Презентація "Подвоєння букв на позначення збігу приголосних"

Про матеріал
Презентація містить схеми, які допоможуть швидше запам'ятати навчальний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подвоєння букв на позначення збігу приголосних

Номер слайду 2

Подвоєння букв на позначення збігу приголосних Подвоєння приголосних виникає Внаслідок збігу однакових приголосних на межі морфем ( префікса і кореня, кореня і суфікса: безземельний, сонний); у складних словах: юннат, міськком. У прикметникових наголошених суфіксах –енн(ий), -анн(ий), -янн(ий): несказанний, незрівнянний. Увага: буква Н не подвоюється у дієприкметникових суфіксах –ен, -ан (вони ненаголошені) та утворених від них прислівниках: несказаний, неоцінений. Пам’ятай: дві букви для передачі подвоєння приголосних пишемо при збігу однакових приголосних:

Номер слайду 3

1. Префікса й кореня українських слів, а також слів іншомовного походження, якщо існує споріднене слово без префікса або з іншим префіксом Віддати, безземельний, ввечері, оббити, інновація (новація), іннервація (нерв), ірраціональний. Але анотація (від notalio), ірригація (від irrigatio, тут ir – частина кореня) 2. Кінця першої частини та початку другої частини складноскорочених слів Заввідділом, юннат, військкомат 3. Кореня або основи на –н (-нь) і суфіксів –н-, -ник-, -ниц(я) Туманність, письменниця, цінник 4. Основи дієслова минулого часу на –с і постфікса -ся Розрісся, нісся 5. У словах ссати ( і похідних від нього) та бовваніти Ссавці, виссати, бовваніє

Номер слайду 4

Подвоєння приголосних внаслідок їх подовження Приголосні Д,Т,З,С,Л,Н,Ж,Ш,Ц,Ч в корені слова подовжуються( а на письмі позначаються двома літерами), коли вони стоять після голосного: Перед Я, Ю, Є, Ї і усіх відмінках іменників середнього роду ІІ відміни ( крім родового множини з нульовим закінченням), а також у похідних словах: волосся, багаття, життєвий, знаряддя. Але: знарядь, сторіч. Перед Я, Ю, І та Е в усіх відмінках деяких іменників чоловічого та жіночого роду І відміни ( крім родового множини із закінченням -ей): суддя, суддею, статтею. Перед Ю в орудному відмінку іменників жіночого роду однини ІІІ відміни, якщо в називному відмінку основа закінчується на один м’який чи шиплячий приголосний: сіллю, тушшю, зеленню. Але радістю, щирість. верф’ю. Перед Я в прислівниках: навмання, зрання, спросоння. Перед Ю, Є у формах теперішнього часу дієслова лити: ллю, ллєш, а також похідних: виллю, наллю та ін.

ppt
Додано
24 листопада 2023
Переглядів
163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку