Презентація "По той бік діалогу (Ван Гог)"

Про матеріал
Презентація про життя та творчість художника Ван Гога, а також сучасне бачення його творчості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПО ТОЙ БІК ДІАЛОГУВІНСЕНТ ВАН ГОГ

Номер слайду 2

НІДЕРЛАНДСЬКИЙ ХУДОЖНИК - ПОСТІМПРЕСІОНІСТ - ВІНСЕНТ ВІЛЛЕМ ВАН ГОГ Я просто продовжував пезперервно малювати, щоб навчитися малювати. Вінсент Ван Гог

Номер слайду 3

ПОСТІМПРЕСІОНІЗМ (ФР. POSTIMPRESSIONISME) — НАПРЯМ В ОБРАЗОТВОРЧОМУ МИСТЕЦТВІ. ВИНИК У 1880-Х РОКАХ. ХУДОЖНИКИ ЦЬОГО НАПРЯМКУ НЕ ДОТРИМУВАЛИСЯ ТІЛЬКИ ЗОРОВИХ ВРАЖЕНЬ, А ПРАГНУЛИ ВІЛЬНО ТА УЗАГАЛЬНЕНО ПЕРЕДАВАТИ МАТЕРІАЛЬНІСТЬ СВІТУ, ВДАВАЛИСЯ ДО ДЕКОРАТИВНОЇ СТИЛІЗАЦІЇ. ДО ВИДАТНИХ ПРЕДСТАВНИКІВ ПОСТІМПРЕСІОНІЗМУ В ЖИВОПИСУ ВІДНОСЯТЬСЯ ВІНСЕНТ ВАН ГОГ, ПОЛЬ ГОГЕН, ПОЛЬ СЕЗАНН, АНРІ ТУЛУЗ-ЛОТРЕК.

Номер слайду 4

Ві́нсент Ві́ллем ван Гог (нід. Vincent Willem van Gogh; [ˈvɪnsɛnt vaŋˈɣɔx]; 30 березня 1853 — 29 липня 1890) — нідерландський художник—постімпресіоніст, який є однією з найвідоміших і найвпливовіших постатей в історії західного мистецтва. За трохи більше як десятиліття створив близько 2100 художніх робіт, у тому числі близько 860 олійних картин, більшість з яких датовані останніми двома роками його життя. Роботи включають пейзажі, натюрморти, портрети та автопортрети, і характеризуються сміливими кольорами, а також драматичним, імпульсивним та виразним малярством. Його творчий спадок мав величезний вплив насамперед на французький живопис. За свого життя ван Гог не зумів здобути комерційного успіху, і у віці 37 років, після років психічної хвороби, депресії та бідності вчинив самогубство.

Номер слайду 5

У Ван Гога було п’ятеро братів і сестер. Таким же ім’ям, Вінсент, батьки хотіли назвати свого першого сина, який народився на рік раніше, але помер в перший же день. У великого художника був дуже тісний зв’язок з молодшим братом Тео. Він був йому не тільки братом, але і дуже близьким другом, якому за все життя Вінсент Ван Гог відправив понад 900 листів. Тео Ван Гог пережив Вінсента всього на півроку — смерть брата дуже його підкосила.

Номер слайду 6

Вінсент ван Гог народився 30 березня 1853 року в Грот-Зюндерт ( Голландія). Він був найстаршою дитиною в сім'ї пастора, з дитинства показав свою суперечливість: домашні запам'ятали його як норовливу і важку дитину, а поза сім'єю він був тихим, серйозним, милим і скромним. Спочатку він навчався в сільській школі , потім вдома, у гувернантки, а в 11 років його відправили на навчання до інтернату. Відірваність від сім'ї справила на нього гнітюче враження, що відбилося на всьому подальшому житті. У 15 років він кидає навчання в інтернаті і повертається додому. Любов до живопису зародилася у Вінсента, коли він почав працювати дилером в художньо-торговельній фірмі дядька. Він був досить успішний на цій роботі і в 20 років став заробляти більше свого батька. Він починає розбиратися в живопису і цінувати його. Печаль ніколи не скінчиться.

Номер слайду 7

Незабаром його спіткала невдача у коханні. Розчарування позначилося на роботі — він втратив до неї інтерес і звернувся до Біблії. Життя круто змінилося. Ван Гог побував вчителем, продавцем книг, проповідником у найбіднішому шахтарському районі ... Величезну допомогу художнику надавав його брат Тео. Він не тільки допомагав йому в матеріальному плані, але й був цінителем його творчості. Одним з перших вчителів ван Гога став голландський майстер Мауве. У 1885 році світ побачило знамените полотно «Їдці картоплі». Воно написано темними відтінками і, як і на інших картинах, центральним об'єктом є людина з її емоціями і переживаннями.

Номер слайду 8

Вінсент сказав про неї так: «Я намагався підкреслити, що люди, які їдять картоплю при світлі лампи, риють землю тими ж руками, які кладуть у тарілку; … те, як вони чесно заробили свою їжу. Я хотів передати враження від побуту людей, який відрізняється від нашого. Тому я зовсім не очікую, що всім сподобається або всі будуть захоплюватися».

Номер слайду 9

Фірмовий почерк Ван Гога – використання в картинах яскравої палітри і сміливе поєднання кольорів. Одним з найулюбленіших у нього був жовтий відтінок. Зараз за схильністю до цього психіатри визначають своїх потенційних клієнтів. А пішло це все – за легендою – від схибнутого Вінсента.  

Номер слайду 10

Сучасники не розуміли творчість Вінсента ван Гога – як і його самого. Навіть зараз ми підозріло ставимось до людей, які вважають природу живою, а її об’єкти – такими, що мають душу. А художник вірив, що квітка, камінь і навіть космос – все на світі має душу, і саме це змушує його картини «оживати».  Ван Гог не мав повноцінної художньої освіти і прийшов до живопису вже в зрілому віці. Період його творчої активності – 10 років, які перевернули художній світ догори дригом. «Арлезіанка» (1888)

Номер слайду 11

Натюрморт: 15 соняшників у вазі (1889)Ван Гог дуже любив зображати на своїх полотнах соняшники. Соняшники — це улюблені квіти художника. Він вважав їх символом тепла і дружби. Є версія про те, що Ван Гог планував прикрасити яскравими картинами з жовтими квітами тьмяні стіни свого будинку, про що писав у листах до брата.

Номер слайду 12

НАТЮРМОРТ. ВАЗА З ОЛЕАНДРАМИ І КНИГАМИ

Номер слайду 13

НАТЮРМОРТ. ВАЗА З ІРИСАМИ НА ЖОВТОМУ ФОНІ

Номер слайду 14

Натюрморт. Ваза з ромашками та маками

Номер слайду 15

НАТЮРМОРТ. ВАЗА З ТРОЯНДАМИ

Номер слайду 16

Автопортрет (1889)

Номер слайду 17

Зоряна ніч (1889)

Номер слайду 18

Квітучі гілки мигдалю (1890)

Номер слайду 19

За своє коротке життя художник намалював близько 2 тисяч полотен. Більша частина з них збереглася і наразі коштує космічні гроші. А сам Ван Гог вважається найбільш «вартісним» художником – до списку 25 найдорожчих картин світу входять аж 5 його робіт. При цьому першість утримують зовсім не «Соняшники» чи «Іриси», а написаний в 1980 році «Портрет доктора Гаше» - лікаря з божевільні, де провів свої останні роки Вінсент ван Гог. 1990 року картина пішла з аукціону за 82.5 млн доларів. А на сьогодні оцінюється майже в 150 млн.  

Номер слайду 20

Червоні виноградники в Арлі(1888)

Номер слайду 21

Натюрморт з абсентом

Номер слайду 22

Вінсент ван Гог помер у віці 37 років від вогнепального поранення, яке заподіяв собі сам за невстановлених обставин – подейкують, під час нападу гострого психозу.

Номер слайду 23

Видатний художник Вінсент Ван Гог Відсутність художньої освіти позначилося на невмінні Ван Гога писати людські фігури. В кінцевому підсумку позбавлені грації і плавності ліній в людських образах стали однією з основоположних особливостей його стилю.

Номер слайду 24

Видатний художник Вінсент Ван Гог. Ван Гог писав свої картини дуже швидко, особливо це спостерігалося в останні роки його життя: картина могла бути написана за 2 години. Сам він на це рахунок говорив, що він пише картини за 2 години, але працює роками, щоб за ці 2 години зробити дійсно щось вартісне. Все своє життя видатний художник не міг всидіти на місці, тому постійно міняв місце проживання. За деякими даними, він переїжджав кожні 2 роки, а іноді й частіше.

Номер слайду 25

Франція

Номер слайду 26

Лондон

Номер слайду 27

Франція

Номер слайду 28

Музей ван Гога (Нідерланди)На початку XX століття зацікавлення до робіт ван Гога у світі значно зросло. Однією із найвідоміших цінителів і збирачів робіт ван Гога стала Гелена Креллер-Мюллер. Вже у 30-х роках у неї у колекції нараховувалось близько 80 полотен і 200 малюнків. Нині ці роботи знаходяться у Музеї Креллер-Мюллер у місті Оттерло (Нідерланди).

Номер слайду 29

Картина Вінсента ван Гога "Вулична сцена на Монмартрі"Невідому раніше широкому загалу картину Вінсента ван Гога "Вулична сцена на Монмартрі" продали з аукціону в Парижі за 13,09 млн євро (понад 15,3 млн доларів) 26 березня 2021 р.

Номер слайду 30

Ван Гог. На порозі вічностікопродукційний фільм 2018 року, поставлений режисером Джуліаном Шнабелем за сценарієм, написаним ним спільно з Жан-Клодом Карр'єром. У стрічці йдеться про останні роки життя нідерландського художника Вінсента ван Гога, якого зіграв Віллем Дефо.[1] Світова прем'єра фільму відбулася 3 вересня 2018 року на 75-му Венеційському міжнародному кінофестивалі, де він брав участь в основній конкурсній програмі.[2][3] Стрічка з'явилася в українському прокаті з 3 січня 2019 року.[4]

Номер слайду 31

Людина приходить у світ не для того, щоб прожити життя щасливо і навіть не для того, щоб прожити його чесно. Вона приходить у світ для того, щоб створити щось велике для всього суспільства, для того, щоб досягти душевної висоти і піднятися над вульгарністю існування майже всіх своїх побратимів. Я заплатив життям за свою роботу і вона коштувала мені половини розуму. Я не можу зробити так, щоб мої картини самі продавалися. Але прийде час, коли люди зрозуміють, що вони вартують більше, ніж фарба, витрачена на них.

pptx
Додано
2 березня 2023
Переглядів
1932
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку