Презентація "Подільський соловей" ( Присвячено Соломії Крушельницькій)

Про матеріал
Презентація" Подільський соловей" ( Присвячено Соломії Крушельницькій). Урок літератури рідного краю. Літературно- мистецьке життя Тернопільщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Подільський Соловей» Присвячено С. Крушельницькій

Номер слайду 2

« … ДЕ ПРОХОДИТЬ с. Крушильницька «квітнуть троянди й співають солов'ї» Д. Кардуччі.

Номер слайду 3

Світ дитинства соломійки «Я родилася на Поділлі, підростала в Тисові коло Болехова, а доростала таки на Поділлі, в Білі, коло Тернополя», - писала С. Крушильницька до М. Павлика в листі від 23 лютого1894 року.23 вересня 1872 року в мальовничому селі Білявинцях, що біля Бучача, у Амвросія та Теодори Крушельницьких народилася четверта дитина…Першими вчителями та порадниками для Соломії були батько і мати. В колі сім'ї дівчинка знайомиться з творами українських композиторів, зокрема М. Лисенка.

Номер слайду 4

«…Яким шляхом іти…?»Основи музичної підготовки отримала в Тернопільській гімназії в якій здавала іспити екстерном.1891р. – вступ до Львівської консерваторії. « Має всі дані, щоб стати окрасою навіть першорядної сцени. Обширний, дзвінкий і дуже симпатичний голос. Звук її мецосопрано, освіта музична, високе почуття краси, сценічна постава, словом, всі прикмети, якими обдарувала її природа, заповідають їй в артистичному світі найкращу будучність»., - Оцінка молодої співачки керівництвом консерваторії .

Номер слайду 5

Невтомна праця - кредо майбутньої співачки. Соломія усвідомила, що чим більше буде вчитися, тим кращі стануть її успіхи. Своїм талантом і глибоко- поетичною натурою співачка підкорила світ. Але для неї великою радістю і громадським обовязком були благодійні концерти в рідному краї. Краків, Львів, Одеса, Тернопіль …

Номер слайду 6

До вершин світової слави Наприкінці 1890-х років с лава долинула за океан. Співачка отримує запрошення у столицю Чилі – Сантьяго. П'ять місяців тривали її виступи, удостоїлася найбільших почестей. Далі – Варшавська опера. На все життя запам'ятався вівторок 14 березня 1899 року, після вистави під оплески їй було вручено великий срібний лавровий вінок і подарунки. У її творчому доробку було 55 опер. Петербург, Париж, Неаполь…

Номер слайду 7

«А серце рветься в Україну». Але навіть роззолочені знамениті театри не змогли заступити перед нею її бідного села, рідного краю. Спочатку помер її чоловік , а потім Соломія переїхала в Україну і зупинилась у Львові. А далі війна . Під час окупації сімя Крушельницької майже голодувала. Після війни Крушельницька стала професором у Львівській консерваторії.

Номер слайду 8

«Лебедина пісня» артистки. Коли співачці виповнилося 77 у Львові прозвучала її «Лебедина пісня». Її голос звучав так молодо, свіжо і прекрасно, але важка недуга скувала тіло. Серце перестало битися 16 листопада 1952 року. Вічний спочинок Соломія знайшла на Личаківському кладовищі у Львові.

pptx
Додано
27 листопада 2022
Переглядів
146
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку