Презентація по Лінгводидактиці

Про матеріал
Лінгводида́ктика — розділ педагогіки, що розробляє теорію освіти, навчання й виховання. Уже понад століття розвивається лінгводидактика як наука в Україні, хоча термін з'явився в 1969 р. завдяки російському вченому М. Шанському. Лінгводидактика — «термін, що вживається на позначення функціональної частини методики, в якій досліджуються закономірності засвоєння мови, розв'язуються питання змісту курсу на основі лінгвістичних досліджень, вивчаються труднощі засвоєння мовного матеріалу та їх причини, визначаються принципи і методи навчання, шляхи і засоби формування комунікативної компетенції».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НПУ ім. М. П. Драгоманова. НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ Презентація на тему «Лінгводидактика» Студентки 2 курсу групи 22зан МСО Михайлової Марини Сергіївни

Номер слайду 2

Розвиток лінгводидактики як методичної науки здійснюється завдяки таким ученим-докторам:

Номер слайду 3

Українську лінгводидактику збагачують і розвивають учені-лінгвісти:

Номер слайду 4

Інтенсивний розвиток української лінгводидактики забезпечують не тільки ті зміни, що відбулися в нашій державі, але й бажання вчених досліджувати її проблеми, усвідомлення необхідності наукових пошуків. Якщо на початок 90-х рр. минулого століття було всього чотири доктори педагогічних наук — українських лінгводидактів, то нині вже маємо цілу плеяду талановитих вчених, докторів і кандидатів педагогічних наук, які плідно працюють у галузі української лінгводидактики й успішно її розвивають.

Номер слайду 5

Лінгводида́ктика — розділ педагогіки, що розробляє теорію освіти, навчання й виховання Лінгводидактика — «термін, що вживається на позначення функціональної частини методики, в якій досліджуються закономірності засвоєння мови, розв'язуються питання змісту курсу на основі лінгвістичних досліджень, вивчаються труднощі засвоєння мовного матеріалу та їх причини, визначаються принципи і методи навчання, шляхи і засоби формування комунікативної компетенції». Уже понад століття розвивається лінгводидактика (методика навчання мови) як наука в Україні, хоча термін з'явився в 1969 р. завдяки російському вченому М. Шанському«Українська лінгводидактика» — наука, що досліджує зміст, форми, принципи, способи і засоби навчання української мови як рідної і як державної. І хоча вона спирається на загальнодидактичні засади, на яких будується навчання мови взагалі, усе ж має низку особливостей, що випливають із згаданих вище документів, і спирається на вироблені вченими концептуальні засади.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Сучасна українська лінгводидактика досліджується на різних рівнях, тому активно формуються нові її галузі:

Номер слайду 8

В українській лінгводидактиці проблема мовної особистості виникла на концептуальному рівні , а далі почала досліджуватися вченими-лінгводидактами і поступово реалізовуватися у практиці вчителів-словесників та викладачів вищої школи. Традиційно в методиці української мови визначають такі аспекти її навчання:

Номер слайду 9

Кожний з цих підходів вимагає нового трактування

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

“Українська лінгводидактика” – наука, що досліджує зміст, форми, принципи, способи і засоби навчання української мови як рідної і як державної. І хоча вона спирається на загальнодидактичні засади, на яких будується навчання мови взагалі, усе ж має низку особливостей і спирається на вироблені вченими концептуальні засади.

Номер слайду 14

До найголовніших концептуальних засад відносимо такі :

Номер слайду 15

Сучасна українська лінгводидактика досліджується на різних рівнях, тому активно формуються нові її галузі

Номер слайду 16

Однак сучасна українська лінгводидактика на шляху свого поступу й надалі потребує постійної уваги вчених-дослідників й учителів-практиків. Приємно констатувати, що українська лінгводидактика активно розвивається, поповнюється новими науковими дослідженнями. Вона йде у фарватері зарубіжних методик навчання мови, спирається на надбання європейської та вітчизняної дидактики, але має своє національне обличчя й виконує завдання, що ставить перед нею Українська держава

Номер слайду 17

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
18 листопада 2020
Переглядів
2957
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку