Презентація. Походження, властивості, виробництво вовни

Про матеріал
Натуральними волокнами тваринного походження, вовна. Розрізняти волокна за проходженням, будовою, типом та складом, властивості волокон.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Цих тварин розводять для отримання вовни Верблюд Верблюжа WK Camel Властивості: дуже тепла, міцна, легка, з прекрасними теплоізоляційними властивостями, не дозволяє потіти, не електризується, гіпоалергенна, практично не скачується. Недоліки: коштує досить дорого.

Номер слайду 3

Вівцебик Властивості: не збігається у воді за жодної температури, міцніша за овечу вовну та у вісім разів тепліший за неї, м'якша за кашемір. Вівцебиків розводять на Алясці і в горах Середньої Азії Ківіют, так називається вовна вівцебика, вона в 7-8 раз м’якіша і тепліша від кашеміру

Номер слайду 4

WO Wool Merino Вовна Меринос Вівця Меринос Властивості: дуже тонка, пружна, не подразнює шкіру, гладка і м'яка, комфортна. Недоліки: дорога. Більше цінується: вовна з вівці середземноморської породи, завезеної до Австралії.

Номер слайду 5

Вівця Коррідель WO Wool Corriedale вовна коррідель Коррідель є другою найбільш значимою породою овець в світі після Мериносів. Властивості: волокна вовни коррідела відрізняються особливо яскравим блиском. Вовна овець цієї породи обов”язково повинна мати білий колір. Волокна коррідела завдяки своїй пружній текстурі і середньому діаметрі відмінно підходять для сухого валяння.

Номер слайду 6

Вівця Лейсестер WO Wool Leicester Вовна Лейсестер Властивості: гарна звивистість і блиск. Доволі високим обсягом отримуваної вовни - 4-6,5кг з виходом чистої вовни до 80%. Використовують переважно у мокрому валянні, зокрема для виготовлення тонких хвилястих шарфиків

Номер слайду 7

Вовняне волокно дуже хвилясте, рівно завите на кінцях. Середній обсяг отримуваної вовни - 5-7 кг, максимальний може досягати 11кг. Вовна схожа на сукупчення товстих зкручених вервечок, які рівними довгими прядками (30-36 см) спадають від середини спини у всі боки, майже торкаючись землі. Вівця Уенслідейл WO Wool Wensleydale Вовна Уенслідейл

Номер слайду 8

Коза Кашемір WS Kashmir Кашемір Властивості: кашемір легкий і теплий, низькоалергенний, дуже м'який і приємний на дотик. Недоліки: на чистому кашемірі утворюються катишки, вовна досить швидко витирається, тому в складі кашеміру часто використовують інші волокна.

Номер слайду 9

Коза Мохер WM Mohair Мохер Походження: козячий волос. Отримують після першої або другої стрижки кіз, вона може бути як м'якою, так і грубою. Властивості: легка, повітряна, дуже тепла, практична. Недоліки: дорога, вимагає делікатного догляду. Через високу вартість мохер змішують зі звичайною вовною, тому не буває 100%-ного мохеру, максимальний його зміст 83%.

Номер слайду 10

Походження: парнокопитна тварина з сімейства лам. Властивості: майже не утворюються катушки, стійка до тривалого носіння, тонка. Недоліки: не дуже м`яка вовна і досить дорога. Більше цінується: вовна з Перу. WP Alpaca Альпака Альпака

Номер слайду 11

Лама-Вікунья WG Vicuna Лама-Вікунья Походження: парнокопитна тварина з сімейства лам. Властивості: найтонша і сама рідкісна. Недоліки: дуже дорога, набагато дорожча кашеміру. Через велику вартість вовни використовується в промисловості для виготовлення розкішних виробів, і тільки у вигляді суміші.

Номер слайду 12

WA Angora Ангора Кролик Ангора Походження: пух ангорського кролика . Властивості: м'яка, дуже тепла, пухнаста. Недоліки: дуже сильно облазить, тому майже не використовується в чистому вигляді. Не можна прати, а краще навіть не мочити.

Номер слайду 13

Будова вовняного волокна Вовняні волокна складаються з трьох шарів: а –пухове волокно: 1 – лускатий шар; 2 – корковий шар; б –ості: 1 - лускатий шар; 2 – корковий шар; 3 – серцевинний шар. Вовна – це волосяний покрив, тварин який переробляють у пряжу або войлок. Вовну зістригають майже цільною нерозривною масою, що називається руном.

Номер слайду 14

Типи вовняних волокон 1 — пух; 2 —перехідний волос; З — ость; 4 — мертвий волос 1. Пух - найбільш тонкі, м'які та міцні волокна. Пух складається з двох шарів: лускатого - верхнього та коркового - внутрішнього. Найцінніше волокно. Вовна - це білкова сполука, яка містить в основному білок кератин.

Номер слайду 15

2. Перехідний волос - Це якісне волокно, яке складається з трьох шарів, За властивостями перехідне волосся ближче до пуху і є цінною сировиною. 3. Ость - це товсті майже не звиті волокна, складаються з трьох шарів. Ость менш міцна та гнучка, менш здатна до валяння. 4. Мертвий волос - найбільш товсте, грубе, ламке та коротке волокно, яке теж складається з трьох шарів. Мертвий волос має низьку міцність та стійкість до стирання, не піддається фарбуванню, і вважається дефектним волокном, яке підлягає вилученню з маси волокон при сортуванні.

Номер слайду 16

Сортування вовни В залежності від товщини волокон, що утворюють волосяний покрив вівці, вовну поділяють на: тонку напівтонку напівгрубу грубу Тонка вовна складається з тонких, звитих, рівномірних по товщині і довжині пухових волокон. Напівтонка вовна включає більш товсті пухові та перехідні волокна. Напівгруба вовна включає в свій склад пухові і більш товсті перехідні волокна. Груба вовна включає в свій склад товсті волокна.

Номер слайду 17

Первинна обробка вовни. КІЛЬКІСНЕ І ЯКІСНЕ ПРИЙМАННЯ ТРІПАННЯ ПРОМИВАННЯ ЗАМОЧУВАННЯ ПОЛОСКАННЯ ПРОМИВАННЯ ВІДЖИМАННЯ ПРЕСУВАННЯ СУШКА 80°C СОРТУВАННЯ

Номер слайду 18

Про що говорять значки на одязі? ПРАСУВАННЯ Прасувати при середній температурі (до 130°C), вовна, шовк, віскоза, поліефір, поліестер Не відпарювати

Номер слайду 19

Не можна викручувати і сушити в пральній машині Сушити на горизонтальній поверхні Сушити в тіні СУШКА

Номер слайду 20

ПРАННЯ Хімчистка з використанням вуглеводня, хлорного етилену. Прання білизни в теплій воді з нейтральними миючими засобами і прання кольорової білизни(Температура до 40°C) Пранняв теплій воді (Температура до 30°C) Делікатне пання. Велика кількість води, мінімальна механічна обрабка, швидке полоскання. Не віджимати, не викручувати Дозволяється тільки ручне прання. Не терти, не віджимати. Не відбілювати, не можна використовувати хлоровмісні миючі засоби і пральні порошки з відбілювачами.

Номер слайду 21

3 3 1 4 1 5 2 2 3 3 1 1 2 2 4 5 5 О Д Н О Р І Д Н А К О Р К О В И Й Р У Н О В О Л О К Н О Л У С К О В И Й П Е Е Х І Н Е О Н П Х С Е Р Ц Е И Н И Й

ppt
Додав(-ла)
Didur Viktoria
Додано
23 березня 2021
Переглядів
1974
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку