Розробка виховної години до презентації «ВПЛИВ МАТЕРІ НА УСПІХ ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ»

Про матеріал
Мета Розробки : сприяти вихованню молоді поваги та любові до жінки, формувати високі моральні якості, довести здобувачам освіти необхідність вшанування матері, уваги до своїх рідних, доброти й терпимості, поваги та пошани до людей з різними особливостями; підвести до усвідомлення поведінки на ситуацію успіху. Рекомендовано проводити з презентацією «ВПЛИВ МАТЕРІ НА УСПІХ ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ»
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Вище професійне училище №94

 

 

 

Виховна година

до

міжнародного дня жінок

«ВПЛИВ МАТЕРІ НА УСПІХ ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ»

 

 

Підготувала кл. керівник

Пащенко Поліна Олександрівна

 

 

 

 

 

 

 

 

2023

м. Лисичанськ

Мета: сприяти вихованню молоді поваги та любові до жінки, формувати високі моральні якості, довести здобувачам освіти необхідність вшанування матері, уваги до своїх рідних, доброти і терпимості, поваги та пошани до людей з різними особливостями; підвести до усвідомлення поведінки на ситуацію успіху.

Обладнання:  мультимедійна презентація

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Оголошення теми, мети заходу (1-2 СЛАЙД)

Хоча жінки становлять понад п'ятдесят відсотків людства, лише з 20 століття вони отримали повні законні права та привілеї, а в деяких країнах вони все ще є громадянами іншого сорту. Отже, роль жінки в історії та внесок у культуру залишилися без уваги. Сьогодні ми присвятимо день шані матерям, які повірили у своїх дітей й спрямували їх на ситуацію успіху. Березень – чудовий час, щоб піднімати цю тему.

ІІІ. Основний зміст роботи.

3 СЛАЙД

День жінок – це не лише свято у березні, цей день щодня. Дні бувають гіршими, бувають кращими

Саме слово „мама” є найкращим і найдорожчим у світі, бо воно є тим, яке вперше вимовляють дитячі уста. Тарас Шевченко говорив колись: 

“...на землі
Нічого кращого немає,
Як тая мати молодая
З своїм дитяточком малим...” 

4 - 5  СЛАЙД

Питання

Які прислів’я або цитати ви знаєте про матусю?

Обговорення

Чому це так?! Бо дитина, від самого дня свого народження, бачить при собі свою матір. І в день і вночі, як тільки розплющить оченята – все бачить усміхнене чи журливе матусине лице. Руки матері миють, купають дитину і подають їй поживу. Матусина дбайливість сторожить над хворою дитиною. Матусині очі з гордістю глядять на здорову та веселу дитину. Матір вчить її ставити перші кроки, навчає слів молитви. Всі матері світу кохають своїх дітей і за їх щастя готові віддати життя своє. 

6 СЛАЙД

За кожним видатним чоловіком завжди є жінка, яка в нього вірила. І любила по-справжньому». Джордж Бернард Шоу. Цією жінкою може бути жінка, бабуся, сестра, але сьогодні ми поговоримо про маму.

Питання

Чого хоче кожна мати?

Обговорення

Правильно, щоб її дитина виросла успішною та щасдивою людиною.

Ймовірно, у когось виникне думка: якщо дитина не створює проблем, то бути добрим батьком легко. А що робити з так званими «важкими» дітьми? З тими, за яких у нас – непрохідна тривога?

Сьогодні я хочу розповісти про дивовижних мам, які вірили у своїх дітей тоді, коли весь світ від них відвернувся. цим жінкам вдалося виховати справжніх геніїв!

Люди з повагою ставляться до представників науки. Однак не кожен із нас знає, що за цим стоїть…

7 СЛАЙД

Історія Томаса Едісона

Аль (майбутній винахідник Томас Альва Едісон) був маленькою, кволою дитиною. До того ж у дитинстві він захворів на скарлатину і оглух на ліве вухо. Дитина росла зануреною в себе і могла годинами спостерігати або робити те, на що у звичайної дитини не вистачало б ніякого терпіння. Однак він дуже цікавився життям, що оточувало його: спостерігав за пароплавами і баржами, за роботою теслярів, за спуском човнів на верфі або ж тихо сидів годинами в куточку, копіюючи написи на вивісках складів.

Сьогодні таким дітям лікарі часто ставлять діагноз аутизм і тим самим примовляють його на все життя.

Правда тоді й слова такого не знали. Його вигадали тоді, коли Едісон було вже 64 роки.

Саме тому вже через кілька місяців після того, як батьки здали Томаса до школи, він приніс додому листа.

Саме з нього і починається наша історія .

Якось один маленький хлопчик повернувся додому зі школи і передав матері листа від вчителя. Ні з того, ні з цього мама раптом почала плакати, а потім зачитала синові листа вголос: «Ваш син — геній. Ця школа надто мала і тут немає вчителів, здатних її чогось навчити. Будь ласка, навчайте його самі». Багато років після смерті матері він переглядав старі сімейні архіви і натрапив на листа. Він відкрив його і прочитав: «Ваш син розумово відсталий. Ми не можемо більше навчати його у школі разом із усіма. Тому рекомендуємо вам навчати його самостійно вдома». Хлопчика звали Томас Едісон, і на той час він став одним із найбільших винахідників століття. Едісон проридав кілька годин поспіль. Потім він записав у свій щоденник: Томас Алва Едісон був розумово відсталою дитиною.

8 СЛАЙД 

Завдяки своїй героїчній матері він став одним із найбільших геніїв свого століття». Цінуйте своїх матерів! Тільки вони люблять нас такими, якими ми є і віримо в нас, незважаючи ні на що.

9 – 10 СЛАЙД – (Текст по слайдам)

Пізніше Томас скаже:

«Мене зробила моя мати. Вона була така щира, така впевнена в мені. І я відчував, що маю те, заради чого варто жити, хтось, кого мені не можна розчаровувати».

«Гений — это один процент вдохновения и девяносто девять процентов пота».

 «Кожна невдала спроба - це крок вперед!».

Ось той девіз, який вів Едісона все життя, яке, що там гріха таїти в основному складалася з невдалих спроб щось винайти.

А перший і найважливіший поштовх до цього Едісона дала його мати, ця велика жінка, яка зуміла знайти для нього потрібні слова в потрібну хвилину.

11 СЛАЙД 

Історія Нікола Тесла теж доволі цікава

Безперечно, Нікола Тесла (1856-1943) – найвідоміший та найзагадковіший вчений сучасної епохи. Розум Миколи Тесли не був скований тісними рамками, які ми чомусь називаємо здоровим глуздом. Посудіть самі – за час своєї бурхливої ​​наукової та винахідницької діяльності Нікола Тесла отримав понад 300 (триста) офіційних патентів.

Що ж до питань загальної ерудиції, кожен (чи кожен?) школяр знає, що з 1960 року у системі СІ одиницею виміру індукції магнітного поля служить одна тесла.

Досі важко сказати, що допомогло зробити ці найбільші відкриття: містика чи логіка, обдарованість чи неординарний розум. Але не тільки винаходи та наукові відкриття, а й уся біографія ексцентричного вченого овіяна легендами.

Де він черпав свої ідеї? Як досягав розуміння, безглуздих на перший погляд, речей? Яким чином зміг докопатися до суті сил, прихованих від людських очей?

Слайд 12

 Жінка, яка подарувала світові великого винахідника, була дочкою священика, і заміж вийшла за священика сербської православної церкви Жоржина Тесла.  Зі своєю родиною - чоловіком та п'ятьма дітьми (три дочки та два сини) Георгина жила в селі Смілян у Хорватії.

10 липня 1856 року в сім'ї з'явилася четверта дитина - Нікола. Він народився під час грози. Це, звісно, ​​сталося ненавмисно. Але акушерка вважала її поганою ознакою і назвала немовля «дитиною темряви». Ні вона, ні сама мати майбутнього генія не знали, що на світ з'явилося справжнє «дитя світла».

Тесла був лівшою, але в школі його, звичайно, перевчили. Проте геній згодом однаково добре керувався обома руками.

Сказати, що Тесла був дивним – не сказати нічого. Уже в ранньому віці в науковця проявилися ­незвичайні фобії. Він терпіти не міг жіночі сережки, один вид перлини був для нього образливим, а при погляді на персик його кидало в жар. Згодом у дорослому віці до цих дивина додавалися нові. Подивившись одного разу на мікробів під мікроскопом, Нікола набув звички замовляти в ресторанах по 18 серветок, щоб особисто протирати всі прилади. Муха, яка сіла в процесі обіду на стіл, могла змусити Теслу та його супутників пересісти за новий.

До цього винахідник був вкрай ерудованим поліглотом. Він мав фотографічну пам'ять, він напам'ять цитував «Фауста» Гете і розмовляв восьми мовами: сербсько-хорватською, чеською, англійською, французькою, німецькою, угорською, італійською та латинською. Незважаючи на те, що юний Нікола був зубрилою, асоціальним типом назвати його було складно. У студентські роки майбутній учений підсів на азартні ігри: більярд, шахи та карти. За ігровим столом Тесла міг проводити кілька діб без перерви. Таку ж працездатність він виявляв і пізніше, працюючи у своїх лабораторіях.

13 СЛАЙД 

 У Ніколя один із  братів був  надзвичайно обдарований, один з тих рідкісних людей, феноменальний склад розуму яких неможливо пояснити біологічними дослідженнями. Його передчасна смерть залишила батьків у неутішному горі.Спогади про досягнення брата Ніколя змушували його батьків сприймати всі його старання як щось нецікаве. Ніколя ріс, не відчуваючи великий впевненості в собі. 

14 СЛАЙД (текс по слайду)

  Жоржина славилася серед друзів і знайомих як обдарована натура, майстриня і особливо - майстерна майстриня з в'язання. Односельці казали: вона така талановита, що може на вії зав'язати три вузлики. Не читаючи книг (Георгина не вміла писати й читати), жінка дуже любила народну творчість і знала напам'ять багато сербських пісень.

15 СЛАЙД

А ще у Жоржини були дуже вмілі руки. Нікола Тесла навіть говорив, що дар винахідництва успадкував від матері: вона граючи майструвала хитромудрі пристрої, щоб полегшити ведення домашнього господарства. Наприклад, сама зібрала ткацький верстат, який міг виготовляти будь-які тканини - від грубих до найтонших.

Нікола глибоко поважав своїх батьків, мама була для нього дуже близькою людиною: до самої його смерті з усіма таємницями, ідеями та думками він насамперед йшов до неї.

16 СЛАЙД

Принагідно сьогоді згадати й Історію  Альберта Ейнштейна.

Творчий потенціал хлопчика розкрили саме батьки – вже у шість років хлопчик вирушив із батьком у музичний тур Європою. Ця подорож зробила Ейнштейна відомим у музичних колах. А згодом у подорожах сина часто супроводжувала матінка. Вона була дочкою багатого торговця кукурудзою. Разом із чоловіком, Германом Ейнштейном, Пауліна оселилася у місті Ульм, де народився майбутній геній Альберт.

Не можна сказати, що його дивовижний дар передався вченому від батьків, швидше, навпаки - у листах до своєї першої майбутньої дружини Альберт скаржився на нецікаве життя його домочадців.

17 СЛАЙД

Пауліна відрізнялася владною вдачею і прагнула підкорити сина своїй волі, через що він виріс інфантильним. Здавалося б, несприятлива ситуація для виховання генія.

Але насправді з нічим не примітного хлопця, якому важко давалися шкільні науки, геній виріс саме завдяки матері.

Так-так, автор теорії відносності в дитинстві не відрізнявся особливою обдарованістю. Він повільно вчився говорити, відставав з деяких предметів, але Пауліна невпинно вселяла Альберту думка про його незвичайну талановитість. Мати навіть змусила його навчитися грати на скрипці. І хоча Альберт, подорослішавши, не став великим музикантом, скрипка допомагала йому знаходити відповіді на складні запитання. Він награвав мелодії Моцарта, коли міркування заходили в глухий кут, і – еврика! - Раптом приходило осяяння. Хто знає, може він і теорію відносності так вигадав – завдяки маминій турботі.

18 СЛАЙД (текст по слайду)

Ні в школі, ні пізніше у вищій технічній школі Цюріха він не був добрим учнем. Часто вступав у суперечки з учителями та ненавидів авторитарний стиль викладання. На його рахунку не один провалений іспит, наприклад - з ботаніки та французької мови. А ось математичні здібності та інтерес до фізики Альберт Ейнштейн став виявляти досить рано.

19 СЛАЙД

Ім’я Ілона Маска сьогодні знає кожна людина. Але не всі замислювалась, як цей доволі молодий чоловік став відомим на весь світ.

Ілон Маск став мільйонером у 28 років, а наразі є найбагатшою людиною на планеті, його загальні статки на сьогодні перевищили 300 мільярдів доларів.

 Народився він  28 червня 1971,  інженер, підприємець, винахідник, інвестор, мільярдер. 

Загальновідомо, що Маск - трудоголік, він хвалиться, що працює 120 годин на тиждень. Але мало хто знає, що він хворіє синдромом Аспергера.

Синдро́м А́спергера — одне з п'яти загальних (первазивних) порушень розвитку, які характеризуються серйозними труднощами в соціальній взаємодії, а також обмеженим, стереотипним, повторюваним репертуаром поглядів і занять.

Синдром Аспергера - вроджений і невиліковний розлад психіки, одна з форм аутизму. Розлад впливає на комунікативні навички людини. Класичний обсесивно-компульсивний розлад передбачає, що у людини присутні нав'язливі думки, які викликають тривогу, і щоб її позбутися, людина робить якісь повторювані дії. Один з найяскравіших прикладів - страх зараження або бруду: в такому випадку людина може постійно мити руки.

20 СЛАЙД

Мей Холдеман- мати Ілона  народилася 19 квітня 1948 року у канадській провінції Саскачеван у місті Реджайна в родині Джошуа Нормана Холдемана та Вінніфред Джозефін. Вона стала п'ятою дитиною в сім'ї - модель має сестру-близнюка Кей. У 1950 році сім'я переїхала до міста Преторія у Південній Африці.

В 1970 Мей вийшла заміж за південноафриканського інженера Еррола Маска, з яким познайомилася ще у середній школі. У сім'ї народилося троє дітей: Ілон (1971), Кімбал (1972) та Тоска (1974).Згодом   Мей розійшлась із Ерролом Маском. У своїй книзі пояснила, що з боку чоловіка неодноразово було психологічне та фізичне насильство, яке почалося ще у медовий місяць, а маленький Ілон Маск бив батька по колінах ззаду, намагаючись його зупинити.

Матері-одиначці було нелегко поєднувати роботу та виховання, їй доводилося утримувати трьох дітей та годувати їх без підтримки. Бідність. Сім'я економила на їжі, купувала уживаний одяг і не могла собі дозволити таких речей, як обід у кафе чи похід у кіно.

У 1981 році - через два роки після розлучення Ілон Маск вирішив переїхати до батька і далі здебільшого жив з ним, а через кілька років таке рішення ухвалив і його брат Кімбал.

Згодом сім’я возз’єдналася  на історичній родині в Канаді.

Мей Маск все життя присвятила модельній кар'єрі та дослідженні теми здорового харчування та харчових звичок.

Мей Маск не лише побудувала кар'єру моделі та дієтолога, а й є досить успішним інвестором та прекрасною мамою.

У 1995 році Ілон та Кімбал запустили софтверну компанію Zip2. Мей підтримувала та допомагала синам у запуску стартапу, допомагала складати бізнес-план, готувати презентації для інвесторів. Не зважаючи на діагноз сина, Мей вірила у нього. На той час ІЛОНУ було 24 роки.

А в 1996 Мей вклала у Zip2 близько 10 тисяч доларів для оплати оренди офісу та інших витрат. Через кілька років Zip2 придбав виробник софту Compaq за $307 млн. Тоді Мей жартувала, що це була її найкраща інвестиція.

21-22 СЛАЙДИ- (текст по слайду)

Мої діти, незважаючи на молодість, вміли приймати мудрі рішення»  поділилася Мей – в одному із інтерв’ю. 

23-24 СЛАЙД

 І закінчимо нашу зустріч цитатами видатних людей.

Бажаю всім вам натхнення,

У колі сім’ї – любові і доброти,

Серед друзів тепла і поваги,

А в житті – здійснення мрії!

Зі святом всіх.

IV Підведення підсумків заходу. Рефлексія

docx
Додано
6 березня 2023
Переглядів
483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку