Презентація "Правобережне козацтво, Слобідська Україна й Запорожжя (Військо Запорозьке Низове) в останній чверті ХVІІ ст."

Про матеріал

Систематизовано матеріал, що може використовуватись в підготовці до ЗНО

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правобережне козацтво, Слобідська Україна й Запорожжя (Військо Запорозьке Низове) в останній чверті ХVІІ ст.8 клас. Урок №33

Номер слайду 2

Правобережна Україна— Рішення польського короля узаконити козацьке військо на Правобережжі: створення 4-х козацьких полків; створення у містах і селах органів козацького самоврядування.— Активна участь відновлених козацьких полків у війні з Туреччиною.— Загострення конфлікту між козацтвом і шляхтою через земельні володіння.— 1699 р. — ухвалення польським сеймом рішення про ліквідацію козацького війська на Правобережжі після підписання перемир’я з Османською імперією.— Занепад Правобережжя; закріпачення селян.

Номер слайду 3

Запорізька Січ у складі Гетьманщини. Особливості статусу— Підпорядковувалася гетьманові, зберігаючи автономію; за наступників Б. Хмельницького часто відігравала роль опозиції гетьманській владі; таку політику підтримувала Москва, щоб послабити гетьманську владу.- виступала самостійною військово-політичною силою— Відігравала роль захисника від турецько-татарських нападів.— 1663-1667 рр. — відправлення на Січ московських військових загонів, які мали слідкувати за подіями на Січі; будівництво московських фортець.

Номер слайду 4

Отаман Іван Сірко— Обирався кошовим отаманом 8 разів.— Активна боротьба з татарами і турками: прибл. 60 битв (жодного разу не зазнав поразки); визволення з рабства прибл. 100 тис. полонених.— Постійна зміна політичної орієнтації: не склав присяги на вірність російському цареві в 1654 р., але протистояв гетьманам І. Виговському та П. Тетері через їхню пропольську політику; після Андрусівського перемир’я перебував в опозиції Москві й водночас воював з татарами.«Був серед тих, хто виступав проти політики гетьмана І. Виговського. Здійснивши військовий похід на Акерман, спричинив розпад українсько-татарського союзу та не дав можливості І. Виговському скористатися результатами перемоги під Конотопом»

Номер слайду 5

Господарське життя— Розвиток скотарства, промислів: хліборобство не набуло значного розвитку через набіги татар.— Основна форма господарювання — хутірські господарства — зимівники.— Високий рівень ремісничого виробництва.— Торгівля з Правобережжям, Гетьманщиною, Річчю Посполитою, Кримським ханством, Туреччиною.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Адміністративно-територіальний устрій Слобідської України

Номер слайду 9

— Колонізація Слобожанщини переважно українськими козаками і селянами та кріпаками-втікачами з Московії:• XV — на початок XVI ст. — поява перших колоністів на так званому Дикому полі;• перша половина XVII ст. — наступна хвиля колонізації, пов’язана з козацько-селянськими повстаннями на Правобережжі;• друга половина XVII ст. — нова хвиля переселенців із Правобережної та Лівобережної України пов’язана зі складними суспільно-політичними обставинами доби Руїни.— Надання для заохочення переселенців певних свобод — «слобод» (звільнення від податків); поселення стали називати слободами, а територію — Слобожанщиною.— Виникнення міст: Острогозьк, Суми (1652 р.), Охтирка, Харків.— Формування 5-ти полків: Острогозький, Харківський, Сумський, Охтирський, Ізюмський.- існування полково-сотенного устрою— Відсутність посади гетьмана.— Підпорядкування білгородському воєводі.— Обрання на козацьких радах полковників, яких затверджував цар; полкову старшину обирали довічно.— Дія права займанщини: поселенці могли брати стільки землі, скільки могли обробити; кожний полк мав фонд незаселених земель, звідки нові козаки могли отримати наділ; селяни, як і в Гетьманщині, оселялися переважно на старшинських землях. Слобідська Україна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Затинацька Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 квітня 2022
Переглядів
7914
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку