Презентація по темі: "Явище адсорбції. Лабораторний дослід № 2. Дослідження адсорбційної здатності активованого вугілля та аналогічних лікарських препаратів."

Про матеріал
Презентація по темі: "Явище адсорбції. Лабораторний дослід № 2. Дослідження адсорбційної здатності активованого вугілля та аналогічних лікарських препаратів."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Явище адсорбції Лабораторний дослід № 2. Дослідження адсорбційної здатності активованого вугілля та аналогічних лікарських препаратів Адсорбція (від лат. ad - на, при і sorbeo - поглинаю) – явище поглинання речовини з газуватого середовища чи розчину поверхневим шаром рідини або твердого тіла.

Номер слайду 2

Будова неметалів. Частина неметалів має атомну будову. З окремих атомів складаються інертні гази — гелій, неон, аргон, криптон, ксенон і радон. У графіті, алмазі, силіції, борі, червоному фосфорі атоми сполучені один з одним.Інші неметали — молекулярні речовини. Існують неметали, які складаються із двохатомних молекул. (Назвіть ці речовини.) Більша кількість атомів міститься в молекулах озону О3, білого фосфору Р4, сірки S8. Атоми в неметалах сполучені ковалентними неполярними зв’язками — простими, іноді подвійними, потрійними.

Номер слайду 3

1. Поняття про адсорбцію Адсорбція відома людству з давніх-давен, її широко використовують у наші дні. Ще в Стародавньому Єгипті, Індії, Греції деревне вугілля та глину використовували для очищення води, вина та під час лікування отруєнь, дизентерії, гепатиту тощо. У «Каноні лікарської науки» Авіценна описав методи вживання сорбентів як засобу профілактики багатьох хвороб. Лікарі Давньої Русі використовували для цього березове та кісткове вугілля. Авіценна (980-1037 (Абу Алі Аль-Хусейн Ібн Абдаллах ібн Сіна) - перський (таджицький) науковець, філософ, лікар, музикант XI ст., автор енциклопедичних праць, у яких систематизовано всі сучасні йому знання

Номер слайду 4

Очищення води в давнину. У велике глиняне горнятко з дірками в споді насипали шар крупного гравію, потім - шари піску, деревного вугілля, знову піску й гравію. У горнятко наливали воду, яка поступово проходила крізь шари фільтрувальних матеріалів і стікала в посудину.

Номер слайду 5

«Пластунське лікування» - дорогоцінний спадок наших предків. Пластуни на Січі мали свій окремий курінь. Допомагали пластунам їхні тайни-секрети. Насамперед – медичні. Коли ж доводилося пити воду застояну, болотяну, бо іншої не було, то перед тим ковтали жменьку вугілля, узятого з багаття (невеликий запас його завжди мав із собою пластун). За Анатолієм Пастернаком

Номер слайду 6

2. Адсорбційні явища, поширені в живій і неживій природіВодні й газові розчини органічних і неорганічних речовин проходять крізь товщі гірських порід і ґрунти - величезні природні адсорбційні колони. Легенева тканина адсорбує кисень, який транспортується в організмі за участю гемоглобіну крові. Обмін речовин і енергії також відбувається внаслідок здатності поверхні біологічних мембран адсорбувати (поглинати) і десорбувати (вивільняти) речовини. Відчуття запаху та смаку теж пов’язані з адсорбцією

Номер слайду 7

3. Адсорбція газуватих речовин свіжопрожареним деревним вугіллям. Деревне вугілля добувають нагріванням деревини без доступу повітря. Завдяки пористій поверхні (площа поверхні вугілля масою 1г становить 400-800 м2) воно добре поглинає гази та розчинені речовини. Задля збільшення поглинальної здатності деревне вугілля обробляють гарячою водяною парою. Таке вугілля називають активованим.

Номер слайду 8

Адсорбція різних газів активованим вугіллям масою 1 г за температури 15 °С

Номер слайду 9

Адсорбцію бойових отруйних речовин з повітря використав М. Д. Зелінський, створивши під час Першої світової війни вугільний протигаз). Протигаз: 1 — коробка з адсорбентом; 2 — гумовий шолом. Сучасний протигаз

Номер слайду 10

4. Адсорбція - основа численних промислових операцій і наукових досліджень. Чимало процесів очищення, виокремлення та розділення речовин, каталізу, техніки напівпровідників, медицини, будівництва, оборонної галузі, криміналістики, захисту довкілля ґрунтуються на використанні цього явища. Тобто застосування адсорбції в новітніх і традиційних технологіях слугує задоволенню потреб людини в духовних і матеріальних цінностях, збереженню здоров’я тощо. Застосування явища адсорбції: а – у протигазах, б – для очищення води, в – у медицині

Номер слайду 11

ЛАБОРАТОРНИЙ ДОСЛІД № 2 Тема: Дослідження адсорбційної здатності активованого вугілля та аналогічних лікарських препаратів Правила безпеки: для дослідів використовуйте невеликі кількості реактивів; остерігайтеся потрапляння реактивів на шкіру, в очі, на одяг; під час нагрівання не торкайтеся руками гарячих предметів.

Номер слайду 12

Хід роботи: У три пробірки помістіть по одній пігулці активованого вугілля. У дві пробірки налийте води. В одну з них додайте кілька крапель йодної настоянки, а в іншу — 1— 2 краплі розчину брильянтового зеленого (медичний препарат із назвою «зеленка»). У третю пробірку налийте дуже розбавлений розчин калій перманганату. Вміст кожної пробірки періодично перемішуйте. Чи змінюється колір розчинів? Якщо так, то на ­ скільки швидко?

Номер слайду 13

Аналогічний дослід можна провести з лікарськими препаратами, які містять адсорбенти, — «Лігнін», «Біле вугілля», «Біла глина», «Ентеросгель», «Атоксил», «Сорбекс», «Смекта» тощо. Порівняйте результати.

Номер слайду 14

1. У холодильнику виник неприємний запах. Дорослі порадили дітям не витрачати гроші на купівлю спеціального поглинача запахів, а помістити всередину холодильної камери кілька посудин з активованим вугіллям або шматочками хлібного м’якуша. Оцініть слушність запропонованого способу. Відповідь аргументуйте. 2. Шматочок активованого вугілля об’ємом 1 см3 може поглинути амоніак об’ємом (н. у.) у 180 разів більший за об’єм адсорбенту. Обчисліть масу технічного амоній хлориду, масова частка домішок натрій хлориду у якому становить 5 %, необхідного для добування амоніаку, який може поглинути шматок активованого вугілля об’ємом 10 см3. 3. Висока адсорбційна здатність волосся зумовлена його пористою структурою та чималою площею активної поверхні. Виявлено, що людське волосся масою 7,5 г може поглинути нафту об’ємом близько 10 мл. З огляду на те, що маса нафтового забруднення Світового океану щорічно становить 10 млн. т, обчисліть масу волосся, потрібного для повного очищення Світового океану від нафти. Обчисліть, чи вистачить для цього волосся населення Землі, якщо за рік у середньому його маса, зістрижена в перукарні з однієї особи, становить 100 г.4. Де більше молекул: у порції йоду масою 25,4 г чи в порції хлору об’ємом 11,2 л (н. у.)? 5. Який об’єм за нормальних умов займуть: а) кисень масою 6,4 г; б) азот кількістю речовини 3 моль? 6. Які з газоподібних неметалів легші за повітря: кисень, водень, фтор, хлор, азот? Відповідь обґрунтуйте. 7. Водень і аргон змішали в рівних об’ємах й утвореною сумішшю заповнили гумову кульку. Чи буде така кулька підніматися до стелі? Відповідь підтвердьте розрахунками.8. У 100 г етанолу при 20 °С розчиняється 27,1 г йоду. Обчисліть масову частку йоду в його насиченому розчині. Творче завдання: Дослідіть адсорбційні властивості крейди, активованого вугілля, кукурудзяних чи вівсяних пластівців, наповнювача для котячого туалету, використавши водні розчини чорнила, харчових барвників, одеколон тощо. Порівняйте адсорбційну здатність різних адсорбентів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Земелько Катерина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чебірюк Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ростя Анна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Балобанова Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
17 грудня 2019
Переглядів
24152
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку