Презентація "Писанки України"

Про матеріал
Презентація знайомить здобувачів освіти з традиціями виготовлення та розфарбовуванням Великодніх яєць з давніх давен до сьогодення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПИСАНКИУКРАЇНИПІДГОТУВАЛАвчитель трудового навчання. КУ ССШ № 29 м. СумиЄвдокименко Владлена Петрівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ВИДИДЕКОРУВАННЯ ЯЄЦЬписанкадряпанкамальованкакрашанкакрапанкашкрябанкатрав’янкабісерка

Номер слайду 4

У писанкарстві  найчастіше використовували 7 основних кольорів: Червоний. Символізує добро, радість життя, для молоді – щасливий шлюб. Червоні писанки є символом Воскресіння, жертовності, небесного вогню. Жовтий. Символ небесного світила (сонця), тепла та врожаю ,оберіг від злих сил та лихого, колір багатства. Зелений. Колір весни, воскресіння природи, надії та життя. Символізував пробудження природи від довгого зимового сну. Бурий, коричневий. Символізує землю та її приховану життєдайну силу. Чорний. Колір ночі, всього невідомого та таємного. Він символізує нескінченність життя людини, буття після смерті. Використовується як тло, підкреслює силу інших кольорів. Білий. Колір чистоти, символ вирію (раю). Білі символи на писанці символізували безгрішне життя. Блакитний. Уособлював небо, повітря, воду, чистоту та здоров’я. На писанках він символізував насичення та небесну божественність.

Номер слайду 5

КРАШАНКА Це найпростіший спосіб виготовлення фарбованих яєць. Раніше для їх приготування господині збирали лушпиння від цибулі та варили в ньому яйця. Інколи для декору до яйця прив’язували листочки петрушки чи дрібні листочки смородини, які залишали на готовому яйці білі відбитки-листочки. Основний колір крашанок — червоний та усі його відтінки.

Номер слайду 6

ПИСАНКА Писанка — український різновид великодніх яєць; яйце, декороване традиційними символами, які пишуться за допомогою воску й барвників. Традиційно український вид великодніх яєць, розмальованих вручну. Це найскладніший у виготовленні варіант кольорових яєць, адже потребує майстерності, терпіння та часу. В писанкарстві існує безліч традицій, символічних орнаментів та загальноприйнятих кольорів.

Номер слайду 7

ДРЯПАНКА Технологія виготовлення дряпанки цікава тим, що дряпанку можна зробити за відсутності писачка чи фарб. Для її виготовлення вибирають яйце темного кольору і зафарбовують темним барвником. Олівцем наносять орнамент. Після цього гострим предметом (голкою, шилом чи цвяхом) продряпують намальований орнамент.

Номер слайду 8

МАЛЬОВАНКА Декоративні мальованки — прикрашені якимось малюнком чи візерунком. Візерунок може бути складним, або зовсім простим, в залежності від фантазії та вмінь. Мальованки відрізняються від писанок — ті створюється за певними правилами, за допомогою писачка, воску, харчових барвників. Мальованки створюються за допомогою гуашевих фарб, які змішуються з клеєм ПВА. Наносять контур візерунку і створюють малюнок.

Номер слайду 9

ТРАВЯНКА Натурально-листкова техніка. Даний метод полягає у тому, що до яйця прикладають листя рослин, обмотують ганчіркою, обв’язують ниткою і в такому вигляді відварюють у лушпинні цибулі або ж уже зварене яйце опускають у фарбу. Після цього ганчірку і листочок знімають, а на яйці залишається його відбиток.

Номер слайду 10

БІСЕРКА Бісерова писанка (бісерка) - це яскравий оберіг – сувенір, який несе подвійне навантаження, служить оберегом та видом оздоблення. Бісерові писанки з’являються в Україні в ХVІІ столітті. Писанка-бісеринка виникла спочатку як сувенір-подарунок багатим прихожанам-меценатам, які відвідували монастирі, пізніше, як сувеніри для всіх прихожан, що відвідали монастир і не несли на той час символічного значення. Бісерова писанка до ХІХ століття виготовлялась виключно в монастирях,. Сяючі писанки-бісерки підвішувались до лампадок перед образами у церквах, палацах, сільських хатах, служили подарунками на урочистості.

Номер слайду 11

ШКРЯБАНКА Виходячи з цієї дещо смішної назви, такі великодні яйця виготовляються шляхом видряпування візерунку на пофарбованій поверхні яйця. Робота ця дуже тонка, вимагає зосередженості та вправності. На вишкрябування складного малюнку може піти до кількох днів. Один необережний рух - і робота втрачає свою досконалість.

Номер слайду 12

КРАПАНКА Традиційна технологія виготовлення крапанки є відносно простою в порівнянні з виготовленням писанок. Для виготовлення крапанки, зачерпнувши писачком віск, закрапують ним лише місця, що повинні залишитися незафарбованими. Після цього яйце занурюють у найсвітлішу фарбу, найчастіше рожеву. Після висихання фарби, поверхню яйця вкривають восковими цятками, які потім залишаться жовтими. Якщо треба залишити зелені цятки, то вмочивши сірник у зеленку, малюють зелені цятки, які покривають воском. Потім яйце занурюється у червоний барвник

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ВИШИВАНКА Маловідомий, незвичайний, але дуже цікавий, хоч і складний, спосіб прикрасити великоднє яйце – вишити його. Так само, як вишивають рушники чи серветки звичайними нитками для вишивання, за допомогою звичайної голки. Але яєчна шкаралупа – матеріал крихкий, тому будь-який неточний рух руки призводить до непоправного пошкодження виробу.

Номер слайду 15

РІЗЬБЛЯНКА До нетрадиційних відносяться - дерев'яні, обплетені ниткою, обклеєні бісером та керамічні. Дерев'яні писанки-мальованки виготовляють з дерева груші, берези, явора, бука або ялини. Вони бувають також як різьблені, інкрустовані, так і розписані олійними фарбами.  

Номер слайду 16

НАКЛЕЄНКА Цей вид декору пасхальних яєць виник порівняно недавно і не є класичним, але заслуговує на існування. На білі або пофарбовані яйця наклеюються різноманітні прикраси: блискітки, мереживо, кольорові скельця, навіть, ґудзики. Це можуть бути пофарбовані крупи або, навіть, яєчна шкаралупа іншого кольору.

Номер слайду 17

КВІЛІНГ Квілінг пасхальне яйце – один з популярних способів створення оригінального декору на Великдень. Дана техніка дозволяє зробити своїми руками красиві сувеніри, а оскільки працювати ми будемо з папером, то в основному процесі створення можуть брати участь діти. Крім того, дану техніку можна використовувати для інших дитячих виробів, наприклад, скрученими елементами можна прикрасити листівки своїми руками на Великдень .

Номер слайду 18

В'ЯЗАНКА Дуже повітряно і красиво виглядають великодні яйця, обв'язані гачком ажурним візерунком. Це можуть бути як мішечки для справжніх яєць, так і декоративні для прикраси будинку до свята Пасхи. Пасхальне яйце в'яжеться гачком, при цьому рівень складності роботи тут найпростіший. Таким чином, зв'язати яйце під силу навіть тим, хто тільки починає освоювати в'язання гачком і знайомий з елементом "стовпчик без накиду"

Номер слайду 19

СКЛЯННА ПИСАНКАВиготовлені зі скла великодні яйця. Поширені у США, Західній Європі. У Венеції виготовляються з муранського скла.

Номер слайду 20

Сламенка Сламенки - великодні яйця, візерунки яких роблять із соломи. Цю традицію започатковано в Чехії та Словаччині, останнім часом опановують в Україні та інших країнах Східної Європи.

Номер слайду 21

ПЕРФАРОВАНЕ ЯЙЦЕ Перфарована писанка - візерунки висвердлені за допомогою бормашини. Техніка з'явилась у Німеччині. Поширена в Чехії, а останнім часом також в Україні.

Номер слайду 22

зернівкасувеніркаажурні яйцяювелірні яйцякаскаронияйця обплетені дротомдекоровані фольгоюяйце декупаж

Номер слайду 23

ЗЕРНІВКА Для виготовлення писанок-зернівок використовуємо зерна різних культур. Це можуть бути половинки гороху та квасолі, насіння льону, рис, гречка, просо та інші. Для фону можна використовувати манну та кукурудзяну крупу, а для надання писанці темного забарвлення – мак.

Номер слайду 24

СУВЕНІРКА Писанки-сувенірки дарують друзям, родичам, знайомим з побажанням добробуту, удачі, радості. Це не просто сувенір чи народна мініатюра. Адже писанка несе в собі високий заряд енергетики. Її пишуть лише в доброму настрої та зі щирими побажаннями, щоб подарувати іншим на щастя, на здоров’я, на багатство, вкладаючи в це душу.

Номер слайду 25

АЖУРНІ ЯЙЦЯ Найпростіший спосіб зробити своїми руками виріб «Ажурне яйце" до Великодня - це вирізати яйце з картону або паперу. Прикрасити його можна по-різному. Наприклад, за допомогою аплікації. Незвично виглядають великодні вироби, прикрашені кульками з серветок. яйця і курчата в формі яєць.

Номер слайду 26

ЮВЕЛІРНІ ЯЙЦЯ Серія ювелірних пасхальних яєць створювалася впродовж 1885−1917 років Карлом Фаберже. За цей час майстерня виготовила понад сімдесят оригінальних великодніх сувенірів. Перше ювелірне яйце до Великодня зовні було вкрите білою емаллю, тож схоже на звичайне. Кожне наступне яйце дивувало оригінальністю

Номер слайду 27

КАСКАРОНИ Видуті і наповнені конфеті яйця, з яких роблять веселі фігурки у вигляді тварин, птахів або комах. У Мексиці на свято діти ними кидаються один в одного.

Номер слайду 28

ЯЙЦЯ ОБПЛЕТЕНІ ДРОТОМ У середині ХХ ст., коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини, по селах ходили друтарі. Так от, ці друтарі вміли й обплітати яйця дротом, створюючи неповторне мереживо. Виглядає дуже гарно. Вважається, що батьківщиною цієї традиції є Словаччина, Чехія та Угорщина. Такі писанки у Чехії, до прикладу, називають «дратковані ваічка». .

Номер слайду 29

ДЕКОРОВАНІ ФОЛЬГОЮ Для виготовлення такого яйця необхідно пофарбувати яйце в будь-який колір. Добре просушити. Нанесіть клей ПВА та наклейте фольгу по всій поверхні. Зачекайте доки висохне. За допомогою сухої щітки або губки легко почніть стирати фольгу. В ідеалі вона має відставати частинками, залишаючи гарні металеві візерунки на яйці.

Номер слайду 30

ДЕКУПАЖ Декупаж яєць за допомогою серветок Вам знадобляться: яйця, будь-які столові серветки з малюнком, кукурудзяний крохмаль або яєчний білок, пензлик, вода. На декор одного яйця у вас піде до 5 хв, і це не перебільшення. Дістаньте з упаковки серветку і виріжте ножицями або обережно відірвіть руками від неї частину з малюнком. Далі приклейте це зображення на яйце за допомогою пензля, змоченого в яєчному білку чи розчині кукурудзяного крохмалю. Крашанка в техніці, наближеній до декупажу, готова! ...

Номер слайду 31

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

Номер слайду 32

СЛАВА УКРАЇНІ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Оробець Валентина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
6 квітня
Переглядів
284
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку