Презентація по темі: "Туризм": Організація бівуаку

Про матеріал
Поняття бівуаку. Туристський бівуак,вибір місця для нього. Облаштування бівуаку..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теоретичні відомості по темі: “Туризм”Організація бівуаку. Розробила вчитель фізичної культуриліцею №22 Бакун Н. М. О

Номер слайду 2

План Туристський бівуак,вибір місця для нього;Облаштування бівуаку

Номер слайду 3

Туристський бівуак (нім. Biwak, франц. eivouac) - це місце розміщення (табір) туристської групи для відпочинку або ночівлі. Добре організований бівак забезпечує повноцінний сон за будь-яких погодних умов. Але організація комфортабельного бівуаку потребує деколи немалих затрат сил та часу.

Номер слайду 4

Якщо група проходить у день до 20 км, то перехід займає 6-7 годин, а решту часу група витрачає на відпочинок - привали та сон. Привали під час переходів займають здебільшого 10-15 хв на кожні 50 хв ходового часу. Після чотирьох годин ходу організовується обідня перерва. Перерву на обід краще робити у затіненому місці, де група матиме можливість комфортно відпочити. Зазвичай на обід готують гарячий чай та сухий перекус.

Номер слайду 5

Зупинку на бівуак група визначає по карті ще до виходу на маршрут, розбиваючи ходові дні походу і приблизно визначаючися з місцем ночівлі. А вже під час походу місця ночівлі можуть дещо коректувати з різних причин. Деколи негода може примусити групу зупинитися раніше визначеного часу і ближче від визначеного місця. Або якщо визначене місце виявилося некомфортним, група може пройти дещо більше, ніж заплановано. А інколи буває й так, що до кінця робочого дня (денного переходу) ще залишається пройти певну відстань, але, натрапивши на гарне місце, група зупиняється на ночівлю раніше. Але у будь-якому разі ночівля повинна відповідати вимогам безпеки, повинна бути у зоні рослинності (дрова) і з питною водою поблизу. Приємно відпочивати на відкритій місцевості на тлі чудового пейзажу, спостерігати схід та захід сонця, барви хмар з неповторною конфігурацією. В озері або річці, які будуть поруч, можна рибалити та купатися. Особливо це має значення, якщо, крім ночівлі, на обраному місці ще й буде днювання. А погано влаштований табір у разі негоди може спричинити небезпеку.

Номер слайду 6

Вибираючи місце, необхідно завжди дотримуватися двох основних вимог: дбати про свою безпеку та якомога менше нашкодити природі. На бівуак необхідно зупинятися не пізніше ніж за 2 години до настання темряви. Бажано, щоб місце бівуаку якомога раніше і довше зранку освічувалося сонцем. Бівуак має бути розташований у захищеному від вітру, рівному та сухому місці , поблизу води і дров. Не рекомендується ставити табір біля населених пунктів, тваринницьких ферм, які розташовані вище за течією ріки. Зупинка на крутих берегах водоймищ небезпечна тим, що підмиті береги можуть обвалитись.

Номер слайду 7

Якщо бівуак розташований на березі ріки, воду для пиття та приготування їжі необхідно брати вище від місця розташування табору, а для вмивання, миття посуду, купання та прання місце відводиться нижче за течією.

Номер слайду 8

У гірській місцевості необхідно, щоб місце для бівуаку не було лавинонебезпечним, не було розташоване у зоні падіння каменів, кулуарах, на місцях зі слідами селевих потоків та зсувів. Категорично заборонено ставити намети в сухих руслах річок, адже у разі зливи таке русло миттєво заповниться бурхливою водою і змиє табір.

Номер слайду 9

Як у горах, так і в низинній місцевості встановлювати намет починають із дна. На випадок негоди під дно намету підстилають поліетиленову плівку, розмір якої не повинен перевищувати розміру дна намету. В іншому разі вода з намету буде стікати і збиратися під наметом. На випадок дощу для наметів у поході потрібно мати тенти. Найпростіший тент - це великий прямокутний кусок поліетиленової плівки. Відтяжки тенту прив'язуються до кутків плівки за допомогою маленьких камінчиків або заздалегідь виготовлених пінопластових кульок діаметром 2-3 см. Це убезпечить плівку від розривів під час натягування відтяжок тенту та під час сильного вітру. Добре мати з собою з десяток прищепок для білизни на кожний намет. Ними плівку прикріплюють до країв даху намету. Тент повинен бути ширшим на 1-1,5 м та довшим на 1,5-2 м від намету. По-перше, такий тент захистить намет від бокового вітру. По-друге, маючи запас простору між краем намету та тенту, там можна скласти спорядження, рюкзак, а в дощ - навіть сухі дрова.

pptx
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
3828
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку