Презентація "Південний (Антарктичний) океан"

Про матеріал
Презентацію виконала вчитель географії вищої категорії спеціалізованої школи № 173 Солом'янського району м. Києва Орищенко Галина Василівна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географія. Південний (Антарктичний) океан7 клас

Номер слайду 2

Географічне положення океану;Тектонічна будова і рельєф дна;Клімат;Властивості океанічних вод;Органічний світ;Екологічні проблеми. План вивчення океану

Номер слайду 3

Південний океан. S – 20, 3 млн. км²Межі - південніше 60º пд. ш. Глибина – 4000-5000 м. Найбільша глибина – Південно-Сандвічів жолоб – 8428 м. Солоність - 34‰. Берегова лінія – 17968 км. Омиває один материк Антарктиду.

Номер слайду 4

Дослідження океану

Номер слайду 5

Залишки від Другої Світової війни в Південному океані.

Номер слайду 6

Моря

Номер слайду 7

Південний океан і материк Антарктида лежать в основному на континентально-океанічній Антарктичній літосферній плиті. Деякі ділянки дна північних меж Південного океану розташовані на інших плитах, прилеглих до тихоокеанської-південноамериканської, моря Скоша та інших частин плит. Це обумовлює особливості геологічної будови і рельєфу дна Південного океану.

Номер слайду 8

Рельєф

Номер слайду 9

Материковий схил біля Антарктиди, особливо його східна частина, розчленований і прорізаний великою кількістю підводних каньйонів. У приантарктичній частині Південної Америки материковий схил крутий поблизу Тихоокеанського узбережжя та відносно похилий і слабо розчленований поблизу антарктичного берега.

Номер слайду 10

Морські температури змінюються від приблизно −2º до +10 °C. Циклонічний рух штормів в східному напрямку навколо континенту часто стає інтенсивним через температурний контраст між льодом і відкритим океаном. У океанській області від широти 40º пд. ш. до Південного полярного кола спостерігаються найсильніші середні вітри на Землі.

Номер слайду 11

Узимку океан замерзає до 65º пд. ш. біля Тихоокеанського сектору і 55º пд. ш. біля Атлантичного, що знижує поверхневі температури значно нижче 0 °C; в деяких прибережних пунктах постійні сильні вітри залишають берегову лінію вільною від льоду протягом зими.

Номер слайду 12

Порівняно з іншими океанами рослинний світ за різновидом – бідний. Фітопланктон представлений діатомовими і синьо-зеленими водоростями. В невеликій кількості є червоні, жовті, зелені водорості. На поверхні простежується широтна зональність.

Номер слайду 13

У Південному океані величезні маси зоопланктону, криля, рясні губки та голкошкірі, є представники кількох родин риб, особливо нототенії. З птахів численні буревісники, поморники, пінгвіни. Живуть кити (синій кит, фінвал, сейвал, горбатий кит тощо) і тюлені (тюлень Веддела, тюлень-крабоїд, морський леопард, морський котик).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Незважаючи на віддаленість від основних морських транспортних шляхів природа Південного океану потребує охоронних заходів. Порушення рівноваги між компонентами природи, що сформувались в надзвичайно суворих умовах, приводить до дуже швидкого руйнування природних комплексів. Через аварії суден, в океан потрапляють тисячі тонн палива. Від забруднення потерпає передусім планктон, були випадки загибелі тюленів і китів. Щоб залишити природу первозданною, неторканою, між країнами, що проводять дослідження укладена угода про охорону певних видів тварин. Вилов риби обмежений.

Номер слайду 17

Висновок. Південний океан – четвертий за розмірами океан Землі, що повністю розміщений у Південній півкулі і омиває лише один материк – Антарктиду, є найхолоднішим. Його природа унікальна і потребує охорони.

Номер слайду 18

Завдання. На к/к позначте межі океану і підпишіть назву материка.

Номер слайду 19

Бліц-опитування1. Площа Південного океану;2. На якій літосферній пліті розміщений океан;3. Назвіть форми рельєфу дна Південного океану;4. Користуючись атласами, назвіть кліматичні пояси в яких розміщений океан;5. Чи тримається льодовий покрив в океані протягом року?6. Чому солоність океану нижче середньої солоності Світового океану?7. Які течії в океані?8. Назвіть відомих вам морських мешканців океану;

Номер слайду 20

https://uk.wikipedia.org/wiki. Бойко В. М. Географія: підручник для 7 кл. загальноосвіт. навч. закл./В. М. Бойко, С. В. Міхелі. – Харків: СИЦИЯ, 2016.- 288с. Дякую за увагу!Дом. завд. Підготувати міні-проект«Дослідження океану»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Шулік Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Павлюк Ганна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Подрушняк Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ревенко Лідія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
4 серпня 2020
Переглядів
11054
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку