Презентація "Пізнаю свій рідний край. Стежками Дніпропетровщини. Рідна Нікопольщина"

Про матеріал
Презентація розроблена для використання на уроках я досліджую світ. Метою даного матеріалу є допомога вчителю познайомити учнів зі своїм рідним краєм , а саме Дніпропетровською областю та містом Нікополь. Матеріали, використані у презентації, дозволяють здійснювати виховний процес, прищеплюючи любов до рідного краю. Розвивати інтерес до історії своєї землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПІЗНАЮ СВІЙ КРАЙ. СТЕЖКАМИ ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ. РІДНА НІКОПОЛЬЩИНА. Я ДОСЛІДЖУЮ СВІТ2 КЛАС

Номер слайду 2

Моя найкраща в світі сторона,Чарівна, неповторна, Україно!Для мене в цілім світі ти — однаІ рідна, й мила, дорога, єдина…Надія Красоткіна

Номер слайду 3

Ми – українці! Ми пишаємося своєю рідною землею, шануємо її. Ми памятаємо, що наша Батьківщина – Україна!А чи знаєш ти, що у кожної людини є ще й її мала Батьківщина? Це та земля, де саме ти народився, зростаєш, живеш… Це ті рідні стежки, які були стоптані твоїми ніжками, ще коли тільки починав ти ходити. Це ті дерева, гілля яких закривало саме тебе від палючого сонця влітку. Це ті річки й озера, в яких ти вчився плавати будучи маленьким…Чи здогадався ти, про що я? Яка наша з тобою спільна мала Батьківщина?

Номер слайду 4

Дніпропетровщина – наш рідний край!Дніпропетровщина моя,Ти - зірка величі країни!Ми з покоління в покоління,Усі разом - одна сім'я!Дніпропетровщина моя!Землі ріднішої немає!Тут дух козацький - не вмирає!Бо тут живемо - ти і я. Знайдіть на мапі Дніпропетровську область. В якій частині України вона знаходиться? З якими областями межує?

Номер слайду 5

А чи добре ти знаєш свій рідний край? Дніпропетровщина здавна зветься козацьким краєм. Адже цілих 5 із 8 Січей, які існували за всю історію Запорізького козацтва, були розташовані саме на цій землі. Саме тут виникла одна з перших у Європі демократичних республік, якою, по суті, була Запорозька Січ. Управлінський центр Січі розташовувався у Великому Лузі на території сучасного Нікопольського району. Саме історію козацького краю і відображає герб нашої області. Подивись на герб Дніпропетровської області. Що на них зображено? Як ви думаєте, що це може символізувати?

Номер слайду 6

Розглянь карту нашої області. Наша область друга за своїми розмірами в Україні. Своєю величиною вона поступається тільки Одеській. Саме тут протікає найбільша річка України – Дніпро. Загалом же на території області протікає 250 річок. Які ти знаєш найбільші міста Дніпропетровщини?Яке найбільше місто області? Як ти думаєш, чому саме таку назву воно має?А чи знайшов ти своє місто на карті?

Номер слайду 7

Нікопольщина-наш рідний дім. На берегу Каховського водосховища розташувався Нікопольський край. Наше рідне місто Нікополь! Його покровителем вважається святий Микита, а саме місто часто називають містом Перемоги. Сьогодні це достить велике районне місто нашої області. Нікопольщина –колиска козацтва. Уявіть собі, за різних обставин управлінський центр козацької Січі п’ять разів змінював місце свого розташування і щоразу у межах саме цього району, через що Січ отримувала іншу назву: Томаківська, Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька, Підпільненська. Розглянь уважно герб Нікополя. Як ти думаєш, чому саме такі зображення він містить?

Номер слайду 8

Нікопольщина має давню та цікаву історію. Проїжджаючи по околицях міста та по району, можна побачити земляні насипи — скіфські кургани. Це поховання скіфських царів. Раніше їх було набагато більше, частина з них була розкопана протягом ХХ століття. Найвідомішим є курган Товста Могила. Саме тут була знайдена перктораль. Цю стародавню прикрасу, яка стала артефактом, було знайдено групою істориків-археологів на чолі з Борисом Мозолевським, далекого 1971 року. Достаменно невідомо, як і коли саме її вдягали. Дехто з істориків вважає, що пектораль слугувала нагрудною амуніцією стародавнього воїна. Золота прикраса яка була виготовлена ще в ІV ст. до н.е., знаходилася багато століть поспіль в нікопольських землях. Вона настільки цінна, що її вартість не встановлена і сьогодні. А зберігається пектораль в київському музеї історичних дорогоцінностей України. Чи було тобі відомо про пектораль раніше?Давай пофантазуємо. Хто міг би носити цю прикрасу у стародавній Скіфії?

Номер слайду 9

Нікополь – місто трудівників Ти часто можеш почути, як місто дорослі називають промисловим. І це дійсно так. Адже в Нікополі розташовані промислові металургійний та феросплавний заводи, яким немає рівних навіть в деяких європейських містах. Майже в кожній родині нікопольчан є свої металурги. Тому свято металургів, що припадає на червень, у місті завжди пишно святкується.

Номер слайду 10

Цікаві місця Нікополя. А які б місця Нікополя ти порекомендував відвідати людині, що вперше приїхала до нашого міста?

Номер слайду 11

А де ти почуваєшся найкраще в Нікополі?

Номер слайду 12

Пам′ятаємо історію свого краю! Створюємо щасливе сьогодення разом на нашій землі! Залишаємо своїм нащадкам тільки хороше у майбутньому!Який ти красивий, мій Нікополю славний!Дивлюсь і не можу відвести очей. Ти маєш великий завод феросплавнийІ славу п'яти Запорізьких Січей. Давайте ж невтомно щоденно трудитись,Щоб жити щасливо усім нам віки!А щастя зуміємо всі ми добитись. Бо ми запорожці, бо ми козаки. Василь Шаройко

pptx
Додано
16 листопада 2022
Переглядів
1105
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку