Презентація "Пилип Орлик. Бендерська Конституція"

Про матеріал
Систематизовано метеріал, як супровід до уроку та підготовки до ЗНО. Містить відео.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бендерська Конституція. 8 клас. Урок №35

Номер слайду 2

Пилип Орлик21 жовтня 1672 року народився Пилип Степанович Орлик – політичний і державний діяч, публіцист, Гетьман Війська Запорозького у вигнанні. Його ім’я стоїть поряд із найвидатнішими діаспорянами, які відіграли визначну роль у суспільно-політичному житті України XX століття – Петро Скоропадський, Симон Петлюра, Дмитро Донцов, В’ячеслав Липинський, Степан Бандера. Але Орлик, безсумнівно, був першим серед політичних емігрантів.- генеральний писар при І. Мазепі.- гетьман в еміграції з 05 квітня 1710 р.https://www.youtube.com/watch?v=ey1 Ob. S5c. OZo&ab_channel=Radianska. Ukraina

Номер слайду 3

Конституція П. Орлика (1710 р.) https://www.youtube.com/watch?v=Za7 Civ. Ne4-g&ab_channel=%D0%A1%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%9 F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE

Номер слайду 4

Конституція П. Орлика (1710 р.) Конституція П. Орлика — угода, укладена під час обрання П. Орлика гетьманом; підписана ним, старшиною та запорожцями. Основна ідея: Вимога обмежити владу гетьмана і прагнення старшини відігравати провідну роль у суспільно-політичному житті України.

Номер слайду 5

Зміст«... Отож ми, генеральна старшина, кошовий отаман і все Військо Запорозьке, домовилися і постановили з ясновельможним гетьманом... щоб із тими всіма генеральними особами мають радитися гетьман і його наступники про ...всілякі справи, нічого без їхнього дозволу й поради не починати... У гетьманській резиденції тричі на рік має збиратися генеральна Рада: на Різдво, Великдень і Покрову. Між Радами Україною правитиме гетьман з генеральною старшиною...»«У гетьманській резиденції тричі на рік має збиратися Генеральна Рада: на Різдво, Великдень, Покрову. Між Радами Україною правитиме гетьман з генеральною старшиною»— Україна — суверенна держава у складі Чернігівського, Брацлавського і Київського воєводств під протекторатом Швеції.— Поділ влади на 3 гілки: законодавча (Генеральна рада), виконавча (гетьман і генеральна старшина), судова (Генеральний суд).— Обмеження гетьманської влади участю Генеральної військової ради (парламенту) в державному управлінні.— Виборність урядів полковників і сотників.— Бюджетом відає генеральний скарбничий.— Соціальний захист козацьких удів та сиріт, які звільнялися від податків та повинностей.

Номер слайду 6

Наслідки— 1711 р. — похід П. Орлика, із загонами поляків і татар на Правобережжя; підрив авторитету П. Орлика вилазками татар на Слобожанщину, внаслідок чого військо залишили українські козаки й міщани; відповідно гетьман змушений відступити під тиском московської армії.— 1711 р. — підписання між Москвою і Туреччиною Прутського договору, за яким: Туреччині повертався Азов; Москва мала зруйнувати частину своїх фортець у степовій Україні; Москва відмовлялася від претензій на Правобережжя; П. Орлику не дісталося навіть Правобережжя, захоплене Польщею.— 1713 р. — ліквідація козацтва на Правобережній Україні.

pptx
Додано
11 квітня 2022
Переглядів
608
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку