Мета :- повторити і узагальнити матеріал з теми «Українська козацька держава», охарактеризувати побут та культуру козаків у вільний від походів час ( а саме звичаї та їжу);удосконалювати навички учнів у виокремленні потрібної інформації із джерела;виховувати почуття патріотизму, шанобливе ставлення до звичаїв та традицій українського народу.
Їжа козаків. Харчувалися козаки колективно, страву готували тричі на день у великих казанах. Варив їжу курінний кухар. Страви розливалися у ваганки (дерев’яні миски), напої наливали у коновки на які вішали михайлики (черпаки). Звичайно готували: саламаху – густо зварене на воді житнє борошно;тетерю – зварене на квасі пшоно; щербу – рідко зварене борошно на риб’ячій юшці. Риба була найголовнішим продуктом харчування – варена, сушена та в’ялена, вживали кав’яр – солену ікру. Мамалигу (кукурудзяну кашу) вживали з бринзою, пастромою. Хліб не пекли, а вживали пшеничні коржі – загреби.