Презентація "Початок Великого переселення народів. Падіння Західної Римської імперії"

Про матеріал
Презентація ""Початок Великого переселення народів та падіння Західної Римської імперії" створена для дистанційного опрацювання шестикласниками теми "Падіння Західної Римської імперії", а також для візуального сприйняття матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Початок Великого переселення народів. Падіння Західної Римської імперії. Опрацюйте § 49. Поміркуйте над питаннями презентації та параграфа

Номер слайду 2

Розгляньте карту.1. Визначте території, заселені варварськими народами в середині 4 ст. Якими були напрямки переселень варварів? 2. Знайдіть варварські королівства, що постали на території Західної Римської імперії на середину 5 ст., визначте їхнє місце розташування. 3. Від якого нового супротивника довелося боронити свої кордони римлянам від 70-х років 4 ст.? 4. Визначте місце розташування Боспорського царства, що існувало від 480 р. до н. е. 5. Які території належали давньослов’янським племенам наприкінці 5 ст.?

Номер слайду 3

У 70-ті роки 4 ст. зі степів Азії в Європу прийшли гуни.

Номер слайду 4

Перейшовши Дон і вдершись у Північне Причорномор’я, гуни знищили Боспорське царство та інші грецькі міста-колонії. Основна частина гунів осіла на Середньому Подунав’ї (сучасна Угорщина), де було створено гунську державу. У 435 р. її очолив Аттіла.

Номер слайду 5

Атілла

Номер слайду 6

Осілі землероби так боялися гунських вершників, що знімалися з місць, лише почувши звістку про їхнє наближення. Деякі європейські племена, зігнані з місць, де жили, почали переселятися, зрушуючи, у свою чергу, сусідів. Так гунська навала спричинила грандіозне пересування германців та інших племен і народів.

Номер слайду 7

Велике переселення народів - грандіозні переселення, що відбулися в Європі в 4-7 ст., у результаті чого почали формуватися народи та території, що визначають сучасну політичну карту Європи.

Номер слайду 8

Фактори, через які Західна імперія дедалі слабшалаповна залежність імператорів від германських військ та їхніх командирів, які фактично почали керувати усіма справами держави;союз римської знаті з германськими вождями;втеча до германців колонів, селян, рабів, які шукали захисту від сваволі держави і власних хазяїв.

Номер слайду 9

Битва при Адріанополі378 р.

Номер слайду 10

Варварські племена, які оселилися на території Західної Римської імперії, створювали свої власні держави. Їх називають варварськими королівствами. Перше королівство створили вестготи: у 418 р. в Південно-Західній Галлії зі столицею в Тулузі (пізніше влада вестготського правителя поширилася і на терени Піренейського півострова). Згодом на теренах Римської імперії виникли королівства вандалів - у Північній Африці, англів і саксів - у Британії, бургундів і франків - у Галлії.

Номер слайду 11

У 410 р. вестготи на чолі з Аларіхом захопили Рим

Номер слайду 12

Останнім римським імператором був 16-річний Ромул Августул. У 476 р. один з варварських вождів Одоакр усунув його від влади, відіслав знаки імператорської влади до Константинополя, а себе проголосив правителем Італії. Цей рік і вважають датою остаточного падіння Західної Римської імперії.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Слов’яни - велика група європейських народів. Усталений поділ слов’ян на східних (українці, білоруси, росіяни), західних (поляки, чехи, словаки, лужичани) і південних (болгари, македонці, хорвати, словенці, боснійці, чорногорці, серби).

Номер слайду 15

Поміркуйте. Які назви давніх слов’ян зберегли писемні джерела? На якій підставі вчені-археологи роблять висновок про належність археологічних пам’яток слов’янам?

Номер слайду 16

Велике переселення народів торкнулося й давніх слов’ян. Слов’яни - предки 15 сучасних європейських народів, у тому числі й українського, з’явилися протягом 2-1 тис. до н. е. на лісистих просторах від Вісли до Дніпра. Ці терени дослідники називають прабатьківщиною слов’ян.

Номер слайду 17

У середині 5 ст., позбувшись залежності від гунів, слов’яни рушили на землі Східної Римської імперії. Так почалося Велике розселення слов’ян, про яке Йордан сповіщав: «Тепер вони (слов’яни) бушують повсюди...».

Номер слайду 18

Велике розселення слов’ян - переселення слов’ян, що відбулося в Європі в другій половині 5-7 ст. під час Великого переселення народів, коли слов’янські племена з’явилися в Подунав’ї, у глибинних районах Балканського півострова - на півдні, на заході дійшли до Ельби та балтійського узбережжя; на північному сході заселили верхів’я Дону й Волги.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Богдан Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Січенко Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Конон Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
12 травня 2020
Переглядів
19097
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку