Презентація " Планети Сонячної системи"

Про матеріал
Дана презентація відповідає моєму конспекту з ЯДС на тему "Планети Сонячної системи" та підручнику Н. БудноЇ для 4 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Планети Сонячної системи. Урок - подорож

Номер слайду 2

Ранкове коло. Всі учні стоять в колі, кожен має зображення з космічною ілюстрацією, передаючи комусь каже приємне, лагідне, ласкаве слово.

Номер слайду 3

Фeнoлoгiчнi спoстeрeжeння. Робoтa гiдрoмeтцентру. Пора року Місяць Число День тижня Погода

Номер слайду 4

Перша зупинкаІндивідуальне бліц - опитування. Сонячна система – група астрономічних тіл, що обертаються навколо і гравітаційно пов'язаних із зіркою, званою Сонце. У Сонячній системі 8 планет, бо з 2008 року Плутона відносять до карликових планет поясу Койпера. Ось перелік планет у порядку зростання відстані до сонця: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун. Що таке астрoномiя? Що таке Сонцe? Чoмy його нaзивaють зорeю? Що таке Мiсяць? Що таке кoмета? Що таке aстероїд?

Номер слайду 5

Кросворд

Номер слайду 6

Перевірка кросворду

Номер слайду 7

Так чи НіВчитель. Земля – це одна із планет Сонячної системи. Вчитель. Сонце – найближча до нас зірка, розпечена газова куля. Вчитель. Маса Землі в 330 тисяч разів більша за масу Сонця. Вчитель. Земля рухається навколо Сонця. Вчитель. Фахівців, які вивчають астрономію, називають астронавтами. Вчитель. Місяць – планета Сонячної системи.

Номер слайду 8

Друга зупинка. Планети - це небесні тіла, що не випромінюють світла і тепла. За розмірами вони неоднакові і розташовані на різній відстані від Сонця.

Номер слайду 9

МЕРКУРІЙМЕРКУРІЙ найближча планета до Сонця. Відстань між ними становить 57 900 000 км. Меркурій можна назвати кам'яною пустелею. Життя на Меркурії не існує

Номер слайду 10

Фотоматеріали про Меркурій

Номер слайду 11

ВЕНЕРАВЕНЕРА - найяскравіша планета Сонячної системи. Її відстань до Сонця дорівнює 108 млн. км. За свій яскравий блиск у нічному небі їй дали ім'я римської богині кохання Венери. За розмірами вона майже така сама , як і Земля. Вона - немов “сестра” нашої планети.

Номер слайду 12

Фотоматеріали про Венеру

Номер слайду 13

МАРСМАРС – четверта й остання планета, що входить до групи внутрішніх планет. Відстань між Марсом та Сонцем близько 228 млн. км. Марсові дали ім'я римського бога війни. Марс – пустельна рівнина з численними скелями, вулканами, поверхня вкрита дрібним піском. На Марсі є пори року. Він має два супутники – Фобос і Деймос.

Номер слайду 14

Фотоматеріали про Марс

Номер слайду 15

ЮПІТЕРЮПІТЕР – п'ята планета від Сонця, справжній велетень серед планет. Юпітер назвали на честь головного бога всіх римських богів. Відстань до Сонця – 778 млн.км. Склад Юпітера робить його схожим на склад Сонця. Юпітер – самосвітне небесне тіло. Навколо нього обертається 16 супутників.

Номер слайду 16

САТУРНСАТУРН – шоста планета Сонячної системи, їй дали ім'я бога, який був батьком Юпітера. Сатурн, так само, як і Юпітер, випромінює свою енергію. Навколо Сатурна обертаються дивовижні кільця. Крім них, навколо Сатурна обертаються 19 супутників. Сатурн має вигляд яскравої зірки.

Номер слайду 17

Фотоматеріали про Сатурн

Номер слайду 18

УРАНУРАН – сьома планета Сонячної системи. Це єдина планета, що обертається, ніби лежачи на боці. Уран має 15 супутників. Крім того, в нього є 11 вузьких кілець. Сам Уран зеленкуватого кольору.

Номер слайду 19

Фотоматеріали про Уран

Номер слайду 20

НЕПТУННЕПТУН – восьма планета Сонячної системи. Має 5 дуже темних кілець. Але на вигляд – це одна з найдивовижніших планет, бо вона незвичайного блакитно-синього кольору. Головні супутники – Тритон і Нереїда.

Номер слайду 21

Фотоматеріали про Нептун

Номер слайду 22

Переглянути відео подане за посиланням https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=3b. BY6lng. Df0&feature=youtu.be

Номер слайду 23

Цікаве представлення розмірів планет

Номер слайду 24

Вправа «Фішбоун»

Номер слайду 25

Віртуальна подорож Відвідування зd-музею ім. Корольова в м. Житомирі за допомогою QR-коду. Третя зупинка

Номер слайду 26

Четверта зупинка Практична робота «Чому на Землі змінюються день, ніч, пори року?». Давайте подивимося на пристрій у роботі. В цьому допоможе нам подане відео за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=W0j. XV03u. IXY Що робить Земля? Що ви помітили? Як освітлюється Земля Сонцем? Однаково чи ні? Міркування учнів.

Номер слайду 27

Розглянемо статтю підручника на ст. 67-68 Вправа «Філворд»

Номер слайду 28

Розташуй планети сонячної системи по своїх місцях.

Номер слайду 29

Робота з підручником над статтею на ст. 66-68. Робота в зошиті на ст. 25-26 Поміркуйте: чи за однаковий час планети здійснюють повний оберт навколо Сонця. Як думаєте від чого це залежить?П’ята зупинка

Номер слайду 30

Шоста зупинка. Практична робота «Виготовлення моделі Сонячної системи».

Номер слайду 31

Сьома зупинка«Земля – наша планета». Земля є унікальною. Це єдина планета Сонячної системи, де є життя.

Номер слайду 32

ЗЕМЛЯЗЕМЛЯ – третя планета Сонячної системи, її відстань від Сонця близько 150 млн. км. Вона обертається навколо Сонця за 365 діб 5 годин 48 хвилин і 46 секунд. Єдина планета, що на ній ростуть рослини, живуть тварини і люди. Супутник нашої планети – Місяць.

Номер слайду 33

Робота з підручником над статтею на ст. 70 Знайомство з елементами глобусу. Практична робота з глобусом (показ полюсів, екватора, півкуль, паралелей та меридіан на глобусі)

Номер слайду 34

Робота в зошиті на ст. 27 Прийом “Кластер” Сонячна система. Планети земної групи. Планети гіганти

Номер слайду 35

Сьома зупинка Повернення на Землю. Підсумок уроку.– Назвіть планети Сонячної системи.– Назвіть найбільшу і найменшу планету Сонячної системи.– Порівняйте розміри планети Земля з іншими планетами.– Що ви можете сказати про розміри Сонця по відношенню до планет Сонячної системи?– Назвіть першу та останню планету від Сонця.– Що таке екватор?– Що називається меридіанами?

Номер слайду 36

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 грудня 2021
Переглядів
12535
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку