Презентація "Планети земної групи"

Про матеріал
Презентація використовується як супровід до уроку астрономії в 11 класі при вивченні теми: "Планети земної групи"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЛАНЕТИ ЗЕМНОЇ ГРУПИ Земля Марс Венера Меркурій

Номер слайду 2

Все виникло з безмежного Хаосу - весь світ і безсмертні боги. З Хаосу походить і богиня Земля - Гея...

Номер слайду 3

МЕРКУРІЙ ВЕНЕРА ЗЕМЛЯ МАРС ЮПіТЕР САТУРН УРАН НЕПТУН

Номер слайду 4

ПЛАНЕТИ ЗЕМНОЇ ГРУПИ І ПЛАНЕТИ-ГІГАНТИ Планети Сонячної системи за розмірами і будовою діляться на дві групи: планети земної групи (Меркурій, Венера, Земля, Марс); планети-гіганти (Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун).

Номер слайду 5

Планети земної групи мають тверду поверхню, яка складається переважно з важких хімічних елементів. Планети-гіганти утворилися здебільше з Гідрогену та Гелію, тому їхня середня густина невелика, а між атмосферою і поверхнею немає чіткої межі. Меркурій Нептун

Номер слайду 6

Номер слайду 7

АТМОСФЕРА ЗЕМЛІ Найбільшими складовими атмосфери біля поверхні є: азот N2 (78%), який відіграє важливу роль у житті рослин; кисень О2 (21%), що є необхідним елементом для дихання людей і тварин.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

АТМОСФЕРА ЗЕМЛІ Водяна пара Н2О в атмосфері затримує інфрачервоне випромінювання Землі та створює парниковий ефект, унаслідок чого температура поверхні підвищується. Середня температура поверхні Землі становить +15,8 °С.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ВНУТРІШНЯ БУДОВА ЗЕМЛІ У центрі Землі існує металічне ядро, частина якого перебуває в розплавленому стані при температурі 7000С. Вище розташована мантія, яка складається переважно з кремнезему (SiO2 ). На мантії «плаває» кора, товщина якої коливається від 5–7 км під океанами до кількох десятків кілометрів під гірськими районами континентів.

Номер слайду 13

ЕКОЛОГІЧНІ КАТАСТРОФИ Екологічну катастрофу може створити техногенна діяльність людини, внаслідок якої змінюється хімічний склад атмосфери. Спалювання в машинах палива призводить до зменшення кисню в атмосфері та збільшення вуглекислого газу, який створює парниковий ефект.

Номер слайду 14

Меркурій

Номер слайду 15

Меркурій На Меркурії сонячна доба вдвічі довша періоду його обертання навколо Сонця. Отже, протягом майже 3-х місяців там світить Сонце, і стільки ж триває ніч. Денна температура досягає +430 °С, але на світанку знижується до –170 °С.

Номер слайду 16

Меркурій Поверхня Меркурія схожа з поверхнею Місяця — така ж величезна кількість кратерів, що свідчить про однакову природу цих тіл. Кратери на Меркурії вирішили назвати іменами відомих митців. Один з великих кратерів назвали на честь Тараса Шевченка.

Номер слайду 17

РІВНИНА КАЛОРІС НА МЕРКУРІЇ На поверхні Меркурія були виявлені також величезні рівнини, які заповнені застиглою базальтовою лавою. Це свідчить, що планета була колись розігріта, внаслідок чого у той час відбувалася інтенсивна вулканічна діяльність.

Номер слайду 18

ВЕНЕРА Хмари в атмосфері утворюються на висоті 50–60 км, що пояснюється великим тиском, який біля поверхні досягає 90 атм. Хмари на Венері скоріше нагадують слабку імлу, в якій видно предмети на відстані до 1 км.

Номер слайду 19

ВЕНЕРА Температура поверхні Венери становить +480 °С, залишається сталою протягом доби і не змінюється у залежності від відстані до полюса чи екватора. За таких умов на Венері не відбувається різких змін погоди, швидкість вітру біля поверхні не перевищує 1 м/c.

Номер слайду 20

ВЕНЕРА Венера повільно обертається навколо осі у зворотному напрямку (порівняно з обертанням Землі), і сонячна доба там триває 117 земних діб.

Номер слайду 21

ВЕНЕРА

Номер слайду 22

МАРС Хоча маса та радіус Марса трохи менші, ніж Землі, але тривалість доби (24,6 год) і зміна пір року нагадують нашу планету. На Марсі видно білі полярні шапки, які свідчать про наявність води в атмосфері планети.

Номер слайду 23

МАРС На деяких схилах метеоритних кратерів видно застиглі потоки якоїсь рідини — можливо, під час вибуху з надр виділялася вода, а потім при низькій температурі знову замерзала.

Номер слайду 24

МАРС Найвища температура влітку поблизу екватора піднімається до +22 °С, але в тому ж місці температура перед світанком опускається до –50 °С. Взимку біля полюсів, де полярна ніч триває 8 місяців, мороз сягає –133 °С.

Номер слайду 25

МАРС На Марсі виявлена розріджена атмосфера, яка складається в основному з вуглекислого газу (СО2 95 %). Атмосферний тиск не перевищує 0,006 атм, тому там на поверхні відбуваються значні коливання температури.

Номер слайду 26

МАРС

Номер слайду 27

МАРС Вулкан Олімп, який розташований поблизу екватора Марса, є найвищою горою Сонячної системи. Діаметр вулканічної платформи сягає 700 км, вершина має висоту 27 км, а діаметр жерла вулкана — 75 км.

Номер слайду 28

МАРС

Номер слайду 29

Хоча Меркурій, Венера і Марс схожі за розмірами та масою, але там не виявлено життя, бо фізичні умови на їхній поверхні різко відрізняються від земних. На Меркурії відсутня стала атмосфера. На Венері густа атмосфера з вуглекислого газу створює пекельні умови для існування життя. Марс буде першою планетою, яку в майбутньому відвідають люди. Русла висохлих рік свідчать про те, що колись на Марсі існувало життя. ВИСНОВКИ

Номер слайду 30

Завдання додому: § 8 вивчити Тест 1-5 виконати Вправа 12 розв’язати

ppt
Додано
11 березня 2021
Переглядів
6956
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку