Презентація. "Початок українського національного відродження. Формування сучасної української національної самосвідомості."

Про матеріал
Презентація для уроку в 9 класі. Також корисний матеріал для підготовки до НМТ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія України9 клас. Початок українського національного відродження. Формування сучасної української національної самосвідомості.

Номер слайду 2

Етапи українського національного відродження. Національне відродження – термін, що набув поширення в ХІХ ст., пробудження національної свідомості бездержавних народів Європи.

Номер слайду 3

Напрями суспільної думки: Польський напрямок. Об'єднував польських патріотів, що боролися за відновлення Речі Посполитої. Український напрямок. Об'єднував прихильників боротьби за права українського народу, за звільнення від імперського панування. Російський напрямок. Ототожнювався з представниками російського дворянства, які домагалися лібералізації імперських порядків. Вплив Вплив

Номер слайду 4

Початок українського національного відродження. Передумови.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Початок українського національного відродження. Передумови.

Номер слайду 7

Початок модерного українського національно-культурного руху дослідники пов’язують із публікацією Іваном Котляревським у 1798 р. своєї «Енеїди» — першого твору української літератури, написаного живою народною мовою, де уславлювалося козацтво.

Номер слайду 8

1805 р. Важливим осередком національного відродження стала Слобожанщина. У відкритому Харківському університеті досліджували народну культуру українців, що закладало підвалини у формування модерної української національної свідомості. Василь Каразін

Номер слайду 9

Поширюється праця історика Якова Марковича «Записки о Малороссии» (1793 р.) — справжня енциклопедія історії, мови, поезії, природи України.1818 р. — Олексій Павловський видав у Петербурзі «Грамматику малороссийскаго наречия...» — першу наукову граматику української мови.1819 р. — один із перших видавців української народної поезії М. Цертелєв опублікував у Петербурзі збірку «Опыт собрания старинных малороссийских песен».1833—1838 рр. — філолог й історик Ізмаїл Срезневський видав у Харкові «Український альманах» — збірку народних пісень і поезій, а невдовзі й шість випусків фольклорної й історико-літературної збірки «Запорожская старина».

Номер слайду 10

Активно долучився до українського національно-культурного відродження й Київський університет, заснований у 1834 р. Перший його ректор Михайло Максимович, відомий філолог та етнограф, видав три збірки українських пісень.

Номер слайду 11

Новгород-Сіверський автономістський гурток існував у 80-90-х роках XVIII ст. на території Чернігово-Сіверщини.Ідеологом новгород-сіверського середовища був Григорій Полетика, який є автором кількох праць, де викладено політичні погляди гуртківців. Висловлюючи думку представників козацької старшини, він відстоював автономний устрій Лівобережної України і права українського шляхетства. Але головними напрямами своєї діяльності гуртківці вважали створення і впровадження проектів освіти та культури, поширення праць з історії та етнографії України.

Номер слайду 12

1791 р. Таємна місія Василя Капніста у Берліні. Він вів переговори з представниками пруських урядових кіл, у тому числі з міністром закордонних справ (канцлером) Прусії Е.-Ф. Герцбергом про можливість надання допомоги українському національно-визвольному рухові у випадку відкритого збройного виступу проти російського самодержавства.

Номер слайду 13

«Історія Русів» Патріотичні погляди членів гуртка знайшли відображення на сторінках трактату «Історія русів», у якому подавалась картина минулого України до 1769 р. Уперше рукопис «Історії русів» знайдено в 1828 р. в маєтку князя Лобанова-Ростовського в селі Гринів Стародубського повіту на Чернігівщині. Місце, дата написання й автор цього твору залишаються не відомими до цього часу.

pptx
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку