Презентація "Подорожуємо Африкою"

Про матеріал
Цікава змістовна презентація про найспекотніший материк на планеті Земля. Тут ви знайдете стислу розповідь про географічне розташування, особливості клімату, рекорди рослинного та тваринного світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож Африкою

Номер слайду 2

Сьогодні хочу запропонувати вам подорож Африкою. Адже Африка - це цікавий, дивовижний континент, який зберігає чимало таємниць і загадок. Край безкрайніх саван і жарких пустель, колиска дикої незайманої природи і людства.

Номер слайду 3

Африка є другим за величиною континентом, і її площа складає близько 22 % всієї території, яку займає суша. Включаючи спірну територію західної Сахари і прилеглі острівні держави, в Африці налічується 54 країни.

Номер слайду 4

Африка розташована найбільш централізовано по відношенню до світової системи координат. Її перетинає і нульовий меридіан (0 градусів довготи) і екватор (0 градусів широти). Отже екватор перетинає континент майже посередині, саме тому це найспекотніше місце на планеті. Але незважаючи на це, в Африці дуже велика різниця в перепаді температури. Удень на камінні можна смажити яйця, а вночі може замерзнути вода.

Номер слайду 5

Є кілька гіпотез, що стосуються походженням слова Африка, але більшість етимологів схиляються до того, що перша частина цього слова «Афри» - це назва племені, яке жило у Північній Африці, біля Карфагена в 3 столітті до нашої ери. А «-ка» є латинським суфіксом, що позначає «країна», «земля». До першого століття нашої ери Африку розділяли на три частини: Єгипет, Лівія і Ефіопія. Назва Ефіопія відносилася і до решти континенту, яка перебувала південніше пустелі Сахара.

Номер слайду 6

Нігерія є найбільш населеною країною в Африці, населення якої складає до 145 мільйонів чоловік. У другій за населеністю країні, Єгипті, живе більше 76 мільйонів чоловік. Найбільш населеним містом Африки є Каїр, столиця Єгипту. На території цього мегаполісу проживає близько 17 мільйонів чоловік. Найбільша країна Африки - це Судан. Її повна територія становить 2,5 мільйона км². Найменшою країною Африки вважають Сейшельські острови, територія яких складає всього 453 км².

Номер слайду 7

В даний час населення Африки становить близько мільярда людей. За останні сорок років тут стався справжній демографічний вибух, і тому середній вік населення на цьому континенті порівняно невисокий. У багатьох державах Африки половина населення не досягла ще віку 25 років. Хоча населення Африки становить близько 16 % відсотків світового населення, на чверті мов, що існують на планеті, розмовляють тільки в Африці.

Номер слайду 8

Найбільш поширено в Африці є арабська мова, вона представлена різними діалектами. 170 мільйонів людей, що говорять цією мовою, живуть в основному в Північній Африці. Крім арабської, на континенті говорять ще 2000-ми мов. Найпоширеніші з них: англійська, сухалі, французька, хауса.

Номер слайду 9

У північній частині знаходиться найбільша пустеля світу – Сахара, яка займає більшу територію, ніж вся континентальна частина США. Континент омивають два океани (Індійський та Атлантичний) і два моря (Середземне і Червоне).

Номер слайду 10

Через Африку протікає друга світі за довжиною річка Ніл, протяжність якої становить 6650 кілометрів.

Номер слайду 11

Африканське озеро Вікторія є другим за величиною прісноводним озером у світі, розкинувшись на території 69490 квадратних кілометрів.

Номер слайду 12

Африка є найбіднішим континентом, незважаючи на багаті природні ресурси. У середньому бідна людина з неарабської частини Африки живе на 70 центів в день.

Номер слайду 13

Найбільш древньою цивілізацією, яка зародилася в Африці була держава фараонів в стародавньому Єгипті. Вона почалася приблизно за 4500 років до нашої ери і закінчилася в 343 році до Різдва Христового.

Номер слайду 14

Єгипет насьогодні є найпривабливішою для туристів країною Африки в основному через свої піраміди. Але мало хто знає, що в Судані розташовано 223 власних піраміди, що в два рази більше, ніж у Єгипті. Вони менші ніж їх єгипетські «суперники», тому й не настільки популярні.

Номер слайду 15

Центральна частина східної Африки вважається багатьма вченими місцем походження як людей, так і людиноподібних мавп. Найбільш ранні останки виду Homo sapiens були знайдені в Ефіопії, і їх приблизний вік оцінюється в 200 тисяч років. Англійський вчений Чарльз Дарвін, був першим, хто припустив, що предки людських істот походять з Африки. Проте, упередження до мешканців цього континенту змушувало багатьох людей на Заході противитися цій ідеї аж до 20 століття.

Номер слайду 16

У 1974 році в Ефіопії недалеко від Хадара був знайдений скелет «Люсі», яка жила приблизно 3,2 мільйона років тому, людиноподібна істота, яку визначили як загального предка людства. У 1979 році в Танзанії, в регіоні Кибиш, були знайдені найдавніші відбитки ніг людини. Ці два відкриття стали незаперечним доказом, того, що людство зародилося в північно-східній Африці.

Номер слайду 17

Природа Африки

Номер слайду 18

Чотири з п'яти найбільш швидконогих видів тварин живуть в Африці: Гепард, антилопа гну, лев і антилопа Томпсона. Всі вони можуть бігати зі швидкістю більше 80 км/год, а гепард може розвинути швидкість до 112 км/год.

Номер слайду 19

Лев

Номер слайду 20

Гепард

Номер слайду 21

Леопард

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Слон

Номер слайду 24

Носоріг

Номер слайду 25

Бегемот

Номер слайду 26

Гієна

Номер слайду 27

Антилопа гну

Номер слайду 28

Антилопа Томпсона

Номер слайду 29

Буйвіл

Номер слайду 30

Зебра

Номер слайду 31

Жираф

Номер слайду 32

Мавпи

Номер слайду 33

Жирафи

Номер слайду 34

Верблюд

Номер слайду 35

Африканський страус

Номер слайду 36

Фламінго

Номер слайду 37

Баобаб

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. яковина юрій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лозицька Світлана Петрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 квітня 2019
Переглядів
5136
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку