Презентація."Південно-Африканська республіка"

Про матеріал
Урок на тему: Південно-Африканська республіка вивчається в темах країни Азії. Презентація доповнює сучасний урок, розкриваючи цікавинку даної країни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Південно-Африканська республіка

Номер слайду 2

Загальні відомостіПлоща – 1 221 037 км ² (25-те місце у світі). Населення – 50 586 757 осіб (24-те місце у світі). Густота населення – 39 осіб/км ². Столиця – Преторія (1,9 млн осіб). Тип країни – країна з розвинутою економікою. Державний устрій – парламентська республіка. Грошова одиниця - ранд = 100 центам. Столиці - Кейптаун (законодавча)Преторія - (адміністративна)Блумфонтейн - (судова)Найбільше місто – Йоганнесбург.

Номер слайду 3

Загальні відомостіОфіційна назва – Південно-Африканська республіка (ПАР)Склад території – 9 провінцій;Член міжнародних організацій – ООН, Співдружність Націй,G-20, Африканський Союз,БРІКС,Державні мови – 11 мов: англійська, зулу, африкаанс, венда, коса, південний ндебеле, сваті, північний сото, сесото, тсвана, тсонга. Релігія – немає абсолютної релігійної більшості.

Номер слайду 4

Держава знаходиться на крайньому півдні Африки, територія країни простягається з півночі на південь на 1408 км, а із заходу на схід — на 1625 км. На півночі межує з Намібією (спільний кордон — 920 км), Ботсваною (1840 км), Зімбабве (225 км); на північному сході — з Мозамбіком (490 км) і Свазілендом (470 км). У межах території держави розташована держава- анклав — Лесото (909 км). На заході ПАР омивається водами Атлантичного океану (довжина узбережжя 872 км), а на півдні й сході — водами Індійського (2082 км). Клімат тропічний і субтропічний. Головні річки: Оранжева (з притокою Вааль) і Лімпопо.

Номер слайду 5

Південно-Африканська Республіка — розвинена індустріальна держава, що входить до 29 найбільших економік світу. Валовий внутрішній продукт  (ВВП) у 2006 році склав 587,5 млрд доларів США (21 місце у світі); що у перерахунку на одну особу становить 13,3 тис. доларів (54 місце у світі). Промисловість разом із будівництвом становить 31 % від ВВП держави; Аграрне виробництво разом з лісовим господарством і рибальством — 3 %; сфера обслуговування — 66 % (станом на 2006 рік). Зайнятість активного населення у господарстві країни розподіляється наступним чином: 25 % — промисловість і будівництво; 30 % — аграрне, лісове і рибне господарства; 45 % — сфера обслуговування (станом на 2006 рік). Економіка

Номер слайду 6

Економіка

Номер слайду 7

Цікаво!Преторія — столиця Південно-Африканської Республіки, центр провінції Гаутенг, центр муніципалітету Цване. Адміністративна столиця ПАР. Одне з найсучасніших міст Африки. За часів расизму Преторію називали цитаделлю апартеїду. У 1905 року неподалік від Преторії на копальні «Прем'єр» був знайдений найбільший в світі алмаз — Куллінан.

Номер слайду 8

У ПАР проходять фестивалі устриць, пінгвінів і китів. Фестиваль китів – це коли на китів можна дивитися з берега, кити припливають до берегів ПАР з Антарктиди. У місті Германус, де треба спостерігати за китами, є навіть спеціальні оглядові площадки для цієї справи. Кити пропливають за 15-20 метрів від берега, тут вони народжують і виховують своїх малят Цікаво!

Номер слайду 9

Країна посідає перше місце у світі за обсягами видобутку алмазів. Багатьом шахтам тут понад сотню років. Найбільший алмаз у світі — Кулініан (3106 каратів) знайдено 1905 року саме тут на копальні “Прем’єр”. Майже половина золота, яке було видобуте у світі, знайдено у Вітватерсранді на території ПАР. В країні знаходиться найглибша шахта світу — золота копальня Мпоненг, яка йде під землю на глибину до 4 км. Цікаво!

Номер слайду 10

Цікаво! У ПАР знайдено рештки австралопітека – йому 3,5-2,4 мільйонів років і його називають Бебі із Таунга. Його знайшов у вапнякових печерах професор Йоханнесбурзького університету Раймонд Дарту, він встановив, що знайдений ним череп належав дитині приблизно 6 років. Ця знахідка дозволила зробити висновок, що автралопітеки були прямоходячими. І взагалі приємно знайти австралопітека

Номер слайду 11

Цікаво!Кейптаун розташоване на південному заході країни в бухті Столова, недалеко від Мису Доброї Надії, законодавча столиця. Столиця Західної Капської провінції. У Кейптауні розташовані парламент ПАР і багато урядових установ. Кейптаун знаменитий своєю гаванню і близькістю до таких визначних пам'яток, як Столова гора і Кейп-Пойнт. Кейптаун часто називають одним з найкрасивіших міст світу; це найбільш відвідуване туристами місто країни. За результатами опитування, що провів журнал Forbes серед фахівців у 2010 році, Кейптаун потрапив до дванадцятки найкрасивіших міст світу.

Номер слайду 12

Цікаво!Блумфонтейн (африк. Bloemfontein)місто в ПАР, центр провінції Фрі-Стейт, судова столиця країни. У Блумфонтейні розташований Верховний Апеляційний суд. Завдяки великій кількості трояндових насаджень, а також щорічному фестивалю троянд, Блумфонтейн має народну поетичну назву - «Місто троянд».

Номер слайду 13

Вікіцитати. Південна Африка належить усім, хто в ній живе, — чорним і білим. — Нельсон Мандела. Ми, Південна Африка, земля багатьох культур, але одна нація! — Нельсон Мандела. У Південній Африці — землі вражаючих парадоксів — добро обертається злом, а зло обертається добром. — Вінстон Черчілль. Кейптаун, більше ніж будь-яке інше місто в Південній Африці, був домом для людей різних культур протягом довгого, довгого часу. — Нельсон Мандела. Коли ви будете зустрічатися з народом Південної Африки, ви будете відчувати в собі тепло. — Нельсон Мандела

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
24 травня 2023
Переглядів
369
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку