Урок географії "Грунти України"

Про матеріал
Матеріал до уроку географії на тему "Грунти України". Матеріал до уроку географії на тему "Грунти України". Матеріал до уроку географії на тему "Грунти України". Матеріал до уроку географії на тему "Грунти України". Матеріал до уроку географії на тему "Грунти України". Матеріал до уроку географії на тему "Грунти України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Грунти України

Номер слайду 2

Одним із найдавніших занять людства на теренах України є сільське господарство. Завдяки важкій праці землеробів упродовж багатьох століть розвивалася наша країна. Родючі українські землі й сьогодні є запорукою добробуту населення та піднесення економіки країни. Адже сучасне сільське господарство не тільки виробляє продукти харчування, але й дає сировину для промислових підприємств.

Номер слайду 3

Ґрунт і його утворення. Грунт — це тонкий поверхневий шар земної кори, головною властивістю якого є родючість. Утворення ґрунтів — це складний процес, що триває протягом багатьох століть і є результатом активної взаємодії всіх компонентів природи

Номер слайду 4

Структура і склад ґрунту. Родючість ґрунту залежить не тільки від вмісту в ньому поживних речовин, а й від інших властивостей. Велике значення має його структура. Її визначає здатність ґрунту розпадатися на грудочки різних форм і розмірів.Ґрунти можуть мати грудкувату, горіхувату, зернисту, стовпчасту, навіть пластинчасту структуру.

Номер слайду 5

Основні типи ґрунтів та їх поширення. Залежно від складу, вмісту гумусу, потужності горизонтів виділяють різні типи ґрунтів. Першу у світі їх наукову класифікацію створив відомий вчений і засновник ґрунтознавства Василь Васильович Докучаєв. Він виділяв десять типів ґрунтів, а сьогодні їх налічують понад 100.

Номер слайду 6

Ґрунтові ресурси, їх зміни в результаті діяльності людини. Загальна площа земель України — понад 60 млн гектарів. Вони становлять ґрунтові ресурси нашої країни. Із них 12 млн гектарів (20 % від загальної площі) припадає на особливо цінні ґрунти, які найбільш придатні для використання в сільському господарстві.

pptx
Додано
25 травня 2023
Переглядів
218
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку