Презентація " Поети з мого життя..." до уроків літератури рідного краю

Про матеріал
За що люблю поезію наших земляків, так це за те, що можу особисто поспілкуватися із сучасниками, або усвідомлювати, що ходжу тими ж вулицями і стежками, що й видатні люди Олександрівщини. Презентація про людей, яких знаю особисто і ціную їхню творчість! Матеріал розрахований на учнів 5-8 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література рідного краю. ОЛЕКСАНДРІВЩИНА“ Поети з мого життя…”Підготувала вчитель української мови і літератури. Ульянич Валерія Борисівна

Номер слайду 2

Поезія для мене - це ще один спосіб існування й самовираження. Це можливість висловити свої почуття і переживання та донести їх до інших. "Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі" (Ліна Костенко).  Поезія - це одна із тих небагатьох речей, які здатні змінювати світ. Часто поезія - це сповідь, молитва, порада. Так чи інакше, це крик або шепіт душі, це така собі містика, бо автор від чуває певний зв'язок із надприродним, божественним. 

Номер слайду 3

За що люблю поезію наших земляків, так це за те, що можу особисто поспілкуватися із сучасниками, або усвідомлювати, що ходжу тими ж вулицями і стежками, що й видатні люди Олександрівщини. Презентація про людей, яких знаю особисто і ціную їхню творчість!

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Шпирко Оксана Леонідівна ШПИРКО Оксана Леонідівна (21.07.1970, с. Новоградівка Бобринецького району Кіровоградської області) – поетеса.    Через рік після народження разом з батьками переїхала в село Седнівку Устинівського району Кіровоградської області. Тут минуло її дитинство, шкільні роки. Закінчила педагогічний факультет Кіровоградського державного педагогічного інституту імені О. С. Пушкіна (1991). За розподілом поїхала працювати в село Ганно-Леонтовичеве Устинівського району, де до 1996 викладала українську мову і літературу. З 1996 мешкає в смт Олександрівці, займається підприємницькою діяльністю. Вірші почала писати у 1993 році.

Номер слайду 6

Перший вірш був надрукований у районній газеті „Трудівник Устинівщини». Твори друкувались у газетах «Література та життя» (Київ), „Трудівник Устинівщини» (смт Устинівка), „Честь хлібороба» (м. Бобринець), „Олександрівський вісник» та «Вперед» (смт Олександрівка), обласній газеті „Кіровоградська правда». Авторка книг «До моєї душі на гостини» та «Не плачь над розами любимого» (2007), «Іду на «ти» (2008), «Поезії» (2010).

Номер слайду 7

Твори вміщені у колективних збірках «Созвездие лиры» та «Чотири долі» (2008), альманахах «Літературна Кіровоградщина» (2009, 2010, 2011). Член Конгресу літераторів України (з 2008), Кіровоградського обласного літературного об’єднання «Степ». Голова Кіровоградської обласної організації Конгресу літераторів України, Олександрівського районного літературно-мистецького об’єднання «Крила». Лауреат обласної літературної премії «Сокіл степів» за 2010 рік.

Номер слайду 8

Купчинська Наталя Карапетівна. КУПЧИНСЬКА Наталія Карапетівна (03.05.1955, с. Китайгород) — поетеса. Закінчила Харківський інститут культури (1998). Працювала в Олександрівській районній бібліотеці для дорослих.  Друкувалася в періодиці, колективних збірках. Авторка поетичних збірок "Осінній зорепад" (1993), "Весь світ в тобі люблю" (1998), “Щастя мені до лиця” (2003).

Номер слайду 9

Горяна Уляна ГОРЯНА Уляна (Сіра Валентина Миколаївна; 14.08.1960, с. Нижчі Верещаки) – поет, прозаїк.    Закінчила Кіровоградський технікум радянської торгівлі. Працювала у закладах торгівлі. Твори друкувались у газетах «Кіровоградська правда», «Діалог», «Сільський вісник» (Кіровоград), «Вперед» (Олександрівка), «Наша дача» (Донецьк). Авторка поетичної збірки «Перегорни тишу» (2011). Член Конгресу літераторів України (2011), Олександрівського районного літературно-мистецького об’єднання «Крила».

Номер слайду 10

Шевченко Віктор Данилович. ШЕВЧЕНКО Віктор Данилович (16.01.1960, Новосибірська область, Російська Федерація) – поет, прозаїк, гуморист, самодіяльний композитор, працівник культури. З середини 1970-х мешкає у Олександрівському районі. Закінчив Олександрійське училище культури та Київський державний інститут культури. Майже вся трудова діяльність – у галузі культури. Нині працює режисером народного аматорського театру Олександрівського районного будинку культури.

Номер слайду 11

Основне захоплення – сцена. Тричі одержував дипломи за кращу чоловічу роль за підсумками обласного огляду-конкурсу «Театральна весна Кіровоградщини», дипломант Всеукраїнського конкурсу читців. Різножанрові твори друкувались у газетах «Кіровоградська правда», районних газетах «Вперед», «Лісовими стежками», журналі «Світ лісу». Член Конгресу літераторів України (з 2011), обласного літоб’єднання «Степ», Олександрівського районного літературно-мистецького об’єднання «Крила». Лауреат обласної літературної премії «Сокіл степів» за 2010 рік.

Номер слайду 12

Ульянич Валерія Борисівна. УЛЬЯНИЧ Валерія Борисівна (02.04.1978, смт Нова Прага Олександрійського району Кіровоградської області) – поетеса, педагог. Закінчила Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка на філологічний факультет (2000) за спеціальністю вчитель української мови і літератури. З 2002 розпочала педагогічну роботу в Красносільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів на посаді педагога-організатора.

Номер слайду 13

Зараз працює вчителем української мови та літератури, музики у цій же школі. Писати вірші почала ще в школі. В університеті відвідувала літературний гурток «Обрій», яким керував професор Василь Марко. Вірші друкувались у журналі «Степ», «Кіровоградська правда», «Україна-Центр» (Кіровоград), газеті «Вперед» (Олександрівка). Член Кіровоградського обласного літературного об’єднання «Степ» (з 1996), Конгресу літераторів України (з 2011), Олександрівського районного літературно-мистецького об’єднання «Крила».

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Терпак Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 травня 2020
Переглядів
1672
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку