ВОЛОКНА ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ, ВОВНА

Про матеріал
Види вовняних волокон, способи їх одержання, будову, тип, властивості та первинну обробку волокон. Закріпити основні поняття, визначення та правилами догляду за виробами в вовни за допомогою опорного конспекту.
Перегляд файлу

 

ТЕМА УРОКУ: ВОЛОКНА ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ, ВОВНА

ТИП УРОКУ: засвоєння нових знань.

Вид уроку – лекція

Навчальна мета уроку: сформувати в учнів поняття про види вовняних волокон, способи їх одержання, будову, тип, властивості та первинну обробку волокон. Закріпити основні поняття, визначення та правилами догляду за виробами в вовни за допомогою опорного конспекту.

Розвиваюча мета - сприяти оволодінню основними способами розумової діяльності учнів (вчити виділяти головне, аналізувати, порівнювати, доводити і спростовувати, ставити і вирішувати проблеми); сприяти формуванню інтересу учнів до предмета.

Виховна мета - сприяти формуванню та розвитку моральних, трудових, естетичних якостей особистості.

Методи навчання: Словесні (розповідь, пояснення); наочні (демонстрація презентації, наочних посібників); практичні (вправи по закріпленню знань).

Матеріально технічне забезпечення уроку: - мультимедіа установка, робочий зошит; підручник; - плакат; колекції тканин.

Міжпредметні зв`язки: хімія, біологія, географія.

Хід уроку.

 

I.Організаційний момент:

 - привітання;

 - перевірка присутності учнів на уроці;

 - перевірка готовності учнів до уроку.

 

ΙІ. Мотивація навчальної діяльності:

- роздати учням воняні волокна та волокна бавовника. Попросити учнів пояснити:

 1) Які це волокна за походженням?

 2) Які волокна на дотик ?

 Учні не можуть дати правильної відповіді.

- учням роздана колекція вовняних  та бавовняних тканин, на манекені одягнений виріб виготовлений з вовняної тканини. Запитання до учнів: З яких волокон виготовленні колекції тканин, виріб на манекені? Яка відмінність між тканинами? Учні дають частково вірну відповідь.

Оскільки учні повної відповіді на поставлені запитання дати не можуть, доцільно більш глибше вивчати тему сьогоднішнього уроку.

ІІI. Актуалізація опорних знань учнів.

- На які групи поділяються текстильні волокна?

 Відповідь: Текстильні волокна діляться на натуральні, хімічні та мінеральні

. - Як поділяються волокна натурального походження?

Відповідь: Волокна натурального походження поділяються на рослинні та тваринні.

- Давайте пригадаємо, які волокна ми вивчали на попередньому уроці?

 Відповідь: Натуральні волокна рослинного походження - бавовна і льон.

VІ. Повідомлення теми і мети уроку.

- Стародавній письменник Аполлоній Родоський в книзі „Аргонавтика” розповідає: Язон і Медея, припливши в Колхіду, знайшли в долині дуб, на якому висіло руно, подібне до яблука, що сяяло на вранішньому сонці.

-  З яких волокон складалось руно? Вивчимо на уроці.

Тема уроку: «Натуральні волокна тваринного походження, вовна».

Сьогодні на уроці я вас познайомлю з натуральними волокнами тваринного походження; ви навчитеся розрізняти волокна за проходженням, будовою, типом та складом, вивчимо властивості волокон.

Вивчення нового матеріалу.

 

1. Види вовняних волокон

1. Види вовняних волокон. (Wool)  (скорочене позначення WO)

Вовна є коштовною сировиною, її собівартість в 2- 15 разів перевищує собівартість бавовни.

Зараз ми розглянемо з яких тварин отримують вовну:

Верблюжа   WK  Camel       Верблюд

  Походження: вовну отримують при розчісуванні верблюдів (буває нижня і покривна).

Властивості: дуже тепла, захищає від переохолодження, міцна, легка, з прекрасними теплоізоляційними властивостями, надає сприятливу дію на шкіру людини, не дозволяє потіти, не електризується, гіпоалергенна, практично не скачується.

Недоліки: коштує досить дорого.

Більше цінується: верблюжий пух. Він вважається кращим матеріалом для виготовлення оздоровчого одягу. З верблюжого пуху шиють одяг для космонавтів і моряків.

   Вівцебик – ківіют  WY Yak Як

 

Ківіют цінується у якості прядильного волокна, тому що він, на відміну від овечої вовни, не збігається у воді за жодної температури. (Водночас це означає, що він непридатний для валяння.) Здебільшого це волокно використовують для виготовлення шарфів та шапок. Це один із найм'якших видів вовни.

Вівцебик має двохрівневий хутряний покрив; слово «ківіют» відноситься саме до м'якого підшерстя під шаром довшої зовнішньої вовни. Вівцебик скидає цей шар кожної весни. Під час щорічного линяння ківіют вибирають з хутра вівцебиків або збирають його з предметів, об які терлися тварини; на відміну від овець, вівцебиків не стрижуть. Більшість комерційно доступного ківіюта надходить з Канади, отримують його зі шкіри впольованих тварин. На Алясці ківіют отримуть від домашніх тварин або збирають скинутий дикими тваринами під час линяння.

Ківіют міцніший за овечу вовну та у вісім разів тепліший за неї. Він м'якший за кашемір. Волокна ківіюта від дикого вівцебика мають приблизно 18 мікрометрів у діаметрі. Самки вівцебика та молоді тварини мають дещо тоншу вовну. Через високу ціну використовується зазвичай для пошиття спеціального одягу для полярників.

WO Wool       Вовна  Меринос (Merino)      

   

Властивості: дуже тонка, пружна, не подразнює шкіру, гладка і м'яка, комфортна.

Недоліки: дорога.

Більше цінується: вовна з вівці середземноморської породи, завезеної до Австралії.

Мериноси – порода тонкорунних овець, батьківщиною яких вважають Передню Азію. Пізніше вона поширилася в країни Західної Європи, Північної Америки і Автралію. Сьогодні у всьому світі існує більше десяти видів мериносових овець, найвідомішими з яких є: австралійська, Пеппін, саксонська, Рамбуйє, вермонтська і південноафриканська.

Вовна мериноса однорідна і складається з дуже тоних (13,5 – 24 мкм) і м”яких пухових волокон (для порівняння – у грубововняних порід овець товщина волокон складає 24-35 мкм). Одна вівця в середньому дає до 15 кг вовни щорічно, в той час як інші породи – 6-7 кг. Вихід чистої вовни – 35-45%. Вона є ідеальною для дитячих речей, тому що не подразнює шкіру.

Вовна мериносової породи овець довга, блискуча, м”яка, тепла, має високу повітрепроникність, при мінімальній вазі вона прекрасно зберігає тепло. За рахунок природніх завитків вона відрізняється пружністю. Вовна славиться своїм білосніжним кольором, який легко фарбується. Волокна міцна, еластична, добре фарбується, за м”якістю цей вид вовни нагадує кашемір. Мериносова вовна дорожча звичайної овечої вовни і складає 75 - 85% від загального виробництва.

 

 

 

WO Wool       Вовна Коррідель (Сorriedale)

  Коррідель є другою найбільш значимою породою овець в світі після Мериносів. Волокна вовни коррідела відрізняються особливо яскравим блиском. Вовна овець цієї породи обов”язково повинна мати білий колір.

Волокна коррідела завдяки своїй пружній текстурі і середньому діаметрі волокна відмінно підходять для сухого валяння.

WO Wool       Вовна  Лейсестер (Leicester)

    Давня англійська грубововняна довговвовняна порода родом із Лейсестерширу. Символ англійського вівчарства протягом багатьох сторіч. В результаті ретельної селекції порода Лейсестер була багаторазово покращена і нині існує в трьох різновидах: Border Leicester, Blueface Leicester і Лейсестер довгововняна.

Border Leicester відрізняється доволі високим обсягом отримуваної вовни - 4-6,5 кг з виходом чистої вовни до 80%. Вовні властива гарна звивистість і блиск.

Blueface Leicester дає порівняно невелику кількість вовни (всього- 2 кг.), яка коротша ніж у породи Border Leicester і менше блистить. Але є тоншою і значно м”якшою на дотик.

Довгововняний Лейсестер ззовні дуже схожий на Уенслідейл, тільки з більш короткою вовною. Обсяг отримуваної вовни в середньому складає 5-7 кг, але може досягати і 10 кг.

Лейсестер використовують переважно у мокрому валянні, зокрема для виготовлення тонких хвилястих шарфиків.

WO Wool       Вовна Уенслідейл (Wensleydale)

      Ще одна довгововняна порода, яка в обмеженій кількості поширена в північно-західних районах Англії і Шотландії. Вовняне волокно дуже хвилясте, рівно завите на кінцях. Средній обсяг отримуваної вовни  - 5-7 кг, максимальний може досягати 11кг. Вовна схожа на сукупчення товстих зкручених вервечок, які рівними довгими прядками (30-36см) спадають від середини спини у всі боки, майже торкаючись землі.

Кажуть, що цю породу виводили спеціально для виготовлення жіночих шиньонів, театральних і придворних париків. Вовну Уенслідейл часто додають до більш м”якої, тонкої вовни з коротким волокном для підвищення міцності.

   WS          Kashmir Кашемір

  

Кашемірову вовну зістригають або вищипують вручну під час линьки з підшерстка кашемірової гірської кози що мешкає в районі Кашміру в Індії. Найтоншу вовну вистригають з нижньої частини живота і шиї тварин. Крім того, спеціальних «кашемірових» кіз також спеціально вирощують в Монголії, Ірані, Китаю і на Тибеті.

Властивості: кашемір легкий і теплий, низькоаллергенних, дуже м'який і приємний на дотик.

Недоліки: на чистому кашемірі утворюються катишки, вовна досить швидко витирається, тому в складі кашеміру часто використовують інші волокна.

Більше цінується: кашемір з Монголії, країни з особливо суворим континентальним кліматом, він вважається найкрасивішим і кращим. Зараз кашемірова коза розводиться в окремих районах Ірану, України, Афганістану,  Туреччини та Індії.

 Це дуже дорога пряжа, тому що за рік від однієї тварини одержують не більше 100-150 грамів вовни.

WM Mohair   Мохер

    

Походження: козячий волос. Вовна молодого ангорського козеняти, яку отримують після першої або другої стрижки, і вовна дорослих кіз, вона може бути як м'якою, так і грубою.

Властивості: легка, повітрепроникна, дуже тепла, практична.

Недоліки: дорога, вимагає делікатного догляду. Через високу вартість мохер змішують зі звичайною вовною, тому не буває 100%-ного мохеру, максимальний його вміст 83%.

Більше цінуються: сорти мохеру з Південної Африки, отримані від первинного підстригання шестимісячних козенят. Мохер виробляють по всьому світу.

 

  WP           Alpaca Альпака

     

Походження: вовна парнокопитної тварини альпаки, гібрид гуанако і викуньи, родом з Південної Америки.

Властивості: майже не утворюються катушки, стійка до тривалого носіння, тонка. Більше цінується: вовна з Перу.

Недоліки: не дуже м`яка вовна і досить дорога.

Вовну лами й альпака підрозділяють на 22 колірних відтінки. Починаючи від чисто білого, далі бежевого, срібного, коричневого і чорного. Вовну цих тварин фарбують дуже рідко, тому що в них багата природна колірна гама. Через те, що окремі волокна вовни довгі, вовна лами й альпака не звалюється й практично не піддається піллінгу. Пряжа з цієї вовни щільніша ніж з інших видів. Є одна особливість збереження вовни альпака й лами - вона не виносить нафталіну. Тому проти молі використовують природні засоби: лаванду, тютюн або кедр. Пряжа альпака й лами, як правило, використовується в чистому виді, але є і винятки.

WG Vicuna     Лама-Вікунья

 

Походження: парнокопитна тварина з сімейства лам.

Властивості: найтонша і сама рідкісна.

Недоліки: дуже дорога, набагато дорожча кашеміру. Через велику вартість вовни використовується в промисловості для виготовлення розкішних виробів, і то у вигляді суміші.

Вовна вікуньї — це королева серед вовни. Саме вона дає найтоншу у світі вовну. Вовняний покрив вікуньї буває готовим до стрижки лише раз на рік, коли її вовна найбільш тонка. Оскільки вікуньї не приручаються, то стрижуть впольованих чи зловлених тварин. Тому цей вид вовни вельми рідкісний.

WA          Angora Ангора

  

WA          Angora Ангора

Походження: пух ангорського кролика .

Властивості: м'яка, дуже тепла, пухнаста.

Недоліки: дуже сильно облазить, тому майже не використовується в чистому вигляді.

Не можна прати, а краще навіть не мочити.

Отже давайте попробуєм визначити : Що таке вовна?

Вовна – це волосяний покрив, тварин який переробляють у пряжу або войлок. Зістригається овеча, козяча вовна, вичісується верблюжа, собача, козячий і кролячий пух або збирається при линьці коров”яча, кінська вовна з метою подальшої переробки. Основну масу вовни дають вівці (95%).

У текстильній промисловості в основному використовують овечу вовну (95-97 %), і невелика частка припадає на козячу і верблюжу (3-5 %). Вовну зістригають майже цільною нерозривною масою, що називається руном. Суцільний шар при стрижці овець (руно).

2.Способи одержання вовни

  1. Натуральний – це вовна зістрижена з живої тварини;
  2. стрижка - це вовна зістрижена з вбитої тварини;
  3. линька - це вовна вичесана із шкіри тварини в період линяння;
  4. заводська – це вовна знята зі шкіри вбитої тварини за допомогою хімікатів;
  5. відновлена – це вовна яку одержують із вовняних обрізків тканин, ганчір`я.

2.1. Перевірка розуміння учнів що до викладеного матеріалу шляхом усного індивідуального опитування:

- Що називають вовною?

- Як називається суцільний шар який отримують при стрижці овець?

- Назвіть тварини з волосяного покриву яких отримують вовняні волокна.

- Як називається спосіб одержання вовняного волокна якщо вовну зістригають з живої тварини?

- Як називається спосіб одержання вовняного волокна якщо вовну вичесують із шкіри тварини в період линяння?

3.Будова вовняного волокна

Вовняні волокна складаються з трьох шарів:

Рис. 1. Будова волокон вовни:

а – пухове волокно: 1 – лускатий шар; 2 – корковий шар;

б – ость: 1 - лускатий шар; 2 – корковий шар; 3 – серцевинний шар.

1 Лусковий шар – складається з окремих лусочок круглої, кільцеподібної або черепицеподібної форми. Лусочки накладені так, щоб початок однієї накладався на кінець іншої. Від форми і розміщення лусочок залежить блиск волокна: великі лусочки забезпечують блиск, дрібні – роблять її матовою. Лусковий шар захищає волокно від негативних пошкоджень.

2. Корковий шар – знаходиться під лусочками і складається з веретеноподібних клітин, між якими міститься речовина ланоїн в які є дірочки заповнені повітрям. В клітинах коркового шару залягає пігмент, який надає колір вовні. Корковий шар визначає механічні властивості вовни (міцність, пружність, гнучкість). Природний колір вовни білий, сірий або чорний.

3. Серцевинний шар – являє собою тонкостінні клітини заповнені повітрям. У волокон вовни даний шар є небажаний.

4.Типи вовняних волокон

       Рис. 1.1. Типи вовняних волокон:

1 — пух; 2 —перехідний волос;

З — ость; 4 — мертвий волос

1. Пух - найбільш тонкі (15-30 мкм), м'які та міцні волокна, які мають круглу форму, дрібну звитість. Пух складається з двох шарів: лускатого - верхнього та коркового - внутрішнього.

Луски верхнього шару мають здібність зміщуватися, накладатися одна на одну; вони надають волокну кострубатість поверхні та здатності до валяння.

2. Перехідний волос - за своєю будовою займає проміжне місце між пухом та остю. Це якісне волокно, яке складається з трьох шарів, але внутрішній серцевинний шар в нього вузький, місцями він може перериватися. За властивостями перехідне волосся ближче до пуху і є цінною сировиною.

3. Ость - це товсті (50-90 мкм), майже не звиті волокна, які мають неправильну круглу форму та складаються з трьох шарів: лускатого, коркового та серцевинного. Останній може займати від 33 до 66% товщини волокна та надає йому жорсткість. Ость менш міцна та гнучка, ніж пух, менш здатна до валяння.

4. Мертвий волос - найбільш товсте, грубе, ламке та коротке волокно, яке теж складається з трьох шарів. Серцевинний шар в нього займає 90-95% його товщини. Мертвий волос має низьку міцність та стійкість до стирання, не піддається фарбуванню, низька здатність до валяння і вважається дефектним волокном, яке підлягає вилученню з маси волокон при сортуванні.

Хімічний склад.

 Вовна - це білкова сполука, яка містить в основному білок кератин, до складу якого входять: водень (Н) 7 – 8%, вуглець (С) 50%, кисень(О2)21- 24%, сірка (S) 2 – 5% та азот (N) 16 – 18%.

5.Групи вовни за товщиною

Високоякісна вовна знаходиться на лопатках, спині, животі, трохи грубіша на боках і досить груба на задній частині і ногах тварини. Тому під час стрижки її розділяють за сортністю і призначенням. За складом волокон та якістю вовна поділяється на: однорідну (тонку, напівтонку, напівтовсту, товсту) та неоднорідну (напівтовсту, товсту).

Вовна вважається однорідною, якщо вона має однакову товщину і звитість по довжині. Може містити незначну кількість пуху, перехідного волосу, ості та мертвого волосу.

Однорідність вовни характеризується наявністю волокон однакових типів,

а також показниками тонини, звивистості й довжини.

За товщиною волокна вовни поділяються на 4 групи:

1. Тонка вовна - товщина волокна 14-25мкм; довжина -30-80мм, переважно це волокна пуху. Використовують для виготовлення високо якісних тканин, трикотажних виробів та для оздоблення.

2. Напівтонка вовна - товщина волокна - 25-34мкм; довжина -40-250мм. Складається з товстого пуху або тонкого перехідного волосу. Вона характеризується однорідністю за довжиною і тониною, має більш великі завитки волокон, ніж тонка вовна. За технічними властивостями напівтонка вовна наближається до тонкої. Використовують для виготовлення найтонших костюмних платтяних тканин, трикотажних виробів.

3. Напівгруба вовна (однорідна) - товщина волокна - 34-40 мкм; довжина -50-200мм. Складається переважно із волокон ості, характеризується великим хвилястим завитками. Використовується для виготовлення валянок, килимів, шинельного драпу, іграшок..

4. Груба вовна (однорідна) - товщина волокна - 40-67 мкм; довжина -10- 250 мм. складається із волокон ості, характеризується великим хвилястим завитком. Груба вовна (неоднорідна) містить у своєму складі всі види волокон: пух, перехідні волокна, ость, сухий або мертвий волос. Частіше за все не фарбується. Це вовна низької якості, з якої роблять грубосуконні тканини, валяють валянки тому галузь її застосування обмежена. Одержують таку вовну від грубошерстої породи овець.

Це чотири основних групи вовни.

Ще є такі групи вовни:

5. Пояркова вовна (поярок) – це вовна, яка зістригається із ягнят у віці до 6 місяців. Поярок представляє із себе доволі дрібну вовну, яка складається із пухових волокон, перехідних волокон і тонкої ості.

6. Слівер – розчесана вовна, що зазнала первинного очищення, використовується як основа для валяння, з наступним накладенням вовни інших кольорів. У складі вовни допускаються рослинні домішки до 1%.

7. Очес – короткі волокна, які залишаються після розчісування вовни в гребінну стрічку. Використовується для виготовлення фетру, як підложка для килимів, а також для набивання м”яких іграшок.

8. Вибіленка – витягнута, розчісана і вибілена вовна. Використовується для свторення світлого фону і для домашнього фарбування.

5.1. Перевірка розуміння учнів що до викладеного матеріалу шляхом індивідуального усного опитування:

- Назвіть типи вовняних волокон.

- Яку вовну називають однорідною?

- Як поділяються волокна вовни за товщиною?

- З яких шарів складається вовняне волокно?

- Який шар вовняного волокна є небажанин, та чому?

- Як називається шар вовняного волокна в якому знаходиться пігмент що впливає на колір вовни?

6. Властивості вовняних волокон.

I. Розмірні ознаки:

- волокна вовни мають діаметр поперечного переріза 15...90 мкм ;

- лінійну щільність 5000...200 мтекс.;

- довжина 10- 300мм..

II. Механічні властивості:

-  міцність низька: (10-14 гр. сил/текс) та стійкість до стирання; у вологому стані міцність знижується на 25-35%;

-  середнє: видовження (25-35% у сухому стані, 30-50% - у вологому але міцність знижується);

 - ізвитість пух – 7-12 виточків на 1см., перехідний волос - 5 виточків на 1см., ость – один виточок на 2-5см.;

- зносостійкість у тонкої вовни вища ніж у грубої із-за відсутності серцевиного шару;

- волокно має здатність до валяння - щеплюватися і переплітатися між собою в вологому та сухому середовищі при t-40-50°С під дією механічних зусиль.

- пружність висока (завдяки чому вироби з вовни мають низьку здатність до зминання; (Ця властивість вовни пояснюється головним чином лускатою будовою поверхні).

III. Фізичні властивості:

- високі: гігроскопічність (15-17%), набухливість (об'єм збільшується на 36—40%), Волокна вовни мають найбільшу гігроскопічність, але вбирають вологу порівняно повільно і повільно віддають її.. При 20 ± 5 °С й відносній вологості 60 ± 2 % вологість досягає 15...17 %. а при відносній вологості 95 % – зростає до 38...40 %.

- середня: теплостійкість (110-120°С) ;

- світлостійкість. Після світлового впливу (інсоляції) тривалістю 1120 годин міцність волокон зменшується тільки у два рази.;

  • теплопровідність – висока ( завдяки ізвитості волокна);
  • - пилоємність - висока (лускувата будова).

VI. Хімічні властивості:

-  висока хемостійкість. Вовна має амфотерні якості: у лужному середовищі виявляє кислотні якості, у кислотному - лужні (макромолекули каротину містять амінокислоти (NH2) і карбоксильні групи (СООН).

- при обробці вовни слабким розчином сірчаної кислоти при температурі 100°С відбувається хімічна взаємодія вовни з кислотою. Ця особливість вовни сприяє якісному та міцному фарбуванню виробів з вовни кислотними фарбниками.

- концентрована сірчана кислота руйнує вовну.

- луги при нагріванні розчиняють вовну повністю. Тому лужна обробка виробів з вовни неприпустима:

- при відбілюванні засобами, що окисляють (перекис водню, гипохлорит

натрію й ін.) спостерігається руйнування макромолекул волокна, міняється їхня структура й властивості. Тому користуватися окислювачами можна тільки короткочасно.

Характер горіння.

 Горить вовна інтенсивно, створюючи на кінці м'яку кульку темного кольору. При виведенні з полум'я горіння припиняється. При горінні виділяється запах паленого пір'я.

Властивості вовни:

- блиск – нерізкий;

- пружність – велика;

- звитість – сильна;

- міцність – нижча, ніж у бавовни;

- тонина – залежить від виду волокна;

- довжина – 10-300 мм;

- м’якість – середня;

- гігроскопічність – 15-17%;

- світлостійкість – 1120 годин;

- звалювальність – висока.

- теплопровідність – висока ( завдяки ізвитості волокна);

- пилоємність - висока (лускувата будова).

- середня: теплостійкість (110-120°С) ;

На якість вовни впливають багато факторів. Буває так, що в одній і тій же місцевості серед овець однієї породи (і навіть у одних і тих же тварин) змінюється якість вовни з року в рік, від стрижки до стрижки. Не приймаючи до уваги питання селекції і розведення овець, слід відмітити, що вирішальний вплив на якість вовни мають, в першу чергу, пов”язані з кліматом і порами року погодні умови, до яких ще додаються умови випасу і водопою, з витікаючим звідси станом здоров”я тварин, а також їх вік і стать.

Весняна вовна містить більший обсяг пуху, вона більш еластична і пружна. Весняну вовну зістригають із вівці у вигляді зв”язаного покриву-руна, тому її називають рунною. Весняна вовна є основною і найбільш високоякісною частиною сировини для вовно-переробної промисловості.

Осіння вовна містить меншу кількість пуху, вона більш жорстка і суха, так як вівця в літню пору року підпадає під дію сонця, вітру і атмосферних умов, що різко змінюються. Осіння вовна зістригається у вигляді окремих клаптиків-косичок. Ця вовна менш придатна для прядіння, але їй властива гарна здатність до звалювання.

7.Первинна обробка вовни.

    Одержання вовняних тканин і трикотажу з волокон вовни – процесс тривалий і трудомісткий. Немита вовна підлягає попередньому і повторному промиванню, оскільки необхідною умовою для наступного фарбування є видалення вовняного жиру (ланоліну), що оточує волокно.  Вовну у вигляді руна поставляють на фабрику для первинної обробки що передбачає процеси:

Первинна обробка:

 

КІЛЬКІСНЕ І ЯКІСНЕ ПРИЙМАННЯ

 

 

СОРТУВАННЯ

 

 

ТРІПАННЯ

 

 

ПРОМИВАННЯ

 

 

ЗАМОЧУВАННЯ                 ПОЛОСКАННЯ              ПРОМИВАННЯ

 

 

ВІДЖИМАННЯ

 

 

СУШКА80°С

 

 

ПРЕСУВАННЯ

Кількісне приймання заклечається у підрахунку кількості кіпта їх зважуванні.

Якісне приймання заключається у визначені ґатунку вовни яка поступає на первинну обробку.

Сортування вовни провдиться конвеєрним методом в ручну при якому руно розділяють на окремі партії волокна. і за визначеними нормами з урахуванням якості сировини підбирають вовну у певні групи і складають в металеві ящики лабази.

Для кращого розділу волокон проводять тріпання за рахунок сильних ударів по волокнах їх розпушують, або проводять в камері в яку подають сильний потік повітря. Після цього вовна поступає на промивання.

Промивають вовну у спеціальних розчинах миючих засобів, щоб очистити від жиру і поту. Спочатку вовну замочують у підігрітій воді t30-40°С. Промивання проводять в трьох чотирьох миючих барках наповнених водою вищої температури з добавленням миючих засобів. Над кожною миючою баркою встановлені граблі для перемішування вовни.

Промиту вовну прополоскують в чистій воді і пропускають через віджимні вали для видалення надмірної води.

Дальше вовна попадає в сушильні камери в якій температура не повинна бути вищою 80°С, тому що при вищій температурі волокна будуть жовтіти, впливає на якість волокна.

Висушена вовна відлежується в спеціальних камерах де остигаєі набуває необхідної вологості15...17%.

Наприкінці висушену вовну розчісують. Процес називається кардочесанням, призводить до рівномірного паралельного вирівнювання окремих волокон. Тільки після цього з”являється можливість прятси підготовану таким чином вовну і фарбувати її.

 

 

8. Догляд за виробами з вовняних волокон.

 

 

Умовні позначення на ярликах допоможуть збільшити термін експлуатації одягу або текстильних виробів. Символи і значки ярликів стандартизовані для усіх виробників.

 

ПРАННЯ

Хімчистка з використанням вуглеводня, хлорного етилену, монофтортрихлорметану (чищення на основі перхлоретилена)

Прання білизни в теплій воді з нейтральними миючими засобами і прання кольорової білизни(Температура до 40°С)

Пранняв теплій воді (Температура до 30°С)

Делікатне пання. Велика кількість води, мінімальна механічна обрабка, швидке полоскання.

Не віджимати, не викручувати

Дозволяється тільки ручне прання. Не терти, не віджимати. Текстильні вироби, що не підлягають пранню в пральній машині. Температура прання 30-40°C.

Не відбілювати, не можна використовувати хлоровмісні миючі засоби і пральні порошки з відбілювачами.

 

ПРАСУВАННЯ

Прасувати при середній температурі (до 130°С) Вовна, шовк, віскоза, поліефір, поліестер

Не відпарювати

СУШКА

Не можна викручувати і  сушити в пральній машині

Сушити на горизонтальній поверхні

Сушити в тіні

 

 

 

 

8.1 Закріплення вивченого матеріалу шляхом розв`язування вправ:

1. Міні – гра: до дошки виходить дві пари учениць.

Завдання: Оберіть потрібні символи та значки які допоможуть обрати вірні режими по догляду за виробами з вовни в домашніх умовах. Поясніть значення символів.

2. Розв`язування кросворду. ( слайд№23);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

1.  Лазур К. Р.   Швейне матеріалознавство: підручник. – Львів: Світ, 2003 – 240ст.

2.  Патлашенко О. А.   Матеріалознавство швейного виробництва

3. journal.osnova.com.ua/.../26-73-36899.pdf

4. Материаловедение швейного производства / Б.А. Бузов и др. — Μ.: Легпромбытиздат, 1986. — 424 с.

5. Текстильное материаловедение/ Г.Н. Кукин, А.Н. Соловьёв, А.И. Кобляков — М.: Легпромбытиздат, 1992. —

272 с.

6. Супрун Н.П. Матеріалознавство швейних виробів: волокна та нитки: Підручник. — К.: Знання, 2008. — 183 с.

7. Легенди середньовіччя”, Москва, 1986 р., стор. 257.

8. Викачати з сервера mlp.at.ua/load/0-0-0-64-20

9. archive.nbuv.gov.ua/portal/...1/132_138.pdf  КОНСТРУКЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ. БУДОВА ТКАНИНИ - Основа

10. wiki.moodle.dp.ua/.../Тема_Види_текстильни [PDF]

11. Путівник » Розробки уроків www.guide-tech.ho.ua/?id=rozr-urok

12.  Как это работает. TITLE Как это работает. 04 - 13. Шерсть  DESCRIPTION В этой серии... 25.09.2011 www.youtube.com

13. Черниговшерсть \- Черниговская фабрика первичной обработки шерсти

На видео одна из немногих, ныне действующих линий по обработке шерсти.

08.10.2011. video.yandex.ru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Короткий конспект лекції

Види вовняних волокон

  1. Види вовняних волокон. (Wool)  (скорочене позначення WO)

WK        Camel       Верблюд;

WY Yak Як Вівцебик (ківіют);

WO - Wool (Merino)  - Вовна  Меринос;

WO - Wool (Сorriedale) - Вовна Корідель;

WO - Wool (Leicester) - ВовнаЛейсестер;

WO - Wool(Wensleydale) – Уенслідейл;

WS – Kashmir – Кашемір;

WM – Mohair – Мохер;

      WP – Alpaca – Альпака;

WG – Vicuna - Лама-Вікунья;

WA – Angora – Ангора.

Вовна – це волосяний покрив, тварин який переробляють у пряжу або войлок.

Вовну зістригають майже цільною нерозривною масою, що називається руном.  Суцільний шар вовни при стрижці овець це руно.

Способи одержання вовни

 

 

 

Натуральний        Стрижка        Линька         Заводська        Відновлена

Будова вовняного волокна

1 Лусковий шар –захищає волокно від негативних пошкоджень.

2. Корковий шар –Корковий шар визначає механічні властивості вовни (міцність, пружність, гнучкість).

3. Серцевинний шар –У волокон вовни даний шар є небажаний.

Типи вовняних волокон

1. Пух - найбільш тонкі, м'які та міцні волокна. Складається з двох шарів. Найцінніший тип вовняного волокна.

 2. Перехідний волос - якісне волокно, яке складається з трьох шарів. За властивостями перехідне волосся ближче до пуху і є цінною сировиною.

3. Ость - це товсті, майже не звиті волокна, та складаються з трьох шарів. Ость менш міцна та гнучка, ніж пух.

4. Мертвий волос - найбільш товсте, грубе, ламке та коротке волокно. Має низьку міцність та стійкість до стирання, і вважається дефектним волокном.

Хімічний склад.

 Вовна - це білкова сполука, яка містить в основному білок кератин.

Групи вовни за товщиною

За складом волокон та якістю вовна поділяється на: однорідну (тонку, напівтонку, напівтовсту, товсту) та неоднорідну (напівтовсту, товсту).

Однорідність вовни характеризується наявністю волокон однакових типів,

а також показниками тонини, звивистості й довжини.

За товщиною волокна вовни поділяються на 4 групи:

1. Тонка вовна - переважно це волокна пуху.Використовують для виготовлення високо якісних тканин, трикотажних виробів та для оздоблення.

2. Напівтонка вовна - складається з товстого пуху або тонкого перехідного волосу. Використовують для виготовлення найтонших костюмних платтяних тканин, трикотажних виробів.

3. Напівгруба вовна - складається переважно із волокон ості. Використовується для виготовлення валянок, килимів, шинельного драпу, іграшок..

4.Груба вовна - складається із волокон ості. Це вовна низької якості, з якої виготовляють грубосуконні тканини, валяють валянки тому галузь її застосування обмежена.

Властивості вовняних волокон.

- блиск – нерізкий;

- пружність – велика;

- звитість – сильна;

- міцність – нижча, ніж у бавовни;

- тонина – залежить від виду волокна;

- довжина – 10-300 мм;

- м’якість – середня;

- гігроскопічність – 15-17%;

- світлостійкість – 1120 годин;

- звалювальність – висока.

- теплопровідність – висока ( завдяки ізвитості волокна);

- пилоємність - висока (лускувата будова).

 

 Хімічні властивості:

-  висока хемостійкість. Вовна має амфотерні якості: у лужному середовищі виявляє кислотні якості, у кислотному - лужні.

- обробка вовни слабким розчином сірчаної кислоти сприяє якісному та міцному фарбуванню виробів кислотними фарбниками.

- концентрована сірчана кислота руйнує вовну.

- луги при нагріванні розчиняють вовну повністю.

- при відбілюванні засобами, що окисляють  спостерігається руйнування волокна

Характер горіння.

 Горить вовна інтенсивно, створюючи на кінці м'яку кульку темного кольору. При виведенні з полум'я горіння припиняється. При горінні виділяється запах паленого пір'я.

 

 

 

Первинна обробка:

 

КІЛЬКІСНЕ І ЯКІСНЕ ПРИЙМАННЯ

 

 

СОРТУВАННЯ

 

 

ТРІПАННЯ

 

 

ПРОМИВАННЯ

 

 

ЗАМОЧУВАННЯ              ПОЛОСКАННЯ              ПРОМИВАННЯ

 

 

ВІДЖИМАННЯ

 

 

СУШКА 80°С

 

 

ПРЕСУВАННЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Догляд за виробами з вовняних волокон.

 

Умовні позначення на ярликах допоможуть збільшити термін експлуатації одягу або текстильних виробів. Символи і значки ярликів стандартизовані для усіх виробників.

ПРАННЯ

Хімчистка з використанням вуглеводня, хлорного етилену, монофтортрихлорметану (чищення на основі перхлоретилена)

 

Прання білизни в теплій воді з нейтральними миючими засобами і прання кольорової білизни(Температура до 40°С)

Пранняв теплій воді (Температура до 30°С)

Делікатне пання. Велика кількість води, мінімальна механічна обрабка, швидке полоскання.

Не віджимати, не викручувати

 

Дозволяється тільки ручне прання. Не терти, не віджимати. Текстильні вироби, що не підлягають пранню в пральній машині.

 

Не відбілювати, не можна використовувати хлоровмісні миючі засоби і пральні порошки з відбілювачами.

 

ПРАСУВАННЯ

Прасувати при середній температурі (до 130°С) Вовну, шовк, віскоза, поліефір, поліестер.

Не відпарювати

 

СУШКА

Не можна викручувати і  сушити в пральній машині

Сушити на горизонтальній поверхні

Сушити в тіні

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додав(-ла)
Didur Viktoria
Додано
23 березня 2021
Переглядів
7283
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку