Презентація "Побутова хімія.Правила користування та поводження".

Про матеріал
Презентація є супроводом до проведення уроку з інтегрованого курсу "Довкілля" для 6 класу за темою "Побутова хімія: правила користування та обережного поводження".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Побутова хімія: правила користування та обережного поводження. Довкілля 6 клас

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці: Дізнаємося що таке побутова хімія;Які є засоби побутової хімії та їх призначення;Що таке емульгація;Ознайомимось з правилами користування засобами побутової хімії;Маркуванням побутових засобів хімії;З’ясуємо що необхідно робити у випадках отруєння чи потрапляння речовин побутової хімії на поверхню тіла

Номер слайду 3

Хімія в побутіПобутова хімія — це неїстівні хімічні речовини, які люди використовують у домогосподарстві. До таких речовин належать мийні засоби, засоби для чищення й дезінфекції, вибілювачи, засоби для боротьби із шкідливими комахами тощо.

Номер слайду 4

Мийні засоби в побутовій хіміїНавіщо потрібні мийні засоби?Не всі забруднення водорозчинні. Значна частина забруднень, насамперед на кухні — це жирові плями. Саме такий вид забруднень ми очищуємо використовуючи мийні засоби.

Номер слайду 5

Мийні засобиІснують речовини які відштовхують воду,їх називають гідрофобні речовини. До них відносяться олія, жири. Тому жирний посуд ми не можемо вимити водою, а застосовуючи синтетичні мийні засоби, в складі яких містяться поверхнево- активні речовини(ПАР) ми зменшуємо поверхневий натяг речовини забрудника і таким чином його змиваємо.

Номер слайду 6

Емульгація. Коли зменшується поверхневий натяг речовини — забрудника, поверхнево активні речовини оточують частинки бруду й захоплюють їх у бульбашки,утворюючи емульсію . Такий процес називають емульгацією .

Номер слайду 7

Правила поводження з побутовою хімією

Номер слайду 8

Правила поводження з побутовою хімією

Номер слайду 9

Маркування побутових засобів хімії Подразнюючий Як правило, цей знак можна знайти на баночках з різними миючими та чистячими засобами. При попаданні в очі і на шкіру такий продукт може викликати свербіж, подразнення і навіть запалення. Після роботи з цією речовиною слід не допускати потрапляння в очі, а також ретельно мити руки. Намагайтеся також працювати в добре провітрюваних приміщеннях – випаровування цих продуктів можуть викликати кашель і запалення дихальних шляхів. Шкідливий. Цей знак найчастіше зустрічається на упаковках з розчинниками, лаками і фарбами. Він інформує про те, що продукт містить одну або кілька шкідливих чи токсичних речовин.

Номер слайду 10

Маркування побутових засобів хімії ЇдкийЇдкими можуть бути, наприклад, різні засоби по очищенню каналізаційних труб. Попереджувальний значок говорить про те, що до складу продукту входить луг або кислота у великій концентрації. А значить, при попаданні на шкіру засіб може викликати важкі опіки і серйозні пошкодження шкіри, м'язової тканини і слизової оболонки. При роботі з такими продуктами треба обов'язково одягати рукавички. Небезпечний для довкілля. Цей знак попереджає про шкідливість продукту для природи. До його складу можуть входити речовини, які створюють загрозу для життя живих організмів – водних і наземних.

Номер слайду 11

Правила поводження з небезпечними речовинами1. Працювати з аерозолями потрібно в добре провітрюваному приміщенні.2. Аерозолі не можна розпилювати поблизу вогню, нагрівати їх, спрямовувати в обличчя людини.3. При роботі з їдкими речовинами потрібно надягати гумові рукавички.4. Займисті речовини не можна зберігати поблизу джерел вогню або нагрівальних електричних приладів.5. Категорично забороняється розпорошувати і наносити засоби для боротьби зі шкідливими комахами на продукти харчування, питну воду та корм для тварин!

Номер слайду 12

Симптоми отруєння речовинами побутової хімії Що робити?

Номер слайду 13

Допомога при отруєнні засобами побутової хімії

Номер слайду 14

Допомога при отруєнні засобами побутової хімії

Номер слайду 15

Запам’ятайте. Будь-які хімічні речовини можуть бути як корисними, так і шкідливими. Використовуйте засоби побутової хімії лише під наглядом дорослих і дотримуйтесь інструкції з використання.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 23, дати відповідь на питання:

Номер слайду 17

Проведіть дослід. Дослідження мийних властивостей засобів побутової хімії1. Візьміть три невеликі склянки та налийте в них однакову невелику кількість соняшникової олії.2. До першої склянки додайте таку саму кількість звичайної води. Перемішайте вміст склянки.3. До другої склянки додайте таку саму кількість засобу для миття посуду. Перемішайте вміст склянки.4. До третьої склянки додайте засіб для миття скла. Перемішайте вміст склянки5. Спостерігайте за змінами, що відбуваються з умістом склянок. Зробіть висновок щодо впливу мийних засобів на суміш води з олією.

pptx
Додано
19 грудня 2023
Переглядів
179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку