Презентація "Первоцвіти України"

Про матеріал
Ознайомлення з первоцвітами рідного краю, заклик до бережливого ставлення. Ранньовесняні квіти біологи об’єднують однією назвою - ПЕРВОЦВІТИ. Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. У багатьох первоцвітів забарвлення яскраве, весняне. Квіти золотисті, блискучі, неначе сонце, голубі, як весняне небо, бузкові та білосніжні. Підсніжники, проліски, ряст, первоцвіт, шафран, цибуля ведмежа, конвалія, вовчі ягоди – це неповний перелік первоцвітів, що можна зустріти у наших лісах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРВОЦВІТИ УКРАЇНИ

Номер слайду 2

З приходом теплих весняних днів у наших лісах з'являються тендітні первістки оновленої землі – первоцвіти. Це безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів.

Номер слайду 3

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Більша частина первоцвітів занесена до Червоної книги України. Вони підлягають суворій охороні: їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин.

Номер слайду 4

Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок.

Номер слайду 5

Підсніжник

Номер слайду 6

Пролісок

Номер слайду 7

Ряст. Ранньовесняна квітка, зустрічається у лісі (у вологих місцях) та зрідка в місті.   Насіння поширюється виключно мурахами, причому помірне підгризання ними насінин тільки покращує їх проростання. Зривання чи пошкодження бульби призводить до неминучої загибелі рослини, яка цвіте не раніше 4-6-річного віку. В останні роки спостерігається зникнення рясту в багатьох типових для нього місцях, тому слід берегти ці ранні квіти.

Номер слайду 8

Крокус (шафран)Гарні квіти зростають у лісах та степах. Ростуть з цибулинки, яку можна висаджувати у себе на дачі чи городі. Зазвичай має квіти лілового чи фіолетового забарвлення. Та зустрічаються у природі й шафрани білого, рожевого, жовтого кольорів. Цвітіння крокусів триває до 18 днів. Квіти ніжні, невеличкі, рідко бувають більше 7 см у діаметрі. Чи знаєте ви, що у світі налічують понад 300 видів крокусів? Ростуть крокуси невеличкими кущиками. Знайти ці квіти в Україні можна в лісах Полісся, Чернігівщини.

Номер слайду 9

Сон-трава (або простріл)

Номер слайду 10

Гіацинт Ви, напевно, часто бачили ці гарні квіти в горщиках. Їх зазвичай дарують на весняні свята. Квіти дуже пишні, густі. Кольори бувають найрізноманітніші – білі, сині, блакитні, рожеві, фіолетові тощо. Найближчі родички гіацинтів – лілії. Справді, якщо придивитися, то кожна квіточка гіацинту нагадує лілію в мініатюрі. Квіточки гарно зібрані в пишні суцвіття. Де росте? До України цю рослину завезли з Туреччини та Сирії. Знайти у природі гіацинти не вдасться – у нас це лише декоративні первоцвіти. Їх навмисно вирощують у теплицях. Кожен може самостійно виростити таку гарну квітки з цибулини у себе на балконі чи садку.

Номер слайду 11

Мати-й-мачуха (або підбіл)

Номер слайду 12

Примула

Номер слайду 13

Нарцис

Номер слайду 14

Сон-трава (або простріл)

Номер слайду 15

Хто не знає ці популярні квіти? Усі весняні букети збирають з цих первоцвітів. Чимало українців вважає, що це виключно голландська квітка. Але це не так. Наш рідний тюльпан зростає у степах Херсонщини, Миколаївщини, зустрічай в Кримських горах. Квітка занесена до Червоної книги України. Тюльпани

Номер слайду 16

Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу з конфіскацією об’єктів рослинного світу. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Свобода Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0