Презентація "Планети земної групи та планети гіганти"

Про матеріал
Презентація "Планети земної групи та планети гіганти"Презентація "Планети земної групи та планети гіганти"Презентація "Планети земної групи та планети гіганти"Презентація "Планети земної групи та планети гіганти"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Планети земної групи та планети гіганти

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Планети Сонячної системи поділяють на дві групи: Планети Земної групи: Земля Венера Меркурій Марс. Планети – гіганти: Юпітер Сатурн Уран Нептун

Номер слайду 5

Планети земної групи розміщені найближче до Сонця

Номер слайду 6

Меркурій Найменша планета Сонячної системи, що розташована найближче до Сонця. Тому Сонце обігріває її в 7 разів сильніше, ніж Землю. За розмірами Меркурій менший від Землі. Він дуже повільно повертається навколо своєї осі. Три місяці триває день і стільки само триває ніч. Денна температура триває +430´ С. Вночі – 170´ С. Планету названо на честь римського бога Меркурія.

Номер слайду 7

Венера Друга за близькістю до Сонця планета. У народі її називають Вечірня, або Вранішня зоря, оскільки вона першою з’являється на вечірньому небі й останньою гасне на світанку. Венеру називають найгарячішою планетою. Темрература на її планеті може сягати +46´ С . Венера обертається навколо своєї осі в зворотному напрямку, на відміну від Землі та інших планет.

Номер слайду 8

Земля Єдина планета, на якій є життя. Вона має найбільші розміри серед планет земної групи. Повітряна оболонка Землі від інших планет, містить живі організми. Повітря захищає Землю від переохолодження і перегрівання. Більшу частину поверхні Землі займає вода, чого немає на інших планетах. Місяць природний супутник Землі, найбільший із супутників планет земної групи. Обертаючись навколо нашої планети, він займає різні положення відносно Землі і Сонця. Тому ми бачимо різні його частини.

Номер слайду 9

Марс Четверта планета від Сонця. Завдяки великій кількості заліза в грунті її ще називають червоною планетою. Середня температура на планеті дорівнює – 60´С. У Марса є два супутники. На поверхні Марса є долини й пустелі, крижані полярні шапки, які свідчать про наявність води. На Марсі є найвища гора в Сонячній системі, висота якої 27 км. Названа на честь Марса — давньоримського бога війни. В українській міфології мав назву Смертонос.

Номер слайду 10

Планети-гіганти на відміну від планет земної групи : - не мають твер­дої поверхні - за хімічним складом 99 % Гідрогену і Гелію - густиною 1 г/см3 - температура більша ніж °С. - планети-гіганти досить швидко обертаються навколо осі - мають велику кількість супутників.

Номер слайду 11

Юпітер найбільша планета Сонячної системи, яка з періодом земного року обертається навколо Сонця на відстані близько 5,2 а. о. Юпітер швидше за всі інші планети обертається навколо своєї осі зоряна доба на Юпітері триває 9 год. 50 хв. Через швидке обертання його екваторіальний радіус ( км) значно перевищує полярний ( км) планета помітно сплюснута біля полюсів. Маса Юпітера і сила тяжіння на його по­ верхні відповідно у 318 і 2,5 рази більші за земні показники. Середня густина становить 1,3 г/см3.

Номер слайду 12

Сатурн друга планета-велетень і шоста числом планета в Сонячній системі. Як і в Юпітера, періоди обертання у різних широтах не однакові. Майже у всьому подібна до Юпітера вона рухаеться Навколо Сонця з періодом 29,5 земних років на відстані близько 9,5 а. о. Зоряна доба на Сатурні триває 10 год 14 хв. Маса Сатурна в 95 разів більша за масу Землі, а сила тяжіння в 1,12 рази більша за земну. Сатурн має на диво низьку густину, нижчу за густину води лише 0,7 г/см 3.

Номер слайду 13

Уран це планета, майже у- 4 рази більша за Землю. Вона рухається навколо Сонця з періодом 84 зем­них роки на відстані 19,2 а. о. і має екваторіальний період обер­тання навколо осі 17 год 14 хв. Нахил її осі обертання до площи­ни орбіти становить 98°, тобто Уран рухається навколо Сонця «лежачи на боці» та ще й обертається, як і Венера, у зворотному на­прямку. Маса Урана у 14,6 рази більша за земну, а екваторіальний радіус становить км. Середня густина Урана 1,19 г/см 3.

Номер слайду 14

Нептун у 4 рази більший за Землю. Він рухається навколо Сон­ця з періодом 164,8 земних років на відстані 30 а. о. і має екваторіальний період обертання 17 год 42 хв. Нахил його осі обертання до площини орбіти становить 290, маса у 17 разів більша за земну, а еква­торіальний радіус становить км. Середня густина Неп­туна найбільша серед усіх планет-велетнів 1,66 г/см3.

Номер слайду 15

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
2548
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку