Презентація "Підземні води"

Про матеріал
Презентація до уроку "Підземні води" містить саме поняття, причини утворення підземних вод, розповсюдження їх на Землі; пори і водопроникність гірських порід; водоносний шар, мінеральні джерела і термальні води.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підземні води

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Підземні води, які поверхневі, здійснюють певну роботу в то віці земної кори. Ви вже знаєте, що, проникаючи в гірські породи, вода може їх розмивати і розчиняти. У легкорозчинних породах, якими є солі, гіпси, вапняки, виникають порожнини — печери. В Україні вони поширені в Кримських горах, на Поділлі. Підземні води забезпечують рослини вологою і розчиненими в них поживними речовинами. Вони є важливим джерелом живлення річок і озер.

Номер слайду 5

Для людини підземні води — це справжнє багатство. Вода, просочуючись углиб, проходить крізь природні фільтри — шари гірських порід різної щільності — й у такий спосіб чудово очищується. Підземна вода є найчистішою, найкращою питною водою. В Україні пробурені тисячі свердловин для забезпечення питною водою населення міст, зрошення полів у районах, бідних на поверхневі води.

Номер слайду 6

Підземні води, що містять підвищену кількість розчинених солей і газів, називають мінеральними. Їх використовують з лікувальною метою. Біля джерел з мінеральною водою будують санаторії. В У країні таких джерел багато. Біля них виникли курорти Моршина, Трускавця, Хмільника, Миргорода та інших міст. Термальні підземні води з температурою понад + 20 °С використовують для опалення житлових будинків, теплиць, виробництва електроенергії. Гарячі води широко використовують в Ісландії, Росії, Японії та інших країнах.

Номер слайду 7

Запаси підземних вод, як і поверхневих, не безмежні. Нині на земній кулі пробурено численні свердловини, через які викачують підземні води. А поповнення їх, особливо міжпластових, відбувається дуже повільно. Тому витрачати воду потрібно ощадливо. Як і поверхневі, підземні води можуть забруднюватися. Причиною цього можуть бути стоки підприємств, міст, що просочуються з поверхні. Підземні води забруднюються і внаслідок внесення в ґрунт мінеральних добрив. У міжпластові води може потрапляти нафта зі свердловин під час її видобування. Щоб зберегти підземні води чистими, потрібно очищувати стічні води і суворо стежити, щоб забруднювальні речовини не потрапляли у землю.

Номер слайду 8

Д/З: опрацювати параграф 53. Записати висновки. Дати відповідь на питання 6 стр. 210 письмово Повторити та підготуватися до контрольної роботи тема Гідросфера параграфи з 41 – 53.

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
22 березня 2023
Переглядів
1511
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку