Презентація: "Початок Другої світової війни".

Про матеріал
В презентації розміщено матеріали з теми з ілюстраціями, картосхемами. В короткому вигляді учні можуть ознайомитися із основними подіями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДРУГА СВІТОВА ВІЙНА (початок) (1939. 1.ІХ – 1945. 2.ІХ)Д/З(В.І. § 28)

Номер слайду 2

1939. 23. VІІІ - СРСР і Німеччина підписали пакт Молотова – Ріббентропа. За договором Німеччина та СРСР поділили територію Польщі, спочатку по річці Вісла, пізніш, по «лінії Керзона»

Номер слайду 3

1939. 1.ІХ – Німеччина почала воєнні дії проти Польщі. Друга світова війна розпочалася з нападу Німеччини на Польщу. На польському кордоні вермахт (війська нацистської Німеччини) зосередив понад 50 із 75 існуючих у нього дивізій кількістю 1,5 млн осіб. Німецьким військам протистояла польська армія, що налічувала понад 1 млн солдатів і офіцерів. За планом «Вайс» група армій «Південь» одночасно з групою армій «Північ» вела наступ на Варшаву. Нападу на Польщу передувала провокація Німеччини. 31 серпня 1939 р. о 20.00 загін із карних злочинців, переодягнених у польську форму, здійснив напад на радіостанцію німецького прикордонного містечка Глейвіц. До 8 вересня головні сили польської армії були розгромлені. Події в Глейвіці.

Номер слайду 4

1939.17.ІХ – війська СРСР увійшли на територію західної України та Білорусії. Коли крах Польщі став очевидним, а польський уряд залишив країну, польський кордон перейшли радянські війська. Для здійснення вторгнення до Польщі було створено два фронти — Український та Білоруський. На вимогу А. Гітлера Червона армія форсовано просувалася в напрямку Коломиї—Косова, щоб перетнути шлях відступу польським солдатам і біженцям до Румунії. Вийшовши до річок Західний Буг і Сян, Червона армія зупинилася.1939.23.ІХ, німецьке командування відвело свої війська за демаркаційну лінію (лінію розмежування) від Львова й Бреста. Підсумком агресії Німеччини та СРСР стало укладення між ними 28 вересня 1939 р. у Москві Договору про дружбу і кордон, до якого додавалися таємні протоколи про поділ сфер впливу і співпрацю між двома країнами. Цей договір зафіксував розділ Польщі й уточнив лінію радянсько-німецького кордону. Він приблизно проходив етнографічними межами проживання поляків, з одного боку, й українців, білорусів — з іншого («лінія Керзона»). Землі з виключно польським населенням залишилися у складі Німеччини, СРСР отримав у свою сферу впливу Литву. Так, до Німеччини відійшло 48,6 % території Польщі й 69,9 % її населення, а до СРСР — 51,4 % території і 30,1 % населення.1939.28.ІХ підписання у Москві Договору між Німеччиною та СРСР про дружбу і кордон.

Номер слайду 5

«Дивна війна» - 1939.3.ІХ – 1940.10. V. Але, оголосивши війну, жодна сторона її фактично не вела.6.ІХ – Південно – Африканський Союз, 10.ІХ – Канада оголосили війну Німеччині. Англія, а згодом і Франція після марних спроб схилити А. Гітлера стати на шлях переговорів і вивести війська з Польщі й окупованої частини Чехословаччини оголосили Німеччині війну. Проте переходити в наступ союзники не поспішали. Період війни між 3 вересня 1939 та 10 травня 1940 р. дістав назву «дивної війни», оскільки, оголосивши війну, жодна сторона її фактично не вела. Французькі війська залишилися за «лінією Мажіно» (110 дивізій), до яких почали прибувати ще й англійські дивізії. Німецькі війська розміщувалися за «лінією Зігфріда» (23 дивізії). На захід від кордону з Бельгією союзники споруджували нову лінію укріплень аж до самого Північного моря. Вони розпочали блокаду Німеччини й СРСР та рейди бомбардувальників на промислові центри Німеччини. Одразу після розгрому Польщі А. Гітлер готувався до наступу на Заході. Проте німецька армія поступалася союзникам. Тому було розроблено план на основі стратегії бліцкригу («блискавичної війни»), яка передбачала раптові дії для захоплення противника зненацька. Було заплановано наступ через Арденнську ущелину на стику кордонів Бельгії—Люксембургу—Франції в обхід «лінії Мажіно» з півночі з виходом ударних танкових груп у район Кале—Дюнкерк. Цей план («Грюн») мав відрізати, оточити і знищити угруповання союзників на північному фланзі. Далі ударні групи повертали на південь і виходили в тил оборони «лінії Мажіно». Реалізацію цього плану було відкладено до весни 1940 р.1939.3.ІХ – Велика Британія, Франція, Австралія, Нова Зеландія, Індія оголосили війну Німеччині.

Номер слайду 6

11 лютого 1940 р. розпочався другий наступ радянських військ, що завершився проривом «лінії Маннергейма».30. ХІІ - наступ радянських військ припинився.1940.11.ІІ - розпочався другий наступ радянських військ, що завершився проривом «лінії Маннергейма». 1940.12.ІІІ - СРСР і Фінляндія підписали мирний договір, за яким втрачала значну частину своєї території, де до війни проживало 450 тис. осіб. Ліга Націй виключила СРСР зі свого складу.1940. ХІ - Фінляндія приєдналася до агресивної «осі» Берлін—Рим—Токіо і взяла участь у війні проти СРСР («війна продовження»). Радянсько – Фінська війна «зимова війна».1939.30. ХІ - 1940.12.ІІІСРСР вимагав від фінської сторони поступитися на його користь значними територіями в районі Ленінграда (сучасний Санкт-Петербург) та узбережжям Фінської затоки в обмін на болотисті й лісисті території на півночі. Нападу передувала провокація з обстрілом власної прикордонної застави. Угруповання радянських військ налічувало 240 тис. осіб, 1915 гармат, 1131 танк та 967 бойових літаків. 140-тисячна фінська армія мала у своєму озброєнні 400 гармат, 60 танків і 270 літаків. Проте невелика фінська армія змогла стримати перший потужний удар і навіть завдала поразки деяким радянським частинам.30 грудня наступ радянських військ припинився.

Номер слайду 7

1940.9.ІV – німецькі війська вторглися в Данію та Норвегію («Везерські навчання»). Данія одразу капітулювала, Норвегія чинила опір агресії. Однак у командуванні норвезькою армією активізувалися прихильники нацистів. У червні 1940 р. у зв'язку із загрозливим становищем на Західному фронті десант союзників було евакуйовано до Англії. Уся Норвегія була окупована німецькими військами. Проте німецький флот зазнав відчутних втрат.10. VІ – збройні сили Данії та Норвегії капітулювали.10. V - німецька армія вторглася в Бельгію, Нідерланди й Люксембург. Англо-французькі війська прийшли їм на допомогу. Німецькі танки обійшли «лінію Мажіно», повернули на північ і 20 травня вийшли до Ла-Маншу. У районі Кале—Дюнкерка було відрізано й притиснуто до моря 40 англійських, бельгійських і французьких дивізій (близько 400 тис. осіб).14. V - капітулювали голландські збройні сили. На північному напрямку німецьким військам вдалося роз’єднати англо - французько – бельгійські сили. 4. VІ - союзні війська евакуювалися з Дюнкерка на Британські острови (операція «Динамо»).5 червня німецькі війська розпочали наступ на південь. Спроби генерала Шарля де Голля організувати лінію оборони на підступах до Парижа успіху не мали. 10 червня уряд Франції переїхав до міста Бордо, а 14 червня німці увійшли в столицю. Уряд Франції подав у відставку.1940.22. VІ - Франція підписала акт про капітуляцію.

Номер слайду 8

1940.22. VІ - Новий голова уряду маршал Анрі - Філіпп Петен уклав із Німеччиною перемир'я - «режим Віші». Перемир'я було підписано у вагончику маршала Ф. Фоша, який спеціально до цієї події привезли в Комп'єнський ліс із музею. У війну вступила Італія. Проте італійська армія наразилася на сильний опір французьких частин і не змогла просунутися вперед. За умовами перемир'я Франція втратила понад 2/3 території, що переходила під контроль окупаційної влади. Ельзас і Лотарингія увійшли безпосередньо до складу Третього рейху. Маріонетковий уряд А - Ф. Петена контролював так звану «вільну зону», що мала вихід лише до Середземного моря, а не до Атлантики. Місцем його розташування було обрано містечко Віші, від якого влада маршала отримала свою назву — «режим Віші». А. Гітлер свідомо зберіг французьку державу, забезпечивши контроль над величезною французькою колоніальною імперією та її флотом.1940.7. VІІІ - між В. Черчиллем і Ш. де Голлем було укладено угоду, яка давала право формувати в Англії французькі збройні сили. Генерал Ш. де Голль у Лондоні утворив Французький національний комітет.

Номер слайду 9

1939.28.ІХ – у Москві підписано пакт про взаємодопомогу з Естонією, за яким СРСР отримав право ввести на її територію свої війська. Такі договори було підписано із Латвією і Литвою. СРСР передавав Литві Віленську область, яку в 1920 р. окупувала Польща. Влітку 1940 р. на територію Литви, Латвії та Естонії увійшли додаткові радянські війська. 1940. VІІІ - ці республіки увійшли до складу СРСР.1940. 28–30. VІ - СРСР звернувся до Румунії з вимогою передати йому Північну Буковину та Бессарабію. Саме тоді територія Придністров’я була включена в склад Молдавської радянської республіки.27 вересня 1940 р. Німеччина, Італія та Японія уклали між собою пакт. Німеччина почала готуватися до війни із СРСР.13. VІІІ - Німеччина розпочала повітряну війну проти великої Британії.27. VІІІ - Німеччина, Італія, Японія підписали (Троїстий) пакт.20-24. ХІ - до нього приєдналися Угорщина, Румунія, Словаччина. Прибалтика

Номер слайду 10

1940.16. VІІ - А. Гітлер підписав план операції «Морський лев», яка передбачала завоювання Англії. Повітряна війна над Великою Британією («битва за Англію») коштувала Німеччині приблизно 2 тис. літаків і життя 1 тис. досвідчених льотчиків. Можливостей здійснити масову висадку військ на Британські острови в Німеччини не було через нестачу плавучих засобів. Тоді Німеччина вдалася до повітряного наступу на англійські міста з метою примусити Велику Британію капітулювати. Наступ розпочався 15 серпня, а завершився пізньої осені. Англія вистояла, зазнавши значних матеріальних і людських втрат (понад 30 тис. осіб). Іншим серйозним випробуванням для Англії була боротьба за Атлантику. Країна отримувала водними шляхами 50 % стратегічної сировини й продовольства. Проте Німеччині не вдалося перерізати атлантичні комунікації. Завоювання Франції, Норвегії, Данії дало можливість Німеччині перейти в рішучий наступ. Вирішальну роль у цій боротьбі німецьке командування відводило лінкорам «Бісмарк», «Тірпіц» тощо. Проте вони зазнали поразки, не завдавши значних втрат Англії. Успішніше діяли німецькі підводні човни. Навесні 1941 р. для боротьби з англійськими конвоями німецькі підводники застосували тактику «вовчих зграй» (відкрита атака відразу декількох підводних човнів). Англійський флот зумів вистояти, а після вступу у війну США союзники поступово відновили контроль над Атлантикою.

Номер слайду 11

28 жовтня 1940 р. у ході «битви за Англію» Б. Муссоліні без узгодження з А. Гітлером розпочав наступ із території Албанії на Грецію, прагнучи реалізувати плани створення Середземноморської імперії. Грецький уряд оголосив загальну мобілізацію й звернувся по допомогу до Великої Британії. Англія була стурбована становищем у Єгипті й переживала не найкращі часи, але перекинула в Грецію та на острів Крит деякі сухопутні й авіаційні частини та надіслала на допомогу кілька кораблів. Італійський наступ дуже швидко здав позиції, і грецька армія, перейшовши в контрнаступ, відкинула італійські дивізії за кордон Албанії. Тим часом у листопаді 1940 р. англійські торпедоносці завдали вирішального удару італійському флоту, що перебував на головній військовоморській базі Італії Таранто. Італія відразу втратила три лінкори. Після погрому італійський флот більше не наважувався на активні дії, а Англія змогла утримати свої бази в Гібралтарі та на острові Мальта.1940 р. італійські війська розпочали воєнні дії проти англійських військ у Східній Африці. У липні італійська армія зайняла частину Кенії, ряд пунктів у Судані й захопила Британське Сомалі. Однак у Судані й Кенії італійцям не вдалося досягти успіху, і вони змушені були перейти до оборони.1940. 28. Х. - з боку Албанії на територію Греції вдерлися італійські війська.

Номер слайду 12

Президент Ф. Рузвельт одразу після початку Другої світової війни змінив законодавство щодо нейтралітету США на користь Англії. Спочатку було запроваджено принцип «кеш енд кері» («плати і вези»), який дозволяв закуповувати зброю в США та вивозити її на англійських суднах. У вересні 1940 р. було досягнуто домовленостей про передачу Англії 50 американських есмінців в обмін на отримання в оренду строком на 99 років військово-повітряних і військово-морських баз у Вест-Індії (Багамські острови, Ямайка, Карибські острови тощо), на Бермудських островах та Ньюфаундленді. Головні сили Італія кинула на захоплення Єгипту та Суецького каналу, сподіваючись встановити свій вплив на всьому Близькому Сході.1940.ІХ - Італійські війська завдали удару з Лівії (Кіренаїка, Триполітанія) у Єгипет і просунулися в глиб країни на 90 км, але були зупинені англійськими військами.1940. 9. ХІІ – англійська армія з Єгипту перейшла в наступ проти італійських військ в Лівії.1941. початок лютого - англійські війська оволоділи територією до Ель-Агейли. На початок 1941 року Німеччина переправила на допомогу Італії військовий корпус Е. Роммеля. Cash and Carry

Номер слайду 13

Проте втягуватися у війну на Балканах напередодні війни із СРСР він не бажав. У вирішенні цієї справи він поклався на дипломатію. Однак проанглійський переворот у Югославії поламав ці плани. У відповідь німецькі війська напали на Югославію («операція Маріта»). Спільно з ними діяли армії Болгарії, Угорщини та Італії. 17. ІV - Югославія підписала акт про капітуляцію. У січні 1941 р. А. Гітлер мав намір надати Б. Муссоліні допомогу в Греції. Лідер хорватських усташів А. Павелич оголосив про утворення Незалежної Хорватської держави (НХД), що згодом приєдналася до держав «осі».1941. 6. ІV - сили вермахту розпочали наступ проти сил Греції. Майже одночасно німецька армія завдала удару по Греції. Грецька армія капітулювала. Англійські війська, що перебували в Греції, відступили на Крит. Щоб оволодіти цим стратегічно важливим островом, 27 травня 1941 р. німецьке командування здійснило повітряно-десантну операцію. Обидві сторони зазнали значних втрат.1941. 9. ІV - грецька армія підписала акт про капітуляцію.

pptx
Додано
20 березня 2023
Переглядів
5172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку