, чи у гай Побачиш навколо рослинний рай Чи замислювались ми. Чому на одній і тій же землі ростуть різні рослини. Поряд з деревами різні кущі, гриби, і всім земля дає поживні речовини. А чому ж рослини на схилах балки тільки трав’янисті, а на днищі – болотна осока, очерет? Для всіх же однаково світить сонечко. Відповідь для всіх запитань одна. Кожна рослина потребує певних умов: одна світлолюбива, друга ж росте тільки в гущині, одні люблять вологу, інші сухий грунт, одні тягнуться до сонця, а другі пригортаються до Землі. І всім їм так гарно і затишно в обіймах щедрої матінки – землі, яка нагодує, і напоїть, і приголубить, і зігріє. Людину не можна відокремити від природи так як і природу від людини. Вони тісно пов’язані між собою. Для кожної людини природа – середовище існування та джерело всього необхідного для життя. Люди постійно впливають на середовище та змінюють його. Зміни в природі через видобування корисних копалин, розорювання земель, осушування боліт, використання землі під будівництво житлових районів стали невід’ємною частиною життєдіяльності людини.

Номер слайду 4

Ще в сиву давнину наші предки замислювалися над тим. Як зберегти природні багатства. У важливому історичному документі часів Ярослава Мудрого (ХІ століття) “ Руська правда” йшлося про обмеження промислу диких звірів та птахів, заборонялося викошувати заплавні луки, вирубувати ліси по берегах річок. За часів князя Володимира Мономаха поблизу Києва кілька територій, зокрема “ Звіринець2 та “Соколиний пік” перебували під особливим наглядом та охороною. Ще за часів Богдана Хмельницького в степах та лісах України можна було побачити тура, кулана, тархана, сайгака. Сьогодні ці тварини повністю зникли. У 1980 році видана Червона книга, до якої занесено 151 вид рослин та 85 видів тварин. Нещодавно видана нова Червона книга, до якої занесено вже понад 540 видів рослин та близько 10 видів тварин. Рослини нашого краю ростуть у лісах і степах. У лісі, крім дерев, ростуть кущі, трави, і між ними панує порядок. Рано на весні з’являються рослини первоцвіти: проліски, ряст, фіалки, підсніжники, інші і вони відцвітають поки на деревах немає листя, і рослинам вистачає світла.

Номер слайду 5

Горицвіт весняний ( Adonis vernalis ) Це багаторічна трав’яниста рослина. Має висоту 30-40 см. із коротким кореневищем. Стебло круглої форми, слабо розгалужене. Біля основи стебла вкриті буруватими лусочками. Листки почергові, сидячі. Пальчато розсічені на узенькі лінійні дольки. Квіти мають одиночні, великі, мають до 10 – 20 золотисто-жовтих пелюстків. Квітує з квітня до травня. Горицвіт весняний зустрічається по схилам балок, на узліссі. Ця рослина зустрічається рідко і тому занесена до Червоної книги України.

Номер слайду 6

Медунка темна ( Pulmonaria obscura) Досить характерною рослиною на узліссях є медунка темна – звичайний супутник дуба. Ранньою весною медунка привертає увагу своїми квітами. Молоді квіти мають яскраво – рожеве забарвлення, але скоро їх забарвлення стає волошково – синім. Це пояснюється наявністю у клітинному соку квітів пігменту антоціану, який подібно до лакмусу, може змінювати своє забарвлення в залежності від кислотності розчину: у кислому середовищі він має червоне забарвлення, у лужному – синє. Навесні рослина складається з короткого стебла з квітами, влітку від нього нічого не залишається, зате утворюються великі довгі черешкові листки з подовжено – яйцевидною грубо шорсткою листковою пластинкою. Медунка – добрий медонос. Очевидно, звідси пішла і назва рослини. Вона також багата на вітаміни.

Номер слайду 7

Петрів хрест ( Lathraca squamaria) Під липами та ліщиною. Рано на весні, з’являються інколи білорожеві паростки. Це – Петрів хрест лускатий ( чому назва “петрів” невідомо, проте хрест утворюється стеблом у грунті на коренях рослини – хазяїна). Ця рослина не має зеленого забарвлення. Стебло в неї товсте, м’ясисте, яке закінчується колосовитим суцвіттям. Що складається з численних рожевих квітів і розташованих між ними лусковидних квітів, а також розташованих між ними лусковидних приквітників. В основі надземного паростка знаходяться більш великі лусочки. Це видозмінені листки. Підземне стебло – кореневище йде глибоко в землю, де багаторазово розгалуджуються. Від нього відходять тонкі корені присоски, які торкаються коренів липи та ліщини і присмоктуються до рослин – паразитів. Ця рослина занесена до Червоної книги.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ppt
Додав(-ла)
Бовкун Ірина
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
370
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку