Презентація.Походження слов`янських народів. Господарство та суспільство слов’ян.

Про матеріал
Розглянуто основні концепції походження слов`янських народів, господарство та суспільство слов’ян, а також стародавні вірування слов`янського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Прадавні слов’яни Походження перших слов’ян і досі викликають суперечки, проте найбільш вірогідним здається їх виокремлення із автохтонного індоєвропейського населення Східної Європи.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Розселення східнослов’янських племінних союзів:  На території сучасної України  -  поляни (р. Дніпро, Київщина),  -сіверяни (р. Десна, Чернігівщина), -  деревляни -(Полісся, рр. Прип’ять, Тетерев), дуліби та волиняни (Волинь) , - білі хорвати (Карпати), уличі та тиверці (рр. Південний Буг, Дністер). На території сучасної Білорусія – дреговичі (драгва – болото), полочани (р. Полота) На території сучасної Росія – ільменські словени (р. Волхов, Новгород), в’ятичі (р. В’ятка), кривичі, радимичі)

Номер слайду 7

Номер слайду 8

У VI ст. стають відомими перші слов’янські племена: анти, венеди та склавини з Подніпров’я, берегів Вісли та Подунав’я відповідно. Велике переселення слов’ян - розселення слов’янських племен із їхньої прабатьківщини, розташованої між Дніпром і Віслою, на сусідні землі в V-VII ст. Розвиток перших слов’янських племен проходить під знаком Великого переселення народів: готи оселилися в Причорномор’ї, ідучи з Прибалтики. Вони розділяються на ост- та вестготів у залежності від місця осілості. У 375 році були підкорені та витіснені гунами; гуни створили могутню військову державу від Карпат до Дону з відомим Аттілою на чолі. Після його смерті у 451 р. це утворення стрімко втрачає вплив, що дає вільно дихати слов’янам.

Номер слайду 9

. Східні слов’яни були переважно землеробами з прототипом приватної власності на орну землю сімей, що її обробляють. Сім’ї об’єднуються в сусідські територіальні общини. Зароджується феодальний стан через помітне майнове розшарування населення. Ремесло відокремлюється від сільського господарства і розпадається на залізообробне, гончарне, ювелірне тощо. Ковальство виокремлюється в самостійну професію. Торгівля набуває міжнародного масштабу

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Вірування стародавніх слов`ян

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Boiko Vadim
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
8 травня 2020
Переглядів
12912
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку