Презентація "Вищі спорові рослини.Плауни.Хвощі."

Про матеріал
Презентація до уроку "Вищі спорові рослини. Плауни. Хвощі." в 6 класі з теми "Різноманітність рослин".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вищі спорові рослини. Хвощі. Плауни.

Номер слайду 2

До вищих спорових рослин належать

Номер слайду 3

Загальна характеристика плаунів. Чисельність плаунів до 1400 видіва) Плауни — трав’янисті рослини, до 30 см у висоту, тіневитривалі.б) У їх життєвому циклі переважає спорофіт.г) Вегетативне тіло плаунів має листкостеблову будову (пагін, корінь).д) Добре розвинуті провідні та покривні тканини.в) Середовище життя — хвойні ліси, заболочені луки, тропічні райони.

Номер слайду 4

Загальна характеристика плаунів. є) Влітку на верхівці спороносних гілок виростають 2—5 спороносних стробілів (шишок). Стробіли утворюють особливі листки — спорофіли, на яких розвиваються спорангії зі спорами.е) Стебло і гілки вкриті маленькими вузькими ланцетоподібними листочками з ворсинками на кінчиках.

Номер слайду 5

Особливості розмножівення плаунів. Через 5—7 років проростає, виживають лише ті, які зустрічаються з гіфами гриба. Гаметофіт продовжує розвиватися і аж через 12—14 років на його тілі визрівають антеридії і архегоніїІз зародка розвивається молода рослина (спорофіт). Повинно пройти не менше 20 років, поки виросте дорослий плаун. Клітини гаметофіту не мають хлорофілу, тому він живиться сапротрофним способом.

Номер слайду 6

До Червоної книги занесені плаун колючий і плаун-баранець. Охороняються вони в Карпатському та Поліському заповідниках, лісових заказниках. Представники: плаун булавоподібний, молодильник, плаун колючий, плаун-баранець. Різноманітність плаунів

Номер слайду 7

Загальна характеристика хвощів. Чисельність хвощів близько — 30 видів.в) Середовище життя — можуть жити як у болотистих, так і в сухих місцях.а) Хвощі — трав’янисті рослини, до 40 см у висоту, стебло просякнуте кремнеземом.б) В їх життєвому циклі переважає спорофіт (нестатеве покоління).

Номер слайду 8

Загальна характеристика хвощів. г) Спорофіт у хвощів складається із горизонтально розташованого підземного стебла — кореневища, від якого відходять тонкі, галузисті корені і членисті надземні стебла. Стебло розчленоване на вузли і міжвузля. У вузлах розміщуються кільцями бічні гілочки. Фотосинтез у хвощів здійснюється стеблом. Листки у хвощів відсутні, вони мають вигляд рубців, які утворюють піхву, що прикриває вузол. Чисельність хвощів близько — 30 видів. Бічні гілки кореневища здатні утворювати невеликі бульби з запасом поживних речовин (крохмалю).

Номер слайду 9

д) Хвощам властивий вставний ріст (у вузлах) і верхівковий. Загальна характеристика хвощів. Чисельність хвощів близько — 30 видів.е) Крім асиміляційних стебел (вегетативних літніх) у хвоща польового є ще нерозгалужені спороносні пагони бурого кольору, на кінцях яких знаходяться стробіли (утворюються спори).

Номер слайду 10

Життєвий цикл хвощів

Номер слайду 11

Представники: хвощ польовий, хвощ лучний, хвощ болотний. Хвощ річковий. Хвощ болотний. Хвощ польовий. Хвощ лучний

Номер слайду 12

Значення у природі та житті людини

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Домашнє завдання: опрацювати §40 та записи в робочому зошиті

pptx
Додано
3 березня 2019
Переглядів
8287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку