Презентація."Походи монголів на Русь. Золота Орда".

Про матеріал

Мета уроку: - розкрити особливості організації військових походів монголів на Русь у XIII ст. і причини їхніх перших успіхів;

- познайомити учнів з причинами поразки русько-половецьких військ на р. Калка;

- розширити знання учнів з вивченої теми за допомогою використання історичних джерел;

- засвоїти основні поняття та хронологію;

- формувати вміння робити аналіз історичних текстів;

- виховувати в учнів толерантне ставлення до різних оцінок історичних подій та осіб, повагу до героїчного минулого.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема:Утворення Галицько – Волинської держави. Роман Мстиславович План опитування домашнього завдання: 1) Хто і коли об’єднав Галицьке і Волинське князівство в єдину Галицько- Волинську державу? 2). Поясніть, чому бояри в Галичині мали сильні позиції? 3). Охарактеризуйте зовнішню і внутрішню політику князя Романа ? 4. Робота с документом.

Номер слайду 2

1.У зв’язку з чим Роман Мстиславич застосовував своє улюблене прислів’я : «Не передушивши бджіл, не поласуєш медом»? Що князь мав на увазі? 2. Прочитайте уривок з історичного джерела та виконайте завдання. «Із Галицько – Волинського літопису»: « Він (Роман) бо кинувся був на поганих, як той лев, сердитий же був, як той рись, і губив їх, як той крокодил, і переходив землю їх, як той орел, а хоробрий був, як той тур, бо він ревно наслідував предка свого Мономаха, що погубив поганих з ізраїльтян, тобто половців…» 1). Як наведений уривок характеризує князя Романа?

Номер слайду 3

На сторінці з давнього літопису були записані назви трьох кочових народів, які нападали на Київську Русь. Але з часом деякі літери стерлися. Відновіть втрачене. _ЕЧЕ_ІГ И П_Л_В_І М_Н_О_И

Номер слайду 4

Тема:Походи монголів на Русь. Золота Орда. « Монголи промайнули над Руссю подібно до хмари сарани, подібно до урагану, крушачи усе, що зустрічалося на їхньому шляху, руйнуючи села і міста». О.І.Герцен

Номер слайду 5

Мета уроку: розкрити особливості організації військових походів монголів на Русь у XIII ст. і причини їхніх перших успіхів; познайомити учнів з причинами поразки русько-половецьких військ на р. Калка; розширити знання учнів з вивченої теми за допомогою використання історичних джерел; засвоїти основні поняття та хронологію; формувати вміння робити аналіз історичних текстів, виховувати в учнів толерантне ставлення до різних оцінок історичних подій та осіб, повагу до героїчного минулого.

Номер слайду 6

Завдання уроку: Ознайомитися з небезпечним сусідом руської держави – монголо – татарами, і з’ясувати чому у боротьбі с монголами руські князі зазнали поразки.

Номер слайду 7

План уроку: 1. Створення монгольської держави. 2. Битва на Калці. 3. Похід Батия на Русь. 4. Встановлення монголо – татарського іга.

Номер слайду 8

Домашнє завдання: 1) Опрацювати параграф § 17 (п.4) та § 18. 2) Опрацювати конспект, документ на ст.126. 3) Складіть і запишіть у зошиті складний план розповіді на тему: «Наслідки монгольської навали».

Номер слайду 9

Нові поняття Золота Орда — татарська держава, яка існувала в ХІІІ-XV ст. на території Середньої Азії та Східної Європи. Ярлик – грамота хана, що давала право на князювання. Ярмо – встановлення монголо - татарського іга (тяжкого гніту) над руськими землями. Баскак – намісник хана Золотої Орди в підвладних країнах, котрий проводив облік населення й збирав данину.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

У 1206 р.у на загальному з’їзді монгольскої знаті (курултаї), Темуджин був проголошений Чингісханом – Великим ханом. Створив сильну армію, Чингісхан розпочав завоювання світа. В короткі проміжки часу були захоплені Північний Китай, Середня Азія, Іран і Кавказ. 1204

Номер слайду 12

Золота Орда — татарська держава, яка існувала в ХІІІ-XV ст. на території Середньої Азії та Східної Європи.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Причини вдалих походів монголів I група Чітка структура монгольського війська Єдине командування Сувора дисципліна Колективна відповідальність за поведінку під час бою Своя тактика ведення бою

Номер слайду 15

31 травня 1223р.- битва на річці Калка між монголо – татарами та русько – половецьким військом.

Номер слайду 16

БИТВА НА КАЛЦІ

Номер слайду 17

Поразка на річці Калці

Номер слайду 18

Причини поразки Київської Русі у битві с монголо – татарами на річці Калка II група Феодальна роздробленність Русі. Відсутність єдиного командування. У руських князів не було згоди та єдинства. Незлагодженність дій руських князів і половців.

Номер слайду 19

Для успішной боротьби с монголо – татарами необхідно було об’єднання всіх сил Русі!!!!!!! Висновок:

Номер слайду 20

Хан Батий – онук Чингісхана

Номер слайду 21

1240р. – оборона Києва від монголо – татар.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Захист Києва, що тривав 93 доби, є символом волелюбності й незламності духу руського народу.

Номер слайду 25

Наслідки монгольської навали: - Призначення ханами в князівства своїх повноважних представників та збирачів податків – баскаків. - Виплата населенням Русі податків на користь монголо- татар. - Утручання ханів у внутрішні справи князівств, у князівські усобиці . - Періодичні набіги татар на українські землі, пограбування та руйнації. - Нав’язування мови та релігії завойовників.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Історичний диктант. 1. Войовничі племена, які прийшли з азійських степів на українські землі в XIII ст., — це ...  2. Військо монголо-татар — це ...  3. Правителі монголо-татарських племен мали титул ...  4. Могутній правитель монголо-татар, перший великий хан це ...  5. Перша зустріч русичів із монголо-татарами відбулася ...  6. Онук Чинґісхана, який розорив багато руських міст,— це …  7. Вторгнення монголів у Галицько-Волинське князівство … році. 8.Держава, яка виникла внаслідок завойовницьких похо-дів хана Батия,— це ...  9. Обороною Києва керував ...  10. Збирачі данини на українських землях — це ...  11. Документ на право управління підвладними землями, який видавали татари руським князям, — це ...  12. Київ було захоплено в … році.

Номер слайду 29

«Присягайте, що Вкраїну будете любити. Що віллєте в неї силу, щоб розвеселити. Щоб козацькому роду не було переводу Присягаймо на вірність Вітчизні й народу!»

Номер слайду 30

Домашнє завдання: 1) Опрацювати параграф § 17 (п.4) та § 18. 2) Опрацювати конспект, документ на ст.126. 3) Складіть і запишіть у зошиті складний план розповіді на тему: «Наслідки монгольської навали».

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Поповчак Анна Вікторівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Медун Аліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 червня 2018
Переглядів
8764
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку