Презентація "Погляд на героя-шахрая українського та казахського народів"

Про матеріал
Надається Презентація із планом написання проектної роботи "Погляд на героя-шахрая українського та казахського народів" з актуальністю, гіпотезою, метою дослідження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Погляд на героя-шахрая українського та казахського народів.

Номер слайду 2

Актуальність обумовлена недостатньою розробленістю в сучасній науковій літературі теми впливу національних фольклорних традицій на сучасну культурну практику.

Номер слайду 3

Предметом дослідження є національні особливості, мрії, ідеали народу, особливості і умови формування їх легенд. Гіпотеза: можна прослідкувати схожості в створенні образу національного героя різних народів.

Номер слайду 4

Мета — дослідити ставлення народу до народного героя українських та казахських легенд. Для досягнення мети потрібне рішення наступних завдань:1. визначити поняття соціально-побутова казка, виявити його жанрові особливості, місце у фольклорі;2. дослідити зображення образу шахрая в народних казках;3. розглянути мрії, ідеали національного героя і інші базові характеристики казок;4. з'ясувати, як формується національний фольклор і як він впливає на сучасне життя народів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Наукова новизна — аналіз образів фольклорних героїв, що не є спорідненими етнічних груп, зіставлення виявлених в ході дослідження характерних ознак; встановлення впливу народного фольклору на формування сучасного менталітету і системи життєвих поглядів даних народів; вивчення раніше недостатньо дослідженого образу шахрая в системі фольклору.

Номер слайду 8

Висновки:1. Українська народна оповідальна творчість, зберігаючи характерні національні риси, водночас виразно тяжіє до загальносвітової фольклорної традиції, перегукується з нею. Розвиваючись протягом тривалого часу, вона постійно збагачувалась, засвоюючи кращі здобутки місцевих традиції та активно взаємодіючи з казками інших народів.2. В народних казках передається з покоління в покоління мудрість народу, усе, що є вартим уваги нащадків, життєвий досвід, мрії народу, його почуття. У казках також знайшли відображення важливі історичні події. Одні казки виховували любов до рідної землі, рідної домівки, рідної матері, інші до народу і Батьківщини в цілому. Є також гумористичні і сатиричні твори, які не мають педагогічного характеру. Але незважаючи на те, що різні групи казок відрізняються темами і формою, ідеї у них подібні. Усі вони прославляють мудрих, хоробрих та кмітливих і засуджують зрадливих, ледачих і підступних.

Номер слайду 9

3. Українська народна соціально-побутова казка упродовж тривалого розвитку увібрала в себе елементи поглядів та уявлень народу на різні суспільні явища, зазнала впливів перекладної християнської та світської європейської літератур, скристалізувавши оригінальне народне світобачення, своєрідне ставлення до життя, розуміння моралі. 4. Важливу функціональну роль виконують прийоми контрасту, антитези, гіперболи, ретардації — акцентуючи на несподіваності розв’язки. Багато казок побудовано у формі діалогів.

pptx
Додано
31 травня 2020
Переглядів
470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку