Презентація по темі:" модуль Футбол"

Про матеріал
Тактика гри.Функції гравців,індивідуальна тактика,тактика колективної гри,командна тактика в нападу і захисті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація модуль ФУТБОЛТАКТИКА ГРИ .

Номер слайду 2

ПЛАНТАКТИКА ГРИ ФУНКЦІЇ ГРАВЦІВ Індивідуальна тактика. Тактика колективної гри. Командна тактика в нападу і захистіВИСНОВОК

Номер слайду 3

Гра у футбол — це постійна зміна функцій команди протягом усього матчу: при втраті м'яча команда захищається, при володінні м'ячем нападає. Футболісти повинні вміти грамотно будувати свої індивідуальні дії без м'яча із м'ячем як у нападі, так і в захисті, а також вести свою гру в залежності від дій партнерів по команді. Під тактикою футболу розуміються найдоцільніші індивідуальні, групові й командні дії гравців, спрямовані на досягнення наміченої мети в конкретному матчі. Рішенню тактичних задач підлягає фізична, психологічна і технічна підготовка.

Номер слайду 4

Індивідуальні, групові та командні дії гравців у захисті і нападі будуються в залежності від системи гри, застосовуваної командою в матчі. Під тактичною системою гри в сучасному футболі розуміється раціональне розміщення гравців. Маневреність у нападі й у захисті дозволяє максимально використовувати під час гри індивідуальні особливості футболістів.. У футболі історично склалися три лінії: захисна, середня і передня. У залежності від місця гри футболіста на полі і виконуваних ним функцій гравці підрозділяються на воротарів, захисників (крайніх і центральних), гравців середньої лінії (атакуючого плану, диспетчерів і півзахисників захисного плану), гравців передньої лінії (крайніх і центральних нападаючих).

Номер слайду 5

Воротар. Гравець, який відмінно розбирається в тактиці гри, що дозволяє йому грамотно керувати діями партнерів у захисті і починати атаку, а також однаково добре грати у воротах і на виходах, ефективно застосовувати в грі як тактико-технічні дії польових гравців, так і специфічні прийоми воротаря. Захисники. Основні їхні обов'язки полягають у захисті своїх воріт шляхом руйнування атаки суперника засобами правильного вибору позиції, оволодіння м'ячем, протидії гравцям, здійснення страховки партнерів, створення штучного положення «поза грою». Поряд із захисними функціями гравці задньої лінії мають брати участь в організації й завершенні атак своєї команди шляхом тактично грамотного застосування техніко-тактичних дій у залежності від ігрової ситуації.

Номер слайду 6

Гравці середньої лінії. Зміст їхньої гри полягає в максимальному руйнуванні атак суперників, організації і конструюванні атак, власної команди на базі тонкого розуміння гри. Виконуючи найбільший обсяг фізичної роботи під час матчу, гравці середньої лінії відрізняються високим футбольним інтелектом і культурою ведення гри. У процесі гри вони ведуть завзяту боротьбу з гравцями середньої лінії супротивника за центр поля. Застосовані ними техніко-тактичні дії під час гри без м'яча і з м'ячем відрізняються високою ефективністю.

Номер слайду 7

Гравці передньої лінії. Головними функціями нападаючих є активна участь у діях команди під час атаки і завершення атак прицільними ударами по воротах. Тактичний вибір позиції і способу звільнення від опіки захисників, раціональне застосування техніко-тактичних дій при нападі в залежності від ігрових обставин вимагаються від гравця, що грає в нападі. Поряд із функціями атаки нападаючі беруть участь у зриві атак супротивника на початковій стадії і допомагають гравцям задньої лінії в організації захисту своїх воріт. Нападаючі повинні розумно грати на грані положення «поза грою».

Номер слайду 8

ІНДИВІДУАЛЬНА ТАКТИКА.Індивідуальні тактичні дії виконують як у нападі, так і в захисті. Під індивідуальною грою розуміють цілеспрямовані дії футболіста, його вміння з декількох можливих рішень вибрати найправильніше в ігровій ситуації, яка склалася. До індивідуальних тактичних дій належать: вибір місця, тобто відкривання і закривання гравців;(Відкриватися – це означає зайняти на полі таку позицію, яка дозволила б гравцю вільно отримати м’яч, рухатися з ним, зробити передачу, удар) Закрити гравця – значить зайняти на полі таку позицію, яка б дозволила не лише завадити йому вийти на вільне місце та оволодіти м’ячем, але й мати можливість перехопити у закритого гравця м’яч або своєчасно вступити у боротьбу за нього

Номер слайду 9

ведення м’яча; обведення; дії, що відвертають увагу суперника; удари по воротах; відбір м’яча; уміння орієнтуватися в умовах складної рухової діяльності; мисленнєве вирішення ситуації. Ведення м’яча дозволяє виходити з ним на зручну позицію для завершального удару по воротах чи для передачі. Гравець, який веде м’яч, повинен бачити поле, партнерів, суперника, тобто всю ігрову ситуацію. Обведення дає можливість вийти на вигідну позицію. Гравець, який обводить суперника, може відволікати на себе й іншого гравця команди, яка захищається, таким чином відкривши свого партнера і давши йому можливість зайняти вигідну позицію.

Номер слайду 10

Обманні рухи (фінти) використовують для того, щоб обвести суперника і зробити передачу або удар по воротах. Фінти ще використовують, щоб виграти час, зуміти побачити партнера, вирішити, куди передати м’яч тощо. У захисті необхідно вміти відбирати м’яч. Відбір м’яча здійснюється такими способами: перехоплення м’яча; відбір м’яча у момент його прийому; відбір м’яча у гравця, який його повністю контролює. Перехопити м’яч – означає перервати передачу, зроблену одним гравцем іншому.. Якщо гравець не впевнений у перехопленні м’яча, необхідно атакувати гравця у момент прийому м’яча, у той час, коли його увага спрямована на обробку м’яча. Якщо гравець із м’ячем може зробити передачу, то перші рухи у гравця, який відбирає м’яч, мають бути спрямовані на те, щоб закрити передбачуваний напрямок передачі і розпочати відбір м’яча, нападаючи з боку можливого напрямку передачі.

Номер слайду 11

ТАКТИКА КОЛЕКТИВНОЇ ГРИ. Одним із засобів, що об’єднують індивідуальні дії футболістів у колективні тактичні дії, є передача м’яча. - У більшості випадків тактичні завдання вирішуються груповими діями. Взаємодіючи між собою, гравці виконують різні тактичні комбінації. Комбінації – це дії двох чи декількох гравців, які вирішують певну тактичну задачу. Найпростіша тактична комбінація у нападі – це передача м’яча в русі між двома чи декількома гравцями. Крім комбінацій з участю двох, трьох і більше гравців, у грі використовують комбінації під час введення м’яча у гру початковим ударом, ударом від воріт, а також під час кутового, штрафного, вільних ударів, під час вкидання м’яча з-за бічної ліні

Номер слайду 12

КОМАНДНА ТАКТИКА В НАПАДІ І ЗАХИСТІ. Командна тактика нападу – це організація дій команди, спрямована на взяття воріт суперника. В атаці розрізняють три фази: організація, розвиток, завершення. Командна тактика у захисті – це організація дій команди, спрямована на нейтралізацію атаки суперника. Дії в захисті спрямовані на захист воріт, на активну боротьбу за оволодіння м’ячем та організацію атаки. Командні дії у захисті можуть мати характер персонального, зонного і комбінованого захисту. Ефективними засобами посилення атаки є: раптове перенесення атаки з одного флангу на інший за допомогою довгої передачі і виходу у зону приземлення м’яча одного з гравців; вихід одного нападника якомога ближче до вільного центрального захисника з подальшим відведенням його на фланги; максимальне використання всього поля за рахунок різноманітних передач м’яча вперед; участь в атаці крайніх і центральних захисників.

Номер слайду 13

Сучасні тактичні системи гри у футбол Для сучасної тактики футболу характерним є те, що наступальні та захисні тактичні дії мають масований характер і гармонійно поєднуються з індивідуальними методами ведення гри. Гра футбольної команди базується на використанні певних тактичних систем. У сучасному футболі найчастіше використовуються тактичні системи і їхні різновиди, які умовно позначаються як, 1+3+4+3, 1+3+5+2, 1+4+5+1, Сама система гри не може забезпечити досягнення кінцевої мети. Вона тільки сприяє цьому, але не допомагає у вирішенні ігрових конфліктів – несподіваних ситуацій, які виникають у процесі гри. 1+4+4+22+3+3+2

Номер слайду 14

Тактика – це планомірна, розумна гра, мета якої – досягнення найкращого результату у конкретних умовах. Під тактикою також розуміють вміння у кожній ігровій ситуації діяти розумно, швидко, з розрахунком, віддаючи всі свої сили для перемоги у змаганнях. Вибір тактики у кожному випадку залежить від завдань, які ставлять перед командою, співвідношення сил гравців, стану поля, кліматичних умов …Основне в тактиці – це визначення оптимальних засобів, способів і форм дій у нападі і захисті, які можуть забезпечити досягнення мети..

pptx
Додано
27 жовтня 2020
Переглядів
6608
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку