Презентація "Поділи Речі Посполитої"

Про матеріал
Презентація містить матеріал з історії України для учнів 8 класу. В роботі розкриваються три поділи Речі Посполитої у 2-й половині ХVІІІ ст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поділи Речі ПосполитоїІсторія України 8 клас. Презентацію підготувала вчитель СЗОШ № 12 м Хмельницького. Лапшина В. В.1772 р.1793р.1795 р.

Номер слайду 2

Назвіть відомі вам терміни

Номер слайду 3

Мета уроку:з’ясувати наслідки для подальшої долі українських земель поділів Речі Посполитої;скласти уявлення про розвиток західноукраїнських земель у другій половині XVIII ст.; сприяти формуванню аналітичного мислення на основі особистого усвідомлення минулого; виховувати почуття гідності та поваги до минулого своєї Батьківщини.

Номер слайду 4

Завдання уроку :визначити, коли відбулися Три поділи Речі Посполитої які наслідки вони мали для становища України;дізнатися про основні поняття уроку та записати їх у словнички;навчитися узагальнювати самостійно вивчений матеріал.

Номер слайду 5

Очікувані результати : Після уроку учні зможуть:називати хронологічні рамки поділів Речі Посполитої;показувати на карті територіальні зміни, що відбулися внаслідок трьох поділів Речі Посполитої;.записати у зошиті основні поняття теми.   

Номер слайду 6

Поділи Речі Посполитої{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Дата. Австрія. Пруссія. Росія. Перший поділ 1772 р. Відійшли території на південь і схід від Кракова, Галичину, частину території Волинського і Подільського воєводств. Поширила свою владу на Північно-Західну Польщу з Гданськом. Отримала східні Білоруські землі з Полоцьком і Вітебськом. Другий поділ 1793 р. Забрала собі західні польські землі з Познанню. Відійшла Правобережна Україна, а також центральні білоруські землі з Мінськом. Другий поділ 1795 р. Захопила Краків і Люблін із прилеглими територіями. Отримала решту польських територій з Варшавою. Приєднана Волинь, Західна Білорусія та Литва

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Поділи Речі Посполитої та українські земліКатерина ІІ сприяла тому, що польський трон посів її ставленик Станіслав Август. Імператриця висунула перед ним вимогу зрівняти в правах православних і католиків. Король погодився. Поляки повстали проти російського втручання в справи своєї країни. У відповідь Росія, Пруссія і Австрія підписали в 1772 р. договір про перший поділ Речі Посполитої. Австрія отримала Західну Україну, Пруссія - частину польського Помор’я, Росія - частину Білорусії.

Номер слайду 9

Другий поділ Речі ПосполитоїВтративши чимало земель, Річ Посполита намагалася врятувати те, що вдалося зберегти. У країні проводилися прогресивні реформи, почалося економічне піднесення, поширилися ідеї Просвітництва. Польський сейм прийняв конституцію, яка ліквідувала унію Польщі й Литви, посилила владу короля. Противники реформ кинулися за підтримкою до Петербурга, армія Катерини вторглася у Річ Посполиту. У 1793 р., після короткої війни з Росією, відбувся другий поділ Речі Посполитої. Росія отримала Правобережну Україну і центральні області Білорусії з містом Мінськом, до Пруссії відійшла вся Західна Польща.

Номер слайду 10

Третій поділ Речі ПосполитоїВідчайдушну спробу врятувати державу здійснив Тадеуш Костюшко. Повстання, яке він підняв, російські каральні війська утопли в ріках крові. У 1795 р. Росія, Австрія і Пруссія підписали договір про її третій поділ. Австрія захопила південні області країни, Пруссія - її центральну частину з Варшавою, до Росії відійшли Литва, Західна Білорусія і Волинь. Польська держава зникла з європейської карти, її просто поділили між собою монархи трьох країн.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Правобережна Україна наприкінці XVIII ст. Волинська губернія Київська губернія Подільська губернія

Номер слайду 14

Українські губернії станом на 1796 рік. Волинська губернія (Новоград-Волинський)Київська губернія (Київ)Курська губернія (Курськ) — частково. Мінська губернія (Мінськ) — частково. Новоросійська губернія (Новоросійськ (Дніпро))Подільська губернія (Кам'янець-Подільський)Слобідсько-Українська губернія (Харків)Малоросійська губернія (Чернігів)

Номер слайду 15

У другій половині XVIII ст. Галичина, Буковина опинилися під владою Австрійських Габсбургів. Закарпаття потрапило під їхню владу ще в 1711 р.

Номер слайду 16

Західна Україна. Східна Галичина. Буковина. Закарпаття. Входила до складу Польщі. У 1772 р. після першого поділу Речі Посполитої відійшла до Австрії. До 1774 р. входила до складу Молдовськогокнязівства, яке перебувалопід протекторатом Туреччини. Входило до складу Трансільванії (Семиграддя), що перебувало під протекторатом Туреччини. З 1687 р. внаслідок австрійсько-турецької війни відійшло до Австрії.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Рефлексія. Сенкан – це вірш, що складається з п’яти рядків. Слово »сенкан» походить від французького слова «п’ять» і означає вірш у п’ять рядків. Перший рядок – тема (іменник). Другий – опис теми (два прикметники). Третій – називає дію, пов’язану з темою, складається з трьох дієслів. Четвертий рядок – фраза, переважно з 4-х слів, висловлює ставлення до теми, почуття. Останній рядок – одне слово – синонім до слова(теми), ніби висновок вірша.

Номер слайду 19

Сенкан1. Країна.2. Розділена, розорена.3. Застерігає, навчає, попереджає.4. Поділи Речі Посполитої між державами.5. Зникнення країни

Номер слайду 20

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Коноваленко Юлiя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Табунова Людмила Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Петренко Світлана Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
7 травня 2020
Переглядів
25602
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку