Презентація "Піраміди Токмацького степу"

Про матеріал

У цій роботі мова йтиме про занедбану історію землі Запорізької, про те, що було забуто надто швидко, але не менше за згадані об'єкти заслуговує уваги.

Багато на цій землі розташовано курганів - найдавніших поховань, придорожніх знаків, охоронних постів... Всі вони виявилися незвичайним, причому їхня своєрідність приголомшує кожного, хто цікавиться нашою історією, нашими джерелами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

їх космогонічне значення

Номер слайду 2

«Эту преграду я ставлю для живых, Пусть же никто другой среди них Не дойдет до сей цели! Да живут они сотню благих осеней! Пусть закроют смерть этой горой!» Ригведа Х: 18.4

Номер слайду 3

Кургани Токмаччини

Номер слайду 4

Чим тільки не знаменита земля Запорізька... І легендарна Хортиця, і унікальна Кам'яна Могила, і Дніпровські пороги, і Великий Луг... Але це - загальновідомі назви, завдяки своєму географічному розташуванню й зовнішньому вигляду вони не могли не привернути уваги. У цій роботі мова йтиме про занедбану історію землі Запорізької, про те, що було забуто надто швидко, але не менше за згадані об'єкти заслуговує уваги. Багато на цій землі розташовано курганів - найдавніших поховань, придорожніх знаків, охоронних постів... Всі вони виявилися незвичайним, причому їхня своєрідність приголомшує кожного, хто цікавиться нашою історією, нашими джерелами.

Номер слайду 5

Ровесники Єгипетських пірамід Кургани існують в Україні понад 6 тисяч років. Переважно в центральній і південній частині. Їх насипали наші пращури, представники південнотрипольских археологічних культур. Могили оспівані в народній творчості, і в добутках кращих майстрів української культури. Образ кургану став одним із символів України.

Номер слайду 6

Таємниця спорудження курганів Виявилося, що кургани не насипали, у буквальному значенні цього слова, а викладали із земляних цеглинок, які вирізали із верхнього шару ґрунту. А оскільки споконвічно кургани мали вигляд не пологого пагорба, як сьогодні, а витягнутого у висоту величезного стогу сіна, або гігантської паски-кулича, їх обкладали каменями, щоб не розсипалися.

Номер слайду 7

Загадки Кінського Броду Ще на початку досліджень кургану за результатами матеріалів аерофотозйомки було виявлено 13 прямих темних ліній-променів, які відходили від нього і мали довжину від 1200 до 4566 метрів. Деякі з них закінчувалися або темними, або більш світлішими, ніж ґрунт, округлими плямами. Кут між крайніми променями рівняється 140 градусам. Це кут зору людського ока.

Номер слайду 8

Загадки Кінського Броду Не можна не згадати ще один цікавий факт. Вся справа у формі русла ріки Молочної. Саме напроти кургану чітко в південно-східному напрямку русло робить меандр (петлю). Але по обидві сторони цієї петлі практично симетрично утворено ще 2 меандри трохи менші. Головний центральний меандр має занадто прямокутну форму, що дає всі підстави вважати його штучно підігнаним за формою під святилище. А з вершини самого святилища меандри нагадують антропоморфне погруддя людини з піднятими руками! Така ж форма простежується й на супутникових знімках і топографічних картах.

Номер слайду 9

де знаходився культовий комплекс, за думкою начальника експедиції С. Пустовалова, зведений на честь Бога Сонця. Чи не найдивовижнішою особливістю цього кургану була, виявлена під час археологічних досліджень, ДОРОГА, якій більше трьох тисяч років! ДОРОГА, можливо, перша в світі (!), яка оперізувала курган своєрідною спіраллю. Вона вела на самісіньку вершину,

Номер слайду 10

Випадковість чи закономірність?.. З вершини кургану в сонячну погоду видно окраїну Мелітополя, а це - в 50-ти кілометрах, проглядаються весь Токмак і сині далі за лівим берегом ріки Молочної. Спереду, вздовж правого берега, кілометрах в десяти, - ще один, десятиметровий курган; за ним, трохи далі, біля Старобогданівки, 11-метровий. З Виноградненським вони утворюють одну лінію. На одній лінії з Виноградненським Кінським Бродом розташовується й унікальна Кам'яна Могила, віддалена від нього більш як на 30 кілометрів...

Номер слайду 11

Випадковість чи закономірність?.. На цій же лінії, що утворюють Кам'яний Брід і ці 3 кургани, на відстані 55,2 км розташована найвища точка півдня Приазовської височини в Запорізькій області - Корсак-Могила (133 м над рівнем моря). Висота ж Кам'яного Броду становила 108 м над рівнем моря. Таким чином, виходить, що всі названі кургани розташовані на одній лінії. Очевидно, курган поблизу Виноградного - не просто усипальниця, зведена більше п'ятдесяти сторіч назад, а своєрідний культовий комплекс, далеко не місцевого значення, що був у свій час древнім святилищем-обсерваторією.

Номер слайду 12

Не все так просто… Сьогодні все більше вчених схиляються до того, що кургани не тільки древні усипальниці. Все голосніше звучать думки про космогонічне значення наших степових пірамід.

Номер слайду 13

Ю. Шилов в своїй книзі "Истоки славянской цивилизации" пише: «…наши курганы – это обсерватории, связанные с календарями. Каждый курган, изначально имел свою форму: змеи, рыбы, Солнца, Луны и т.д. В курганах содержится информация о бессмертии и перевоплощении душ, а потому не следует к их изучению подходить посредством лопаты или ковша бульдозера. Ибо нечего хорошего такой метод общения с древними усыпальницами не сулит».

Номер слайду 14

Найдревніші у світі обсерваторії?.. Для того, щоб з високою точністю знати періоди фундаментальних подій - сонцестоянь і рівнодень, на землях, які заселялися арійськими племенами, була створена система святилищ-обсерваторій, де служителі культу - арійські астрономи - вели спостереження в першу чергу за Сонцем, а також за Місяцем і іншими небесними об'єктами і явищами. Початком для створення святилищ-обсерваторій міг бути грандіозний парад планет приблизно 5800 років тому й пов'язані з ним глобальні катастрофи.

Номер слайду 15

Можливо, це й спонукало брахманів створити широкомасштабну мережу святилищ-обсерваторій, завдяки якій: накопичувалася необхідна інформація для коректування обрядового річного кола, календаря виконувалася й інша функція - прогнозування можливих природних катастроф, щоб заздалегідь мати можливість мінімізувати їхні негативні наслідки.

Номер слайду 16

астрономічних спостережень, Таким чином, древні арійські святилища служили для: розробки астрологічних прогнозів, а також для керування суспільством, починаючи від рівня родини й закінчуючи рівнем держави. Єдиний астрономічний комплекс Причорномор'я В межах Запорізької області крім курганів археологічними розкопками виявлено ще кілька об'єктів астрономічного призначення, які, найімовірніше, в минулому були елементами цієї системи, що розташовані на острові Хортиця.

Номер слайду 17

Астральна символіка аріїв представлена у чіткій системі символів та понять про будову Всесвіту, а саме: У різноманітті форм довгих курганів в залежності від їх космічної символіки; Створення системи спостережень за Сонцем і Місяцем, сонячними і місячними затемненнями, Чумацьким Шляхом; Спостереженнями за системою весняних і осінніх рівнодень, літніх та зимових сонцестоянь; Спостереженню за кульмінацією зірок і сузір'ями на небі, іншими космічними об'єктами; Відображено уявлення про утворення Всесвіту; Представлено Сонячний зодіак станом на початок третього тисячоліття до нашої ери; Уявлення про смерть та безсмертя; Ототожнення своїх богів з певними сторонами світу;

Номер слайду 18

Минуле, теперішнє, майбутнє – в космічній символіці курганних поховань… Космос представлений в орнаментах внутрішньої поверхні гробниць і кераміці древніх поховань. Розглянемо це на прикладі розпису плит і посуду, знайдених у наших Запорізьких курганах. Орнамент с цих плит і посуду складається з різноманітних рисочок -«ялинок».

Номер слайду 19

Наша сучасність в магічних розрахунках аріїв… 112 = (27+29) х 2 - кількість рисок, що утворюють символи річного циклу; 56 + 112 = 168 – загальна кількість рисок, що відповідає кількості діб півріччя, коли на небі видно Місяць; (/27+29/ :2) х 6. Якщо останню цифру збільшити вдвічі, тобто привести до повного річного циклу з 12 місяцями, то одержимо магічне число древніх 336, що відповідає кількості «світлих ночей» у місячному році з 354 днями; Якщо 56:3 = 18,7, то одержимо кількості років, протягом яких приходять у відповідність місячний і сонячний календарі.

Номер слайду 20

Магія чисел арійських астрономів 56 - це кількість років, через які вузли Місяця збігаються й він сходить у тому самому місці; 56 х 3 = 168 років – ця формула лежить в основі розрахунків світових катастроф! Тому що саме через такий період відбувається парад (збіг вузлів) декількох планет, що значно збільшує кількість плям на Сонці та його активність; Найбільший цикл охоплює (168 х 5)+56 =9464 року. Завершиться ж поточний пік сонячної активності навесні 2015 року!

Номер слайду 21

Ідея ця звучить не вперше, прийшла вона до нас, звичайно ж, із Заходу, де не тільки відновлюють досліджені Могили, але й насипають нові, щоб урізноманітнити, збагатити сумний рівнинний пейзаж, наблизити його до історичного, споконвічного. В майбутнє – через минуле… Безумовно, час змінює все навколо, у тому числі й вигляд нашого степу. Але допустити повного руйнування природного середовища ми не можемо, не маємо права. Не випадково все частіше говорять про необхідність охорони й відновлення хоча б самих відомих, знаменитих степових пірамід.

Номер слайду 22

В чому унікальність землі Токмацької?.. Саме тут, навколо річок Куркулак та Чунгул розташовуються понад 200 прадавніх поховань; Саме тут у 1103 році легендарний Володимир Мономах розбив половецьке військо; Саме тут у 1981 році археологи розкопали Чунгульський курган, прадавнє поховання половецького хана; Саме тут у 1982 році було відкрито древню унікальну споруду – курган Кам’яний Брід, що у села Виноградне; І саме тут у 1999 році було знайдено могильник викопних тварин віком 3 млн. років (південні слони, олень, кінь). Це підкреслює неабияку цінність цієї території.

Номер слайду 23

"Муравський шлях" Для відродження й утвердження культурних та історичних цінностей українського народу в 2005 році на сесії Токмацької районної ради, була прийнята й поставлена на контроль Програма «Муравський Шлях».

Номер слайду 24

Мета РЛП "Муравський шлях": Зберегти і відтворити біорозмаїття степових, лучних та водно-болотних комплексів; навчити мешканців нашого краю бережливому ставленню до природи, історичних та культурних цінностей; знайти та визначити території та об’єкти, що могли б стати природною та культурно-історичною спадщиною Токмацького району; здійснити заходи щодо реставрації, музеєфікації та охорони пам’яток історії та культури Токмацького краю, розташованих на території РЛП «Муравський шлях».

Номер слайду 25

Що ж стосується археологічної науки, то в цьому випадку кургани в цілому сказали вже все, що повинні були нам сказати. Ще одна-дві знайдених пекторалі нічого нового, ніяких принципово оригінальних відомостей нам не принесуть. А ТОМУ ТРЕБА ЗУПИНИТИСЯ!!! Вистачить і того, що ми вже почерпнули, взяли в минулого, що нам відкрилося. Безумовно, нам хотілося б довідатися більше, але інша інформація - вже не в матеріальних знахідках. ВОНА – У САМОМУ ВИГЛЯДІ КУРГАНІВ, У ЇХНІЙ НЕДОТОРКАННОСТІ В уцілілих залишках Степу зі збереженими назавжди курганами нас очікують небачені відкриття, які будуть обумовлені не дослідженням древніх рукотворних пагорбів, а нашою гострою спостережливістю, з умінням почути голос пророчого середовища, з глибоким осмисленням того, що було, і того, що є. А разом з тим і того, що очікує нас у майбутньому…

Номер слайду 26

Ляшко С.Н. К вопросу о семантике орнамента на сосудах из погребений ямной культуры. //Древнейшие скотоводы степей юга Украины. Наукова думка. К., 1987; Мазолевський Б.Н. Отражение космогонических представлений скифов в погребальной обрядности знати. Мелітополь, 1992; Медведський В.І. Токмак: археологія, історія. Токмак, 2005; Отрощенко В.В. Раскопки курганов Запорожской области. // Археологические открытия 1981 года // М., 1983; Шилов Ю.А. Космические тайны курганов. Молодая гвардия. М., 1990; Михайлов Б.Д. Раскопки на р. Молочная // АО – 1973, М., Наука, 1974. Бібліографічні джерела:

ppt
Додано
10 квітня 2018
Переглядів
1011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку